Dualno obrazovanje jedan od načina da mladi ostanu u Leskovcu, ali i u našoj zemlji

Dualno obrazovanje je veoma značajno jer prema podacima istraživanja koji su izneti na sajtu Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja, pokazuju da su učenici zadovoljni dosadašnjim iskustvom u dualnom obrazovanju, dok njihovi roditelji smatraju da ovaj vid obrazovanja učenicima pruža veće šanse za zapošljavanje nakon završetka školovanja, rekao je danas gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović objašnjavajući temu sastanka sa pomoćnicom ministra za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Garbijelom Grujić i predstavnicima srednjih škola na teritoriji grada Leskovca.

Inače, na teritoriji grada Leskovca dve škole, Škola za tekstil i dizajn i Srednja škola u Vučju, ukupno 273 učenika u saradnji sa kompanijama realizuju dualno obrazovanje.

„Važno je da imamo srednje škole u sistemu dualnog obrazovanja. To našoj deci donosi odgovornost, unosi ozbiljnost, i otvara mogućnosti da imamo radnike i stručnjake za razne oblasti. Kompanije koje posluju u našem gradu poseduju uslove da mladima pruže znanja koja su im potrebna za buduće zaposlenje. Jasno je da se usvojeno znanje vrednuje tek onda ako je u praksi primenjivo. Od ovakvog vida obrazovanja benefite ima i kompanija, pojedinci, i svakako lokalna samouprava“, naglasio je gradonačelnik Leskovca.

Kako je dodao, dualno obrazovanje je prilika da učenici nauče da primenjuju teorijska znanja koja su stekli tokom školovanja, ali i da steknu radno iskustvo koja će im se pokazati kao značajno u daljem radu i životu.

„Ovako pripremljeni učenici će laške naći posao i svoje mesto u kompanijama u našem gradu i na taj način ostati ovde i u budućnosti doprinositi još većem prosperitetu našeg grada i ciljevima koje smo postavili svi mi zajedno, bilo kao direktori škola, prosvetni radnici, predstavnici ministarstva, nauke ili lokalne samouprave“, dodao je Cvetanović.

Podsetio je da grad Leskovac ima BFC sertifikat za lokalnu samoupravu sa povoljnim poslovnim okružnjem, koji su prvi u Srbiji dobili po četvrti put sa neverovatnim procentom ispunjenosti od 96,33 posto i gradonačelnik očekuje da već u toku februara meseca dobiju ponovo potvrdu visokog procenta ovog sertifikata koji pokazuje da grad Leskovac jedna dobra, zdrava sredina, gde se sve barijere brzo ukljanjaju da bi investirori mogli da otvaraju nova radna mesta.

„Mogu da vam kažem da u odnosu na kraj 2012. godine broj nezaposlenih smanjio se za 10.566 osoba, te sada stopa nezaposlenosti sa 12.566 osoba, koliko se trenutno nalazi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, smanjena na 13,38 posto“, istakao je gradonačelnik Leskovca.

Napomenuo je da su škole u našem gradu prve uspostavile dualno obrazovanje i uspostavile saradnju sa privredom i privrednicima našeg grada i tada su posetili Nevenu, Zdravlje Aktavis, Crvenu zvezdu i tako dalje, samo je sada na mnogo višem nivou i kvalitenije, bolje i mnogo su drugačije i kompanije i firme koje funkcionišu u našem gradu.

„Srednja škola za tekstil i dizajn i kompanija Falke ovoj školi je otovren jedan trening centar sa 15 mašina tako da deca koja se školuju diretno uče još u srednjoj školi na koji način treba da rade i odmah posle završene škole su spremni za praktičnu nastavu, za to dualno obrazovanje jer odmah mogu da rade u toj kompaniji na tim istim mašinama koje su potpuno identične i to Nemačka radi na jedan fantastičan način ali zahvaljujući gospođi Grujić koja je zadužena za dualno obrazovanje na nivou cele Srbije da to mi i u praksi realizujemo“, kazao je Cvetanović i dodao da će oni kao lokalna samouprava ulagati i dalje u obrazovanje.

Predstavnicima srednjih škola je poručio da pomoćnici ministra mogu da se obrate koju god dilemu da imaju jer će im uvek izaći u susret.

Pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Gabrijela Grujić rekla je da je danas u Leskovcu sa velikim ponosom i obećala da će danas onaj plan upisa koji realizuju za narednu školsku godinu u uslovima kovida, da naprave što bolji taj plan.

 

„Kad kažem što boljim mislim da umrežimo naše učenike sa svim potencijalnim investirorima, zato što je to nasušna potreba svih naših mladih ljudi. Da ima damo onaj kvalitet znanja koji će ih učiniti odmah zapošljivim nakon željenog nivoa školovanja a a kako drugačije ako ne govorimo o kompetencijama koje su jako važne u 21. veku, koje znače sublimacija znanja, veština i sposobnosti, a kako drugačije ako sve kompanije koje posluju u regionu ne otvore svoja vrata i ne daju tim mladim ljudima da sagledaju ono što je najvažnije, da steknu veštinu upravljanja znanjima“, poručila je Grujićeva.

Prema njenim rečima, dugo godina u Srbiji nije postojalo vrlo bitno i važno radno vaspitanje, naučili smo našu decu, stimulisali ih kao roditelji da uče, da stalno stiču teorijska znanja, i da, kako je dodala, to je jako je važno, teorija je majka znanja, ali, kako da govorimo o kompetenciji i sublimaciji i znanju i veštinama kao jedinstvenom kvalitetu, ako nam kompanije ne otvore vrata.

„Kompanije su to i uradile. Pokazalo se da su u Srbiji kompanije društveno odgovorne kompanije i da kada su primile naše mlade na školovanje, pokazali su da im nije bilo bitno da to budu samo učenici koji će se kod njih i zaposliti, nego su to posmatrali u širem kontekstu, da daju priliku da što veći broj učenika stekne to znanje, ali ne zbog toga da napusti ovu zemlju“, dodala je ona i naglasila da su naše granice oduvek bile otvorene i tako će i biti.

Mladim ljudima je poručila da iako žele da odu, sigurna je da će  se vratiti, jer Srbija postaje ekonomski moćna zemlja.

„Svakoga dana dolaze najuglednije kompanije i traže kvalitetne kadrove. Danas možemo govoriti o kvalitetnim kadrovima samo ako imamo dualni model obrazovanja na naš, nacionalni način. Kreirali smo nacionalni model dualnog obrazovanja“, rekla je Grujićeva.

Predstavnicima srednjih škola je poručila da su na ozbiljnom zadatku da sve što imaju od znanja i vaspitanja prenesu deci koja se školuju u Srbiji i dodala da je gradonačelnik Cvetanović mnogo dao od sebe i zato komisija resoronog ministarstva donela odluku da upravo on dobije Svetosavsku nagradu, a zatim mu uručila prvi primerak njene knjige „Nacionalni model dualnog obrazvovanja: Put u budućnost Srbije“.

Vranje: Dualnim obrazovanjem smanjiti broj nezaposlenih

Dualno obrazovanje koje se odnosi na srednje i visoko obrazovanje je u prethodne četiri godine u našoj zemlji sistemski duboko utemeljeno zakonskim regulativama. Najvažniji benefit ovog obrazovanja je kvalitet znanja i veština koji polaznici stiču, ali i prilika da se zaposle u željenim kompanijama u svojim sredinama, izjavila je Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete, danas u Vranju posle sastanka sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem na kome su razgovarali o upisu đaka za školsku 2021/2022 godinu, a koji će biti u skladu sa potrebama privrede ovog regiona.

Prvi čovek grada Vranja Milenković je naglasio da u poslednje tri godine, tri škole u gradu sprovode dualno obrazovanje i da će lokalna samouprava u narednom periodu kroz lokalni akcioni plan zapošljavanja doneti određene mere kojima bi se motivisali roditelji i njihova deca, ali i privrednici da učestvuju u ovakvom vidu obrazovanja kako bi se ubuduće znatno smanjila nezaposlenost u zemlji.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare