Gde su nestali krediti sa juga Srbije

VRANJE – Start ap krediti koji su u 2011. dobijani u Pčinjskom okrugu su se „istopili“, jer je veliki deo sredstava za tu namenu zloupotrebljen.Predsednik Regionalne privredne komore Leskovac Goran Jovčić kaže da to pokazuje podatak da je na teritoriji Pčinjskog okruga u 2011.godini više odjavljenih nego prijavljenih novih firmi, napominjući da su se start ap krediti „istopili“i zbog generalno loših uslova poslovanja.„Pčinjski okrug u kome je najveći broj opština nerazvijen, specifičan je deo Srbije po svim parametrima, i ekonomskim i bezbednosnim pa bi tako trebalo i da se posmatra. Naš je predlog osnivanje fonda za razvoj nerazvijenih opština i taj predlog smo krajem prošle godine uputili Vladi Srbije“, kazao je Jovčić.

On je naveo da je mali broj preduzeća iz Pčinjskog okruga uspeo da dobije stimulativna sredstva Vlade Srbije i iz programa SIEPA, ali i da bi država trebalo da veći deo tih sredstava dodeljuje domaćim, a ne stranim firmama, za koje nije izvesno do kada će ostati u Srbiji.

„Nije dobro to što se iz republičkog budžeta daju podsticajna sredstva firmama, a da se pri tome ne postavlja uslov minimalne visine za plate radnicima. Situacija gde se firmama daje po 10.000 evra za otvaranje jednog radnog mesta, a kasnije ta firma svoje radnike plaća po 20.000 dinara mesečno ne utiče mnogo na poboljšanje standarda“, rekao je Jovčić.

Izvor:  Beta