Festival folklora stigao i u Vladičin Han

U hali sportova u Vladičinom Hanu gosti Međunarodnog studenstkog festivala folklora, oduševili su publiku.

Veče igre i pesme započelo je uz nastup mlađeg sastava domaćina, KUD „Branilsav Nušić“ a tokom večeri i njihovi  stariji drugovi, uz igre iz različitih krajeva Srbije.  

Svojim bogatim kulturim nasleđem, hanskoj ublici se predstavio Folklorni ansambl „Pastrina“ iz Montane u Bugarskoj.  Anasambl ima oko 30 igrača pod vođstvom koreografa i umetničkog direktora Parvana Parvanova, kao i pet članova narodnog orkestra. Igrama svih etničkih regiona Bugarske prisutni su na festivalima  širom Evrope.

Koloriti narodnih nošnji i muzike različitih nacija obojili Niš

Kao i ranijih godina, najviše pažnjena festivalu u Hanu izazivaju igrači iz zemalja čije se kulturno  i folklorno nasleđe dosta razlikuje od našeg i zemalja iz regiona. Tako je bilo i sa FA „Estampas de Mexico“ iz Gvadalahare, sa temperamentnom  muzikom i igrom i bogatim kostima , koji su prepoznatljivi gotovo u svim evropskim zemljama, Kanadi, SAD-u, Ekvadoru, Kubi, Kolumbiji…

Predstoji još jedno zanimljivo veče kada će nastupiti gosti iz Grčke, Kostarike i po prvi put iz Kine, kao i domaćini.

Festival međunarodnog studentskog folklora, pored  niške i hanske publike, moći će da prati i ona u Beloj Palanci, Ćupriji, Knjaževcu i Ražnju. U parku Svetog Saveu Nišu, od 20 časova, 20. Jula biće održan finalni koncert. Organizator festivala je Niški studentski kulturni centar, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete.