INTERVJU: Zoran Todorović, predsednik opštine o rodnoj ravnopravnosti u Vlasotincu

Tamo gde žene rukovode ima više reda!

VLASOTINCE – Ako je meriti po statitističkim podacima, vlasotinačka lokalna samouprava se ne može pohvaliti poštovanjem Zakona o ravnopravnosti polova, budući da ta ravnopravnost podrazumeva ravnopravno učešće žena i muškaraca u svim oblastima javnog i privatnog sektora, u skladu sa opšte prihvaćenim pravilima međunarodnog prava.

Predsednik opštine Zoran Todorović kaže da je nedavno doneto niz akata kojima se i formalno uređuje rodna ravnopravnost.

Odbornici u našoj skupštini usvojili su Lokalni akcioni plan za rodnu ravnopravnost do 2020.godine čiju suštinu čini sprovođenje niza aktivnosti u primeni rodne ravnopravnosti. Takođe smo potpisnici Evropske povelje za rodnu ravnopravnost koja nas obavezuje da poštujemo određena pravila, kao i da obezbedimo sredstva za ostvarivanje rodne ravnopravnosti. Doneli smo i odluku o vođenju rodne statistike u sistemu lokalne samouprave, javnim preduzećima i ustanovama gde su predviđene i novčane kazne za nesprovođenje rodne ravnopravnosti. Možda Vam ovo liči samo na gomilu dokumenata, ali to su preduslovi za sprovođenje politike rodne ravnopravnosti. Obaveza lokalne samouprave je, recimo, da vodi računa o ujednačenoj raspodeli sredstava prilikom projektnog finansiranja – da budu zastupljeni muški, ali i ženski sportski timovi, na primer“.

Među odbornicima je manje od trećine pripadnica lepšeg pola, među članovima Opštinskog veća nema žena, vaši pomoćnici i zamenici su – muškarci. Kako se to desilo?

U našem parlamentu od 45 odbornika 14 je dama, što je 32%, odnosno vrlo blizu onom odnosu koji je propisan za izbore – da na odborničkoj listi trećinu čine žene. Tačno je da u Opštinskom veću nema žena, imali smo jednu pripadnicu ženskog pola u prethodnom sazivu, ali se slažem sa Vama da bi taj broj trebalo da bude veći. Odgovornost je na svim političkim opcijama koje predlažu kandidate za većnike. S druge strane, u kabinetu predsenika opštine, kojim rukovodim, su takođe muškarci, što je najvećim delom moja odgovornost. Zato obećavam da ću popraviti tu sliku„.

Da li to znači da su muškarci vičniji političari od žena?

Ne, to je zabluda. Žene umeju da budu mnogo suptilniji pregovarači i pouzdaniji saradnici.”

Činjenica je da žena ima na odgovornim funkcijama u lokalnoj samoupravi, onima koji se biraju preko konkursa, pa se stiče utisak da žene zapravo dobijaju teži posao: dok one rade stručne poslove, muškarci vode politiku.

To je sigurno utisak koji se stiče i na njegovom popravljanju treba da radimo. Ono što se ženama na rukovodećim pozicijama u našoj opštini mora priznati je to da su vredne i umešne, spremne da se uhvate u koštac sa problemima. Čak bih se usudio da kažem da tamo gde one rukovode ima više reda, da su strože po tom pitanju, što je dobro“.

Ne mislite li da je na taj način diskriminisana žena u Vlasotincu, tim pre što, inače, vrednih Vlasotinčanki nema mnogo ni kao vlasnica preduzeća i radnji?

Mislim da žene nisu diskriminisane, ima ih i u preduzetništvu, ali se manje eksponiraju. Muškarci su još uvek aktivniji na tom polju. Evo i jednog primera, opština Vlasotince je ove godine prva u Srbiji pokrenula projekat Godina preduzetništva, u skladu sa istoimenim republičkim projektom, u okviru koga smo pozivali zainteresovane da se jave na obuke i konkurišu za sredstva za pokretanje sopstvenog posla. Pokazalo se da su tri četvrtine prijavljenih muškarci“.

Koliko na takvu situciju ima uticaj još prisutna patrijarhalnost u Vlasotincu čije je uobičajeno načelo da je ženi mesto uz šopret?

Toga sigurno ima u našoj sredini, na žalost. Ipak, verujem da mlađe generacije žena razbijaju takve klišee.  Primeri žena koje mogu da usklade i porodicu i posao, odnosno neku vrstu građena karijere, a kojih svakako ima u našem okruženju, treba da budu putokaz mladim damama da je sve ostvarljivo„.

Milica Ivanović

 

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar