U Opštini Vladičin Han velika akcija na uređenju puteva

Godina infrastrukture, grade se ulice, putevi, mostovi…

Infratsrukturna ulaganja nikada nisu bila veća nego u 2018., s obzirom da je ove godine lokalna samouprava uložola oko 100 miliona i dobila donaciju Koridora Srbije poreko 100 miliona dinara, a naredne godine se očekuje 1,3 do 1,5 miliona evra za prostor oko mosta Vrla

Iako se građevinska sezona približava kraju, u opštini Vladičin Han bruje mašine na putevima, kako u gradu tako i u više sela. Intenzivno se radi na sanaciji puteva usled oštećanja prilikom gradnje Koridora 10 a, takođe, izvođači radova sa  lokalnom samoupravom izdvojili su novac i za rešavanje pojedinih gorućih problema, koji godinama čekaju rešenje.

Nastojimo da do kraja građevinske sezone obavimo što više poslova i, ako kažem da je 2016. godina za našu opoštinu bila najuspešnija u pogledu privrednih ulaganja, onda je 2018. to za ulaganja u putnu infratsrukturu.  Nekako su se kockice složile, tako da ovakav tempo rada u selima, ali i gradu,  nije zabeležen, možda, u poslednjih 20-30 godina – putevi, most, tunel…”, kaže za Jugmediu predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović.

Jedan od većih poslova je kompletna rekonstrukcija ulice Moše Pijade, od raskrsnice sa ulicom Gradimira Mihajlovića, pa sve do Gliništa u  susednom selu Polom. Dužina je oko dva kilometra. U  jednom od najvećih sela, Žitorađu, pri kraju je asfaltiranje deonice od 300 metara, za osam krajnjih kuća sa tridesetak stanovnika. U tom selu, u mahali Grahovica, nedavno je takođe  asfaltiran put.

Mladenović najavljuje i ulaganja u školstvo,oko 95 miliona dinara, za kompletnu rekonstrukciju Osnovne škole „Branko Radičević“ u Vladičinom Hanu a u Stublu će osnovci dobiti fiskulturnu salu

Na asfalt čekamo 30 godina. Postojeći je davno propao, pa je  posebno zimi bilo teško”, kaže Dragan Ivanović, meštanin.

I u susednom Prekodolcu, u mahali Belo Polje, gusto naseljenom delu selu, ljudi su srećni što im se deca više neće zlopatiti po blatu. U tu je osamdesetih bilo asfalta, ali neplansko sprovođenje vode, kanalizacije, telefona i prekopavanje ulice po više puta, uništilo ga je. Ka Surdulici,  delu  regionalnog puta, jednom od najfrekventnijih, u toku je postavljanje behaton ploča na trotoarima. Deo je ispod novog mosta na Koridoru 10, koji je za kratko vreme posato simbol ove varošice, jedinstvenom po osvetljenu u više boja a državnim praznikom u bojama naše zastave, te se ceo kompleks uređuje za predah putnika, ali je zamišljen i kao mesto koje će pružiti više sadržaja i lokalnom stanovništvu. U toku je uređenje keja, biće napravljen park, ali i neki ugostiteljski objekti

Donacije

Što se tiče ulaganja u putnu infratsrukturu, kako kaže Mladenović,  to je pomoć Koridor Srbije, za pričinjenu štetu prilikom izgradnje Koridora 10. Međutim, donacije pristižu i od Svetske banke kao i Evropske razvojne banke, koje su prepoznale šta će proisteći iz izgradnje ovako značajne saobraćajnice kroz Vladičin Han.

U planu je ulica Jovana Jovanovića Zmaja, deo puta u Lepenici, Stubal u dužini od 1,7 kilometara. Urađenj je deo od Stubla do Vrbova od 400 metara i odradićemo još toliko,  preostaju deonice  Džep-Momin Kamen- Cveća Luka i od repiškog mosta do manastira Svete Bogorodice u Mrtvici.  Sve u svemu, infratsrukturna ulaganja opštine ove godine biće oko 100 miliona dinara i preko 100 miliona donacija  Koridora. Naredno godine dobićemo od 1,3 do 1,5 miliona evra za prostor oko mosta Vrla i istoimeni park „ naglašava predsednik Mladenović.