Samostalni sindikat u 26 gradova pokrenuo peticiju protiv privatizacije komunalnih preduzeća

NIŠ – Sindikalci iz desetak niških komunalnih preduzeća u kojima radi više od tri hiljada zaposlenih digli su glas protiv privatizacije i transformacije ovih preduzeća. Zajedno sa kolegama iz 26 gradova Srbije pokušaće da prikupe 100 hiljada potpisa za raspisivanje referenduma sa pitanjem da li su građani protiv privatizacije i davanja u zakup i koncesiju komunalna preduzeća.

Njihov cilj je da spreče da stupe na snagu nova zakonska rešenja koja je pre nedelju dana donela Skupština Srbije i koja na velika vrata uvode privatni kapital u javno komunalni sektor. U Srbiji radi 670 lokalnih javnih preduzeća od kojih su 378 isključivo komunalne delatnosti. U neznatnom broju gradova već je ušao privatni kapital putem javno privatnog partnerstva a partneri su uglavnom stranci iz Grčke, Češke, Austrije, Nemačke, Mađarske,…
– Još 2003.godine se pokušalo sa Vodovodima u Novom Sadu i Beogradu da se mimo zakona uvedu koncesionari ali je to sprečeno. U međuvremenu su ušle neke kompanije koje se bave odvozom smeća ili daljinskim grejanjem i iskustva govore da građani nisu dobili kvalitetniju nego skuplju uslugu. U mnogim gradovima je već pokrenuta inicijativa da se takvi štetni ugovori raskinu. U Zaječaru su usred zime ostali bez grejanja jer strancima nije bilo rentabilno, kažu Branimir Ljumović, sekretar Udruženja komunalnih preduzeća i Milan Grujić, predsednik republičkog odbora sindikata komunalnih preduzeća i dodaju da se ugrožavaju nacionalni interesi i bezbednost ishitrenom privatizacijom u komunalnoj oblasti.
Nebojša Milošević iz sindikata vodovoda „Naisus“ i Saša Milošević iz „Niš stana“ strahuju da će „nacionalno bogatstvo završiti u rukama malog broja tajkuna“.
– Zašto su onda doneti zakoni po hitnom postupku bez konsultacije sa sindikatima i Privrednom komorom. U Hrvatskoj takvi zakoni nisu prošli a u Bukureštu i Sofiju država i lokalna smaouprava masovno otkupljuju svoja komunalna preduzeća. Samo što ih sada plaćaju tri puta skuplje nego kada su ih prodavali, ističu sindikalci.