Licitacija za 15 hektara bivše kasarne „Bubanjski heroji“

NIŠ- Bivša kasarna „Bubanjski heroji“ u Nišu, površine 15 hektara već 1. decembra, kada je zakazana javna licitacija, mogla bi  da dobije investitora koji će se obavezati da na toj lokaciji naredne četiri godine  izgradi  novu modernu četvrt. Početna cena je oko 6.500 dinara po aru.
Prema rečima načelnika gradske Uprave za imovinu i inspekcijske poslove,Ljubiše Janjića, oglas za prikupljanje ponuda je raspisan 30. oktobra i juče je bio zadnji dan za njihovu predaju.
Početna cena za pomenutu lokaciju,koja se nalazi u centru grada,iznosi 1.014 dinara po kvadratu ili oko 153 miliona dinara za celu površinu od 15 hektara. Potencijalni investitor je dužan da u naredne četiri godine od potpisivanja ugovora,gradu stavi na raspolaganje 21.000 kvadrata stambenog prostora.
Pre pristupanja licitaciji, potencijalni investitor moraće da položi 20 odsto učešća od dinarske početne cene. Nakon što izlicitira biće u obavezi da obezbedi bankarsku garanciju na iznos od 10 miliona evra.
Inače, prva razmena nepokretnosti između grada Niša i Ministarstva odbrane izvršena je pre godinu dana, i to, posle osmogodišnje procedure.Tada je, pored pomenute kasarne,na grad preneto i zemljište vojnog kompleksa na aerodromu Niš površine 170 haktara,na čijem jednom delu,uz pomoć stranih investitora treba da se izgradi kargo centar vredan oko 60 miliona evra i gde posao treba da dobije oko 500 Nišlija.
Kao protiv uslugu,grad na Nišavi se obavezao da Vojsci Srbije ustupi 32 stana u Ulici Majakovski i 21 odsto bruto stambene površine koji će biti izgrađen na lokaciji Bubanjski heroji. Nišlije su dužne da izvrše eksproprijaciju zemljišta površine 175 hektara u Gornjem Komrenu za formiranje buduće vojne baze.