Činovnik uhapšen zbog malverzacija sa rentiranjem javnih površina

Policija u Vranju , uhapsila  je S. M (1970), činovnika Gradske uprave, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio proneveru oko 2,8 miliona dinara iz gradskog budžeta.

Rad S.M. postao je predmet interesovanja inspektora za privredni kriminal MUP Srbije tokom septembra, o čemu je izvestila Jugmedia, a što je potvrđeno na konferenciji gradskog rukovodstva.

Postoje osnovi sumnje da je on kao savetnik za poslove kontrole javnih prihoda i izradu Rešenja za lokalnu komunalnu taksu za zauzeće javne površine i poreze na imovinu fizičkih lica Odseka lokalne poreske administracije Gradske uprave Vranje, u periodu od 1. januara do 13. septembra 2017. godine, suprotno zakonskim propisima sačinjavao rešenja o naplati lokalne komunalne takse drugim fizičkim licima”, navodi se u saopštenju policije.

U Policiji zadržana inspektorka i ugostitelj

Sumnja se da je navedeni S.M. ovim rešenjima smanjivao izlicitiranu cenu i period zauzeća javne površine, a zatim u tako sačinjena Rešenja unosio delovodne brojeve pod kojima se vode drugi predmeti u lokalnoj poreskoj administraciji.

Na taj način je pribavio protivpravnu imovinsku korist 32 pravnim i fizičkim licima u ukupnom iznosu od 2.801.322,75 dinara, jer je istima kao zakupcima javnih površina suprotno Odluci Gradskog veća i komisije dodeljivao javne površine kojima su ponude odbijene, smanjivao cenu zakupa po metru kvadratnom, izdavao dupla rešenja, zadržavao rešenja da bi ostvarili pravo na umanjenje takse”, pojašnjavaju u Višem javnom tužilaštvu .

Po predlogu Višeg javnog tužilaštva u Vranju protiv S. M. iz Vranja, određen je pritvor od strane sudije za prethodni postupak Višeg suda u Vranju u trajanju do 30 dana zbog krivičnog delo zloupotreba službenog položaja u toku rada.

S.M. je uhapšen u akciji policije na suzbijanju kriminala i korupcije ,  koja je sprovedena na teritoriji Republike Srbije.

Milan Zdravković