Godišnjica oslobođenja Vranjske Banje u Drugom svetskom ratu

Drugi svetski rat bio je jedan od najkrvavijih i najsmrtonosnijih sukoba u istoriji čovečanstva u kojem je stradalo preko 50 miliona ljudi. Odmah po slomu jugoslovenskih armija, Bugari su okupirali jugoistok Kraljevine Jugoslavije, a Vranjska Banja ušla je u sastav bugarske okupatorske pokrajine “Skoplje”, rekao je predsednik Gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić na svečanoj sednici Skupštine povodom obeležavanja 74. godišnjice oslobođenja Vranjske Banje u Drugom svetskom ratu.

Tadašnja masovna stradanja i velike patnje, ističe, karakterisale su i život na jugu Srbij, a žestok otpor okupatoru na prostorima vranjskog kraja od 1943. godine pružale su vojne formacije Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije i 6. septembra 1944. oslobođena je Vranjska Banja.

„Ta sloboda plaćena brojnim žrtvama kojih se danas sećamo i sa ponosom ih pominjemo”, rekao je Sentić.

U ime rukovodstva grada Vranja, prisutnima se obratio predsednik Skupštine Dejan Tričković, koji je istakao da se obeležavanjem ovog značajnog datuma odaje počast oslobodiocima koji su se suprotstavili represijama okupatora i nesebično i hrabro istupili za slobodu i odbranu otadžbine.

“Vranjska Banja pored najtoplije vode u Evropi ima i izuzetan potencijal za razvoj turizma. Zbog toga ćemo u narednom periodu nastaviti da težimo jačanju ovog segmenta, ali i daljem infrastrukturnom i komunalnom uređenju“, objašnjava Tričković.

Dodaje da je prioritet rukovodstva grada Vranja je pružanje pune podrške Gradskoj opštini, kako bi unapredili životni standard i uslove za život stanovnika. Ne odričemo se istorije, ali ne zaboravimo da smo odgovorni i dužni da gradimo bolje sutra.

Na sednici su podeljene zahvalnice istaknutim pojedincima i kolektivima koji su dali doprinos u radu, afirmaciji i ugledu Gradske opštine Vranjska Banja, a pre same sednice, brojne delegacije položile su vence i cveće na spomenik palim borcima.