Funkciju predsednika NALAS-a od gradonačelnika Leskovca danas preuzeo gradonačelnik Fatiha u Istanbulu

Funkciju predsednika NALAS-a od gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića danas je preuzeo Mehmet Ergun Turan, gradonačelnik Fatiha u Istanbulu, koji predstavlja Uniju opština Marmara.

Prvi potpredsednik NALAS-a postaje Dušan Raičević, predsednik Opštine Bar, koji predstavlja Zajednicu opština Crne Gore. Drugi potpredsednik NALAS-a biće Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke iz Saveza gradova Hrvatske, a treći Emil Dragiči, gradonačelnik Vulkana, koji predstavlja Savez opština Rumunije.

„Smatram da danas više nego ikad, kao lideri udruženja lokalnih samouprava, moramo da zauzmemo čvrst stav i zahtevamo istinsku decentralizaciju, potpuno u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi. U tom cilju, računamo na podršku Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, kao čuvara Evropske povelje o lokalnoj samoupravi“, poručio je danas u Istanbulu predsednik NALAS-a i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Cvetanović je presedavao 18. statutarnij sednici Generalne skupštine Mreže asocijacija lokalnih vlasti jugoistične Evrope (NALAS), a fokus današnje redovne godišnje sednice bio je stvaranje otpornih lokalnih samouprava kao odgovor na velike i višestruke izazove sa kojima se ceo svet suočava.

U svom uvodnom i poslednjem obraćanju na funkciji predsednika NALAS-a gradonačelnik Cvetanović je istakao da je prethodni period bio u znaku velikih potresa na globalnom nivou – počev od pandemije, ekonomske i socijalne krize, energetske krize kao posledice rata u Ukrajini, negativnih klimatskih promena, a sve je kulminiralno razornim zemljotresom epskih razmera koji je pogodio Tursku.

„Znam da svi mi gradonačelnici na ceo taj razvoj događaj gledamo iz jednog specifičnog ugla i svi se pitamo isto: jesmo li spremni da se suočimo sa tako ogromnim, višestrukim izazovima? Jesu li naši gradovi otporni? Da li nedostaci koji se tiču nivoa decentralizacije u jugoistočnoj Evropi ometaju sposobnosti lokalnih samouprava da igraju značajniju ulogu? Mogu li naši savezi lokalnih samouprava da imaju jasniju ulogu u upravljanju kriznim situacijama? I konačno, pomažemo li jedni drugima dovoljno u teškim vremenima? Možemo li više da učinimo kako bismo podstakli solidarnost i jedni drugima pomogli kada je to najpotrebnije?”, kazao je Cvetanović.

Današnjoj sednici Generalne skupštine prisustvovalo je i rukovodstvo Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, predsednik Komore lokalnih samouprava Bernd Voringer, kao i generalni sekretar Kongresa, Metju Mori, koji su se i obratili skupu.

Tokom današnje sednice je, u skladu sa rasporedom rotacije, predstavljeno novo Predsedništvo NALAS-a.

Podsećamo, na 17. Generalnoj skupštini NALAS-a održanoj 12. maja 2022. godine u Beogradu, funkciju predsedavajuće asocijacije preuzela je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

U ime organizacije, funkciju predsednika NALAS-a je do danas obavljao Goran Cvetanović, predsednik SKGO i gradonačelnik Leskovca.

Gradonačelnik Cvetanović je u Istanbulu otvorio konferenciju međuregionalne razmene „Okviri upravljanja na više nivoa – jačanje uloge lokalnih vlasti u energetskom i klimatskom planiranju”.

Tom prilikom istakao je da je NALAS razvio svoj novi Strateški plan 2023-2027, koji je ambiciozan, ali i realan.

Jedan od tri ključna cilja ovog plana je da podrži gradove i opštine jugoistočne Evrope da prerastu u održive, pametne, inkluzivne i otporne izvore za život. U postizanju ovog cilja, energetsko i klimatsko planiranje na lokalnom nivou čini veoma važan aspekt.

