U Pirotu uspešno završen projekat ''Sprečavanje demografskog kolapsa u prekograničnom regionu''

Probleme građana rešavaju projektima prekogranične saradnje

Centar za socijalni rad Pirot i opština Montana u Bugarskoj, uspešno su realizovali projekat“ Sprečavanje demografskog kolapsa u prekograničnom regionu“. Realizacija projekta je trajala 18 meseci, a vrednost je 457.000 evra, od kojih je 258. 000 evra pripalo Centru za socijalni rad iz Pirota.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je izrazio zadovoljstvo zbog završetka još jednog uspešnog projekta koji se finansira iz prekogranične saradnje.

U toku je još nekoliko projekata koji se realizuju po ponovljenom pozivu. Očekujem rezultate za desetak projekata koje smo kandidovali po novom pozivu prekogranične saradnje. To pokazuje kontunuitet u saradnji sa EU koja nam je dosta pomogla i obezbedila sredstva koja ne bi mogli da obezbedimo iz republičkog i gradskog budžeta„, rekao je Vasić.

Nataša Stefanović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj grada Pirota kaže da je u okviru projekta nabavljena savremena medicinska oprema i nameštaj za Opštu bolnicu Pirot.

Pored toga, održani su kursevi i obuke mladih u cilju njihovog osnaživanja u planiranju porodice, uspostavljen je Centar za inovacije i unapredjenje znanja mladih lekara u prekograničnom regionu. Takodje, održana su dva foruma o karijernom napredovanju, uradjena je strategija za tržište rada u oblasti medicine i održane su obuke za mlade pirotske doktore iz pedijatrije, ginekologije, radiologije i anesteziologije u Montani„, Nataša

Stefanovićeva.

Direktorka Centra za socijalni rad u Pirotu Marija Vasić kaže da je ova ustanova u saradnji sa Opštom bolnicom i Gradskom upravom prepoznala problem demografskog kolapsa u ovom regionu.

Želeli smo da uradimo jedan projekat koji će imati za cilj osnaživanje mladih koji planiraju porodicu, ali i da osnažimo mlade majke da radjaju decu jer su uslovi za porodjaj i čuvanje dece u našoj sredini veoma dobri„, rekla je Vasićeva.

Za opremanje Odeljenja ginekologije i pedijatrije u Opštoj bolnici u Pirotu kroz projekat “Sprečavanje demografskog kolapsa u prekograničnom regionu“ uloženo je oko 25 miliona dinara.

Nabavljena je značajna oprema. Dobili smo novi aparat za anesteziju za ginekološku salu za carski rez, dobili smo dva nova inkubatora, tri stola za reanimaciju beba, nabavaljen je i 4D najsavremeniji ultrazvučni aparat, 15 dečjih krevetića i 4 kreveta za poacijente„, rekao je direktor Opšte bolnice Pirot dr Goran Petrović.

Prošle godine u Porodilišu Bolnice je rodjena 581 beba, a od početka ove godine 283 bebe

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i direktor Opšte bolnice Pirot dr Goran Petrović najavili su još jedan važan projekat koji će se realizovati sredstvima EU i Gradske uprave.

Reč je o energetskoj sanaciji Opšte bolnice. Projekat će biti realizovan u tri faze. Prva faza podrazumeva zamenu stolarije u ovoj zdravstvenj ustanovi, u drugoj fazi će biti zamenjene instalacije za grejanje, a u trećoj fazi uredjenje unutrašnjosti bolnice.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa  koji je dodelio sredstva