Dan zastave u znaku protesta protiv diskriminacije

BUJANOVAC, PREŠEVO – Albanci na jugu  Srbije su  danas protestima u centru Bujanovca i Preševa , kao i isticanjem albanske zastave na zgradama lokalnih samouprava  obeležili Dan zastave, nacionalni praznik Republike Albanije . Nekoliko hiljada okupljenih Albanaca predvođenih predstavnicima albanskih partija,  vlasti u Beogradu, srpskoj javnosti i međunarodnoj zajednici poslali poruku o, kako oni tvrde, sistemskoj diskriminaciji koja se manifestuje u raznim vidovima života. Ovim skupom završen je niz protesta zbog navodne diskriminacije u svim sverama društva, koji su se dešavali poslednjih nekoliko meseci u ovim opštinama.

“Razlog  našeg današnjeg okupljanja na Dan zastave, je želja da mirnim  protestom izrazimo naše nezadovoljstvo zbog stava vlasti, da nam se zakonom zabrani korisćenje naših nacionalnih simbola “ poručili su učesnici protesta.

U pismu upućenom najvišim državnim institucijama Republike Srbije i međunarodne zajednice, OEBS-u i predstavnicima stranih misija u Beogradu, kaže se da nacionalni simboli, uz jezik, tradiciju i kulturu, predstavljaju suštinski element identiteta Albanaca kao nacije na Balkanu.

Protesti u Bujanovcu i Preševu su počeli tačno u podne, kada su na zgradama lokalne samouprave  uz zvuke albanske nacionalne himne pored srpske, istaknuta i zastavu Republike Albanije. Skupovi u Bujanovcu i Preševu su protekli mirno i bez incidenata.

Dan zastave Albanci proslavljaju od 1912. godine, kada je u primorskom gradu Valoni na jugu zemlje, albanski nacionalni junak Ismail Ćemali, proglasio državu Albaniju.