U Caričinom gradu pronađena dva carska pečata

LESKOVAC – Naućni savetnik na Arehološkom institutu u Beogradu i šef istraživačkog tima Caričinog grada Vujadin Ivanišević saopštio je danas da su na tom arheološkom lokalitetu pronađena dva pečata rimskog imperatora Justinijana Prime, koji je vladao od 527 do 565. godine nove ere.

Ivanišević je u izjavi agenciji “juGmedia” kazao da su pečati pronađeni prilikom letošnjeg iskopavanja na Akroplju, odnosno na mestu gde je bilo sedište Arhiepiskopije u Caričinom gradu.

“Ovo je veliko otkriće i još jedan dokaz koji upućuje na zaključak da je Caričin grad bio rodno meso Justinijana, kako se predpostavlja u naučnim krugovima”, kazao je.

Pečati su, dodao je, napravljeni od olova i trebalo je vreme da se očiste i da se utvrdi da je reč baš o pečatima rimskog imperatora.

Ivanišević je kazao da pored ova dva, u Srbiji postoji samo još jedna carski pečat, pronađen na lokalitetu Zvečana.

“Reč je o početau cara Mavrinija koji je vladao od 582 do 602. nove ere. Taj pečat se čuva u zbirci Narodnog muzeja u Beogradu”, naglasio je.

Ivanišević je kazao da je na istom lokalitetu u Caričinom gradu letos pronađen još jedan pečat, ali da je loše izrade te da je nečitljiv.

Caričin grad je sagrađen u šestom veku na današnjoj teritoriji opštine Lebane i „živeo“ je nešto više od 70 godina. srušen je u naletu slovenskih plemena koja su naseljevala te krajeve.

Ovog leta Caričin grad se našao na preliminarnoj listi čekanja za uvrštenje u spomenike svetske bašte UNESKA, a naredne godine biće obeležen stogodišnji jubilej arheloških istraživanja lokaliteta Justinijane Prima.