Direktor Miloš Stojanović o stanju u OŠ “Bora Stanković” kod Surdulice

Slučaj Osnovne škole “Bora Stanković” u selu Jelašnica u opštini Surdulica u žiži je javnosti proteklih nedelja najviše zbog poništavanja ranije realizovanog konkursa, a od strane novoimenovanog direktora Miloša Stojanovića, profesora srpskog jezika i književnosti, koji se do sada nije oglašavao na optužbe da je nezakonito poništio konkurs, kao i da u školi vlada veliko nezadovoljstvo, ali i strah.

Stojanović u izjavi za juGmediu demantuje sve optužbe, a dosadašnje svoje ćutanje objašnjava time da nije hteo da se “valja u blato”.

“Konkursi su realizovani na leto, u vreme kad škole ne rade. Mnogi kandidati nisu dobili ni priliku da konkurišu jer su ih ti predstavnici izbacivali iz škole sa obrazloženjem da konkursa nema, nakon čega je došlo do promene direktora. Sam sam utvrdio greške u oglašavanju, ali i u dokumentaciji i iz istog razloga poništio konkurse”, kaže direktor Stojanović.

Tvrdi da su konkursi raspisivani “tendenciono” i da ima i slučaj u kome profesorka nije priložila diplomu.

“Među pomenutim konkursima je i kandidatkinja koja je odbornik SPS na lokalu koja je umesto kopije diplome predala kopiju uverenja o diplomiranju sa obrazloženjem da završava master. Kako onda to lice dobija posao, ako nema master ili još uvek studira? Znaci tendenciozno su raspisivani konkursi za podobne članove sindikata ili SPS. Neka vaši čitaoci procenjuju sami”, dodaje.

Proziva i bivšeg direktora ove škole zbog nepotizma i drugih nepravilnosti, ali pominje i predstavnike sindikata, koji su nedavno dobili podršku Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) iz Leskovca i Vranja, kao i Školski odbor.

“Sada bivši direktor na radnom mestu servirke uposlio je svoju snahu, bratovljevu ženu, koja nije imala čak ni lekarsko uverenje u dokumentaciji, a deci deli užinu. Pedagog škole je osoba koja je angažovana na 100 posto, a po sistematizaciji uvek mora ići 50 posto pedagog, 50 posto psiholog, ukoliko ima mesta za 100 posto. Međutim, kad lokalna vlast vodi školu onda to ide na način bezakonja. Vrlo je zanimljiv slučaj i predsednika sindikata u Školi “Bora Stankovic” koji je prekjuče, čak, maloletnoj deci tražio da se uključe i da sa njim kao razrednim staresinom 8-og razreda krenu ispred škole i podrže njegov donkihotovski bunt sa vetrenjačama. Moram da napomenem kako većina zaposlenih u školi ne želi da ih više pomenuti predsednik sindikata prezentuje i iznosi neistine, te se i dogovaraju za isćlanjenje iz sindikata. Da bi sve bilo još dramatičnije Školski odbor, inače produžena ruka SPS na lokalu, pokušava da mene diskredituje konstantno insistirajući na navodnim protivzakonitim odlukama koje nikada nisam i neću sprovesti”, tvrdi Stojanović.

Proziva i bivšeg direktora Zorana Petkovića, za koga tvrdi da je sam sebi potpisao ugovor o radu.

“Pomenuti bivši direktor Zoran Petković je delio ugovore sam sebi za vreme trajanja mandata i samom sebi odredio radno mesto učitelja. Kako je to protivzakonito, normalno da se nisam složio da dobije rešenje na neodređeno, jer je u suprotnosti sa zakonom. Nadležne institucije u državi će obaviti svoj posao, oko njegovih spornih ugovora koje je sam sebi dodelio i potpisivao se i kao zaposleni i kao direktor, a disciplinski postupci se privode kraju”, naglašava uz ocenu da “kampanja ide iz jedne kuhinje, od SPS-a i lokalne samouprave”.

Objašnjava da Osnovnu školu “Bora Stanković” kod Surdulice 80 posto pohađa dece romske nacionalnosti, čiji su roditelji korisnici socijalne pomoći.

„Iako u zakonu jasno stoji da ta deca moraju imati besplatnu užinu jer je možda to njihov i jedini obrok, meni kao odgovor na zahtev za nastavak saradnje od predsednice opštine stiže odgovor da nisu jasno razumeli kome je zahtev namenjen. Meni je zaista neprijatno da od vrhunskog stručnjaka u oblasti medicine dobijam ovakav poluodgovor. U ovakvim slučajevima svaki animozitet se ostavlja na stranu jer je reč o interesu dece“, zaključuje u svojoj izjavi novi direktor OŠ „Bora Stanković“ u Jelašnici Miloš Stojanović.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

2 komentara

  • Ej, momce nadobudno, mnogo si se zaigrao. Sve sporove ces izgubiti na sudu. To sto se letos raspisao konkurs, pa to je praksa od kako je tvoja stranka preuzela sve skole u Srbiji. Tvoja stranka gaji nepotizam i bezakonje, platicete to jos malo, a ti ne budi usiljen toljagama seljaci će da te ne jure

    • Kako je skola vec izgubila sa Petkovicem sve forme jedne obrazovne ustanove, bilo je redno da se konacno postavi neko ko je dovoljno kompetentan! Inace i Petkovic i ta vaspitacica sto pre na dokvalifikaciju 🤓, pa se onda SPS javite za rec!

vaš komentar