GRAD LESKOVAC SPORTISTIMA PODELIO 104 UGOVORA VREDNIH 60 MILIONA DINARA

Cvetanović:  Da Leskovac bude čuven i po sportistima

Pored 60 miliona dinara za sufinansiranje sportskih programa za 104 kluba i organizacija,  grad Leskovac će ove godine dodatno uložiti 90 miliona za funkcionisanje sportskih ustanova i još 15 miliona dinara za razvoj sportova, izjavio je danas gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović pre podele ugovora.

“A sve sa željom da Leskovac, koji je grad kulture, turizma, dobrog jela, načinimo i gradom sporta. Izgradnjom odgovarajućih objekata, novčanom i moralnom podrškom, ćemo se truditi da omogućimo što bolju realizaciju sportskog potencijala i stvaranje što boljih sportskih rezultata. Grad Leskovac će i dalje stvarati uslove za vas, dok su vaši uspesi na vama. Želim vam ih puno na sportskim borilištima i neka Leskovac bude čuven po vama.”, rekao je Cvetanović.

On se u podužem izlaganju osvrnuo na sve ono što je minulih godina uloženo s ciljem da se sport razvija kao i na predstojeća ulaganja, s akcentom na činjenicu da je pre šest godina grad izdvajao svega 25 miliona za sufinansiranje sportskih programa, te da je u međuvremnu ta suma uvećana za 2,4 puta.

Izlaganje Cvetanovića prenosimo u celosti:

Dužnost svakoga od nas je da čuva svoje zdravlje, jer, ukoliko nemamo zdravlja, nećemo imati čisti i zdrav um.

Jedan od načina da se to učini je sport.

Sport je aktivnost sa kojom smo svi povezani. Neki su posmatrači – navijači, koji svoju ljubav i povezanost pokazuju bodrenjem omiljenog kluba. Neki, poput vas koji ste danas sa nama, su igrači. Borci koji poslednji svoj dah ostavljaju na sportiskim terenima – borilištima, gde se računa samo rad, trud i fer plej.

Još su Stari Grci prepoznali značaj sporta i njegov uticaj na život ljudi. U to doba nastale su mnoge sportske discipline iz kojih su se tokom vremena razvile modernije.

Fizička aktivnost razvija zdrav duh, telo, uči timskom radu, ali i jačanju individualnog karaktera. Podseća nas na važnost, naizgled, zaboravljenih vrednosti, a to su već pomenuti trud, rad, poštovanje drugih, humanost…

Kontakt sa sportom ostvarujemo još u detinjstvu. Najpre kroz igru, zatim na časovima fizičkom vaspitanja. Svesni smo značaja prvog susreta sa sportskim aktivnostima i prvih koraka koje naša deca naprave u dodiru sa sportom.

Šampioni se prave na terenima. Zato je važno da deca još tokom školovanja steknu pozitivnu sliku o sportu.

S tim u vezi, Leskovac je ulagao u sportske terene škola i mesnih zajednica. Uloženo je 50 miliona dinara za 16 terena i igrališta.

Nove terene dobile su škole: Svetozar Marković, Trajko Stamenković, Nikola Skobaljić u Rudaru, Vasa Pelagić, Branko Radičević u Brestovcu, Đura Jakšić u Belanovcu, Đura Jakšić u Svircu, škola Kosta Stamenković na Hisaru i škola u Guberevcu.

Novo lice dobili su tereni u MZ Moša Pijade, u naselju Čifluk Mira, u Vlasu, teren kod ATD-a, igralište u Draškovcu i naselju Obrada Lučića. U Gornjem Stopanju, lokalna samouprava je uz pomoć donatora u potpunosti sredila fudbalski teren. Adaptirana je zgrada fudbalskog kluba , uređene su svlačionice i toaleti.

Pored sporta u školama, ono što decu i mlade podstiče i inspiriše za bavljenje sportom su neobične i specifične aktivnosti.

Kako sam više puta tokom svoje karijere obavljao odgovorne funkcije kada je u pitanju rukovođenje gradom, trudio sam se da podstaknem brojne inovacije. U to ime imao sam zadovoljstvo da otvorim prvi skejt park, prvo klizalište, prvi teren sa veštačkom travom, prvu balon salu, prvu streljanu, kao i da podstaknem izgradnju prve teretane na otvorenom, ali i biciklističke staze u ulici u Radničkom naselju. Grad će dobiti još jednu biciklističku stazu. Rekonstrukcija puta prema bojniku podrazumeva njenu izgradnju.