„Veoma smo srećni što će NALAS-ovi decenijski zagovarački napori konačno rezultirati uspostavljanjem dugoročnog sistema podrške članicama Pakta gradonačelnika na Zapadnom Balkanu i Turskoj u ispunjavanju svojih obećanja u okviru energetskih i klimatskih ciljeva. NALAS će uspostaviti regionalnu strukturu koja će ponuditi help-desk uslugu i olakšati proces izrade opštinskih klimatskih i energetskih akcionih planova“, kazao je Cvetanović.

Dodao da bi se osigurao uspeh i dugoročna održivost inicijative, NALAS i njegove članice predviđaju strukturu podrške Paktu gradonačelnika kao prilagođenu pomoćnu službu kojom upravlja NALAS-ov Sekretarijat i koju podržavaju lokalne samouprave članice NALAS-a. Ona će pružati informacije, ali će omogućavati i tehničku podršku, umrežavanje, promociju ideje Pakta gradonačelnika, podizanje svesti o njoj, zagovaranje i lobiranje, kako na regionalnom tako i na nacionalnom nivou“, zaključio je Cvetanović.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

8 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dela govore
15.03.2023. 17:22

I šta je on uradio za godinu dana predsedavanja NALASOM sem što je čitao napisane govore?
Da se samo potrudio da razume bar naslove i teme koje je čitao bilo bi dobro. Al ni to.
Stavljaju neodgovarajuće ljude na neodgovarajće pozicije i time još više naštećuju građanima.
Presipanje iz šupljeg u prazno, zasedanje i govorancije, šetnje i prezenti a građani ničija briga nisu.
Dal su sanjali ne znam al ono što znam je da sve što dotaknu unište i upropaste.

Tehnička podrška
15.03.2023. 17:27

„Ona će pružati informacije, ali će omogućavati i tehničku podršku, umrežavanje, promociju ideje Pakta gradonačelnika, podizanje svesti o njoj, zagovaranje i lobiranje, kako na regionalnom tako i na nacionalnom nivou“, zaključio je Cvetanović.“
Znači sve jedno isto. Pazi bogati: Oni će pružati informacije, tehničku podršku, promociju, zagovaranje, lobiranje…..Čita li ovo uopšte neko?
Mnogo bi bolje bilo da neko zaista uradi nešto konkretno, da izađe sa predlogom, rešenjem, da uoči problem a onda i nađe izlaz. Ovako sastaju se samo da bi istunili formu, slikali se i utrošili vreme i novac uzalud. Poražavajuće.

Hipokratova zakletva
15.03.2023. 17:30

Prvo on je lekar. I bolje bi bilo da se bavi strukom i da leči ljude. Drugo on se u sve ove funkcije i teme baš ni malo ne razume. I žalosno je što je to tako. Sve naopako i onako kako ne treba.

Matematičar
15.03.2023. 17:31

Čovek jednostavno ne pripada skupu.

Bane
16.03.2023. 11:02
Odgovor za  Matematičar

Po kojim kriterijumima ste to zaključili? Umesto da vam bude drago da jednim ovakvim skupom predsedava u ime Srbije neko ko je iz Leskovca, vi sve kritikujete

Hitler
15.03.2023. 17:33

Narodni pokret? Pakt gradonačelnika? Imam utisak da gledam film iz 1941.

Bata
15.03.2023. 17:57

Stvaranje otpornih lokalnih samouprava je nemoguće sa ovakvom kadrovskom politikom. Prvo treba da promene način kadriranja pa tek onda da stvaraju nešto. Jer kad nema materijal (štof) teško da može da se sašije odelo.

Moda
17.03.2023. 20:54

Toliko stvari se vraća u modu, da jedva čekam da na red dođu moralne vrednosti, poštovanje i inteligencija.