Dečije hemato-onkološko odeljenje „po meri“ dece otvoreno danas

Najsavremenija dečije hemato-onkološko odeljenje, za čiju je izgradnju Nacionalno udruženje roditelja dece obolelo od raka (NURDOR) uspelo da prikupi 100 miliona dinara od donatora, humanih građana Srbije i Ministarstva zdravlja, svečano je otvoreno danas u Kliničkom centru u Nišu. 

Novo odeljenje izgrađeno je kao aneks postojeće Dečije interne klinike i ima 750 kvadrata u dva nivoa, a predsednica Upravnog odbora NURDOR-a Joland Korora, istakla je da je nova bolnica najsavremeniji bolnički objekat u Srbiji, izgrađen po svim evropskim standardima i po „meri dece, njihovih roditelja i bolničkog osoblja“. 

„Novo hemato-onkološko odeljenje ima 15 postelja za decu i isto toliko postelja za roditelje. Svaka soba ima svoje kupatilo što nema ni jedna druga bolnica u Srbiji. Odeljenje je po našoj zamisli izgrađeno tako da će deca moći da primaju terapiju dok se igraju“, kazala je Korora.

U Srbiji, dodala je Korora, svakoga dana jedno dete oboli od raka, a jedno dete nedeljno umre od te bolesti.

Ona je podsetila da je NURDOR pokrenuo inicijativu za izgradnju hemato-onkološkog odeljenja u Nišu pre četiri godine, a pre dve godine je postavljen kamen temeljac. 

„Krenuli smo sa nula dinara, ali smo uspeli da stignemo do cilja zahvaljujući donatorima i građanima Srbije. Zahvalni smo Upravi Kliničkog centra na podršci i Ministarstvu zdravlja na pomoći oko povraćaja para za PDV i za nabavku dela opreme“, kazala je Korora i dodala da ni jedno udruženje u Srbiji i regiona nije nikada do sada napravilo bolnicu.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić zahvalio NURDOR-u na svemu što je uradio da bi nova odeljenje bilo izgrađeno.

On je rekao da su Vlada Srbije i Ministarstvo zdravlja izdvojili 25 miliona dinara za nabavku dela opreme i za povraćaj PDV-a. 

Načelnica hemato-okološkog odeljenja Gordana Kostić istakla je da je novi objekat izgrađen tako da deca ne osećaju da se nalaze na bolničkom lečenju, a njihovim roditeljima će omogućiti da lakše prebrode sudbinu svog deteta.