Sada bih se ponovo vratio na decu i škole. Pored terena, važno je da imaju adekvatan zatvoreni prostor za obavljanje časova fizičkog vaspitanja. Sa tim ciljem ulagali smo i u fiskulturne sale.

Sala u Predejanu nije bila funkcionalna 5 godina. Sa 2 miliona dinara smo je uredili i doveli nameni. Škola Petar Tasić je nakon decenije i po dobila svoju salu u koju je uloženo 1,3 miliona.

U školi Vožd Karađorđe, nakon tri decenije, izgrađena je, slobodno mogu reći, najmodernija sala koju naše škole poseduju. Izgradnja je trajala dugo, ali se pazilo o svakom kutku. Uloženo je 34,7 miliona.

Nije zapostavljena ni okolina grada. U Grabovnici, u halu je uloženo preko 4 miliona dinara. NJeni meštani, kao i meštani okolnih sela, nakon skoro 30 godina mogu na adekvatnom mestu obavljati fizičku aktivnost.

Vodili smo računa o prostorijama klubova, našim sportskim ustanovama, a u toku prethodne, 2018. veliki akcenat stavljen je na ulaganja u sportsku infrastrukturu.

Izgrađene su svlačionice fudbalskog kluba Gornje Krajince, rekonstruisane svlačionice SRC Dubočica sa 2,4 miliona dinara dok je u sanaciju krova male sale ove ustanove uloženo 3,2 miliona dinara.

Što se tiče infrastrukture udruženim snagama Ministarstva sporta, Fudbalskog saveza Srbije i Grada Leskovca, izgrađen je teren sa veštačkom travom sa 32 miliona dinara.

Da Leskovac ima veliku podršku Ministarstva omladine i sporta dokazuje završetak radova na hali Partizan u koju je uloženo skoro 70 miliona dinara, koja će sportistima otvoriti svoja vrata na proleće.

Postojanje adekvatnih i kvalitetnih sportskih objekata neophodno je za razvijanje sporta i za rad sportista. Pored toga, ono što im u velikoj meri pruža podršku je finansiranje i sufinansiranje od strane Grada koje godinama sprovodimo. Podsetiću vas da je pri preuzimanju odgovornosti suma odvojena za ove namene iznosila 25 miliona dinara, dok za tekuću godinu iznosi 60 miliona dinara. Danas će 104 sportska kluba i organizacija dobiti ugovore o finansiranju.

Trudimo se i da nagradimo naše najuspešnije sportiste. U okriru nagrađivanja mladih talenata svake godine značajan broj mladih sportista dobija nagradu. U 2018. 51 sportista nagrađen je na dan Svetog Save i na Dan grada. U nedelju, 27. januara, nagradićemo još njih 18. Pored toga, najuspešniji plivači našeg grada nagrađeni su novčanim Oktobarskim nagradama.

Važno je održavati konstantnu komunikaciju sa sportistima i predstavicima sportstih klubova. Moji saradnici i ja često posećujemo sportska takmičenja i događaje. Neki od njih su: Sport na ulici, Promocija sporta u školi „Petar Tasić“, Republičko takmičenje u rukometu za Osnovne škole, Plivački miting, Dubočica kup, Minibasketijadu, Turnir „Roštiljko“, Basket turnir 3 puta 3, IPPON KUP, Letnje prvenstvo Srbije za kadete, Republičko takmičenje pionira u plivanju, Osmi međunarodni plivački miting u Leskovcu, Vaterpolo turnir „Mali Mančester“, turnir u mačevanju, 13. međunarodni turnir rukometnih nada, prvo takmičenje u malom fudbalu na terenu sa veštačkom travom. Svake godine u okviru Svetosavskih svečanosti održavaju se različita takmičenja, što u velikoj meri promoviše sport među decom školskog uzrasta. A održavamo i tradiciju poput Konjičkih trka na Dan grada.

Sportisti Leskovac prezentuju kako u Srbiji, tako i u inostranstvu, te kontakt sa njima, pored pomenutih manifestacija održavamo i na tradicionalnom Vidovdanskom i novogodišnjem prijmu kada im uručujemo sportske nagrade i priznanja.

