Dani Vlasotinca i Ilketov film u Beogradu

U okviru Dana Vlasotinca u Beogradu, sinoć je prikazana retrospektiva dokumentarnih i dokumentarno–igranih filmova Vlasotinčanina Nebojše Ilića Ilketa.

Događaj se odigrao u Manakovoj kući Etnografskog muzeja, simbolizujući vezu između eksponata koji pripadaju čuvenom etnologu iz Vlasotinca Hristiforu Crniloviću i filma koji je o njemu napravio Nebojša Ilić.

„Etnografski muzej i Nebojša Ilić imaju dugogodišnju plodonosnu saradnju iz koje se „rodio“ i film Pustood“, rekla je kustos u Manakovoj kući Jelena Tucaković.

Reditelj Nikola Lorencin je istakao da je Ilke kompletan autor svojih filmova i da on radi film od glave do pete, od ideje do prikazivanja.

Sam autor na brojne pohvale je odgovorio rečima da iz malih sredina dolazi mnogo velikih imena u kulturi i umetnosti, nabrojavši neke od njih i da je zahvalan onima koji misle da je i on jedan od njih.

„Ovo je prvih 10 godina mog stvaralaštva, verujem da veliki filmovi tek slede“, kazao je Ilke.

On trenutno radi na filmu o Fejadu Sejdiću, ali i na filmu o najpoznatijoj manifestaciji u Vlasotincu – Vinskom balu, kao i na spotu o svom rodnom mestu.

Na sinoćnjim Danima Vlasotinca u Beogradu, kojji su deo manifestacije Leto u Vlasotincu, pilo se vino Slavka Krstića iz Dadinca.