Ljute papričice u ulju“ koje proizvodi Motel Predejane prvi je proizvod u Jablaničkom okrugu koji je dobio žig Privredne komore Srbije “ Čuvarkuća“. Radi se o projektu PKS, koji podrazumeva da proizvod koji dobije žig ili oznaku „Čuvarkuća“ ima 80 posto u svom sastavu domaće sirovine.
Pored Predejanskih ljutih papričica, na jugu Srbije, žig „Čuvarkuća“ dobilo je i pet proizvoda Mlekare Gložane. Pre svih, prvi na tržištu sa ovom oznakom, sa juga Srbije, pojavili su se iz kompanije “ Nektar“ iz Vladičinog Hana i to za organsku jabuku koju proizvode na 45 hektara i to oko 500 tona godišnje.
„Naš proizvod „Ljuta papričica u ulju“ priprema se na tradicionalan način, pečenjem svežih papričica uz dodatak šargarepe, belog luka, jestivog ulja,soli i sirćeta. Sve sirovine koje se koriste su sto posto domaćeg porekla“ , rekla je u izjavi za Jugmediu, Ivana Vučković, direktorka Motela Predejane.
Ona naglašava da se proizvodnja u svakoj fazi odvija na tradicionalan način,koji je potpuno suprotan od industrijskog.
„Još jedna specifičnost je to što se proizvodnja odvija na ograničenim i obeleženim lokalitetima i što se njom bavi lokalno stanovništvo.Sirovine,papričica, šargarepa, nabavljaju se isključivo na domaćem tržištu, sa područja Predejana i okoline“, naglašava naša sagovornica.
Ona podseća da se „Papričice u ulju pripremaju u objektu motela od njegovog osnivanja.
„Kako je Privredna komora pokrenula projekat „Stvaramo u Srbiji“, rešili smo da dobijemo žig, kao potvrdu kvaliteta i domaćeg porekla, jer ispunjavamo sve uslove“, kaže Vučkovićeva.
U Motelu Predejane se nadaju da će „Čuvarkuću“ dobiti i za drugi proizvod, domaći ajvar, koji se takodje priprema na stari, tradicionalni način.
Žig „Čuvarkuća“ u Srbiji je već dobilo 423 proizvoda, a u Privrednoj komori Srbije podneto je trenutno još oko 600 zahteva za njegovo dobijanje.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!
Gde mogu da se kupe vasi proizvodi