Takođe, u prethodnom periodu ugostili smo velika imena iz oblasti sporta, poput ateltičara Danijela Korice, Jasne Šekarić, Zorana Gajića, Predraga Danilovića, Save Miloševića, Slaviše Kokeze, selektora futsal prezentacije Gorana Ivančića, a česti gost je i naš ministar Omladine i sporta Vanja Udovičić.

Govoreći o našem državnom vrhu treba spomenuti i da su mališani iz Leskovca imali priliku da na Dan šaha odigraju partiju sa predsednikom Republike Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Ovom prilikom osvrnućemo se i na sportsku opremu koja je, pored sportske infrasturkture i finansijskih izdvajanja, bitna za stimulaciju dece i sugrađana da se bave fizičkom aktivnošću i važna za razvoj vrhunskog sporta. Putem projekta između Opštine Botevgrad iz Bugarske i Leskovca, nabavljena je sportska oprema u vrednosti od oko 100 hiljada evra. Učešće Grada u ovom projektu iznosi oko 2,5 miliona dinara.

Fudbalerima iz Jablaničke okružne i međuopštinske lige podelili smo lopte, a igračima kluba malog fudbala Leskovac uručili smo dresove.

Sav naš trud i nastojanje da podržimo naše najbolje ambasadore, naše sportiste, doveo je do sportskih uspeha.

Rukometni klub „Dubočica“ je napredovao i igra Super B ligu Srbije, a kandidat je za ulazak u Super A ligu Srbije. Košarkaški klub „Zdravlje“ se plasirao u viši rang takmičenja, takmiči se u drugoj ligi Srbije i trenutno su treći. Odbojkaški klub „Dubočica“ igrao drugu, a sada je u prvoj ligi Srbije, trenutno na prvom mestu, a takmičenjem u prvoj ligi mogu se pohvaliti i naše Lavice. Gradski fudbalski klub „Dubočica“ nalazi se u Srpskoj ligi Istok.

Što se tiče individualnih sportova, poput plivanja, atletike, boksa, mačevanja, biciklizma i drugih, naši sportisti postižu izuzetne rezultate na svim državnim i međunarodnim takmičenjima. Neki od klubova poput plivačkih i boks kluba u svojim redovima imaju reprezentativce.

Želeći da Leskovac, koji je grad kulture, turizma, dobrog jela, načinimo i gradom sporta, pored povećanja izdvajanja za sportske klubove na 60 miliona, u tekućoj 2019. izdvojićemo 90 miliona za funkcionisanje lokalnih sportskih ustanova, kao i 15 miliona za razvoj sporta. Očekuje nas uređenje tri školska terena i izgradnja terena sa gumenom podlogom.

Na osnovu svega što vam je sada prikazano možete zaključiti da je Grad i više nego spreman da vam pruži podršku.

Pored klubova, podržaćemo i organzaciju turnira:

–              Pobednik 2019. – Plivački klub „Leskovac“

–              Dubočica kup 2019 – Plivački klub „Dubočica“

–              Mali Mančester 2019 – Vaterpolo klub Leskovac

–              Atletski miting 2019 i Atletski maraton u Leskovcu 2019 – Atletski klub „Dubočica“

–              „Meteor 2019“ turnir rukometnih nada – Rukometni klub „Meteor“

–              Konjičke trke povodom oslobođenja grada – Konjički klub „Dubočica 1933“

–              Memorijal Miše Petričevića 2019 – Mačevalački klub „Dubočica“

–              Internacionalni profi MMA turnir 2019 – Klub mešovitih borilačkih veština

–              Ipon kup 2019 – Karate klub Ipon.

Dragi sportisti, udruženim snagama lokalne samouprave, vas, izgradnjom odgovarajućih objekata, novčanom i moralnom podrškom, ćemo se truditi da omogućimo što bolju realizaciju sportskog potencijala i stvaranje što boljih sportskih rezultata. Grad Leskovac će i dalje stvarati uslove za vas, dok su vaši uspesi na vama. Želim vam ih puno na sportskim borilištima i neka Leskovac bude čuven po vama.

Zato dragi moji, vodite se rečima jednog vrhunskog sportiste (Majkl DŽordan): „Igram za pobedu, nebitno da li je u pitanju trening ili utakmica. I neću dozvoliti da nešto stane na put meni i mom takmičarskom duhu.“

Živi mi bili!”.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

  • Da bismo iznedrili dobre sportiste mora grad da pomaze sto vise, ne mogu roditelji sve da podnesu. Zahvaljuci ovoj vrsti pomoci mnogo je lakse i rasterecenije.

vaš komentar