Budžet za narednu godinu nešto više od  3 milijarde

VRANJE- Glasovima vladajuće većine, Skupština Vranja usvojila je budžet za 2017. godinu u iznosu od oko 3 milijarde i 42 miliona dinara, što je za oko 808 miliona dinara više od 2016. godine.

Planom budžeta predviđeni su rashodi od oko 2 milijarde i 670 miliona dinara zbog čega će grad u narednoj godini raspolagati  sa oko  400 miliona dinara usmerenih za normalno funkcionisanje u svim segmentima života.

Dok aktuelna vlast tvrdi da je smer planiranja bio fokusiran na finasijsku konsolidaciju grada, opisujući ga kao neminovnost zbog greške prethodnika, opozicija smatra da je neodrživ nazivajući ga lepim željama.

Vi ste ovde naveli tri milijarde, pare koje nemate i nećete dobiti te pare. Ja sam naveo samo 2 milijarde koje su nerealne u startu, a kamoli što će posle biti problem da naplatite sve ostalo“ rekao je Perica Janković iz opozicione DS

I oko ustupljenih prihoda je nerealan budžet. Ne možete očekivati da će prihodi biti ovoliki  zato što je premijer najavio smenjenje raspona poreza na zarade“ izneo  je Zoran Antić iz SPS, za skupštinskom govornicom.

Kada kažemo nerealan budžet, ti rashodi su obaveze iz prethodnog perioda što je uzrok za diktiranje ovakvog načina formiranja budžeta“ glasio je odgovor naprednaka Gorana Nikolića opoziciji.

I da se neispune sve pozicije zbog raznoraznih činilaca, postoji rebalans da se sve to podvede u zakonkse okvire“ branio je vlast Dejan Manić iz JS.

budzet

Prema rečima Ivana Stankovića,  gradskog većnika za budžet i finansije, najveći prihodi u odnosu na prethodnu godinu očekuju se u pogledu poreza na zarade usled otvaranja firme „Jumko namenska“ koja će poslovati na zdravim osnovama, „Ditre Italia“, ponovnog pokretanja „Kondive“ , privatizacije pojedinih Simpovih firmi gde će država preuzeti i isplaćivati neplaćene poreze i doprnose  ali i povezivanje radnog staža za oko 300 radnika „Jumka“ koji su uzeli socijalni program.

Kod servisiranja javnog duga raspoređene su aproprijacije u iznosu od oko 190 i po miliona dinara za finansiranje otplate kredita uzetih za realizaciju kapitalnih projekata i eventualnog kratkoročnog kredita u iznosu od 85 miliona dinara.

Ono čega ćemo se držati je da ne ulazimo u nove obaveze , da koristimo novčna sredstva samo koliko budžet dozvoljava. Time bi se stvorili uslovi da se izmiruju stare obaveze i sprovoder tekuća održavanja“  rekao je Stanković pojašnjavajući mogućnost zadužena bez povlačenja sredstava i dodao da donošenje ovog budžeta propisuje maksimalno zalaganje svakog pojedina u svakoj službi Gradske uprave.

Svaki prihod i rashod moraju se vezati za svakog pojedinca i da se kroz proces transparentnosti vidi koliki je čiji doprinos i kažnjava nezalaganje“ naglasio je Stanković.

Odbornici su usvojili Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o lokalnim komunalnim taksama, zatim administrativnim taksama i naknadama za usluge koje vrši Gradska uprava.

Izglasan je Predlog Programa rada Skupštine grada za narednu godinu kao i izmene Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za ovu godinu sa finansijskim planom. Prihvaćena su i ostavke Gradskog urbaniste i direktora Turističke organizacije. Za vršioca dužnosti direktora ove ustanove imenovan je Saša Ivanov.   

Milan Zdravković

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar