OTVORENO PISMO MREŽE ŽENE PROTIV NASILJA

Grad Leskovac „zataškava“ slučaj Miodraga Stankovića, „borca“ protiv nasilja nad ženama, dva puta osuđuvanog za nasilje nad ženom

Mreže žena prrotiv nasilja u Srbiji, obratila se otvorenim pismom u kome optužuje loklanu samoupravu Leskovac za nameru zataškavanja slučja Midraga Stamenkovića, koji je nedavno preko udruženja „Mame i Tate“ od grada dobio 250.000 dinara za rad SOS telefona i koji je učestvovao u izradi Nacionalne strategiju za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima 2021-2025 i predlog akcionog plana za njeno sprovođenje.

 U nastavku prenosimo celo saopštenje.

Obraćamo vam se u vezi sa Konkursom Grada Leskovca za finasiranje ili sufinansiranje programa/projekata u oblasti socijalne zaštite u 2022. godini, na kome su Odlukom dodeljena sredstva za obezbeđenje usluge „SOS telefon za žrtve nasilja“ udruženju „Mame i Tate’’ čiji je zastupnik Miodrag Stanković pravosnažno osuđen za nasilje u porodici. Ista osoba bila je izabrana za člana radne grupe koja je izradila Nacionalnu strategiju za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima 2021-2025 i predlog akcionog plana za njeno sprovođenje.

Tražimo od vas da reagujete neodložno u skladu sa principom dužne pažnje i da nas:

1) obavestite koje radnje i aktivnosti iz vaše nadležnosti ćete preduzeti u vezi sa spornim odlukom?

2) informišete kako ćete osigurati da se u budućnosti ovakve situacije ne ponove – odnosno kako ćete sprečiti da se kreiranje politika, praksi i legislative u oblasti sprečavanja i suzbijanja nasilja u institucijama, radnim grupama ili bilo kojim drugim državnim telima koja u svom mandatu imaju sprečavanje i suzbijanje nasilja, ne poveri pravosnažno osuđenim nasilnicima?

3) uputite u to na koji način se na nacionalnom i nivou lokalne samopurave vrši kontrola i osigurava da se budžetska sredstva za usluge socijalne zaštite koje su usmerene na sprečavanje i subzijanje nasilja prema ženama raspodele u skladu sa procenjenim potrebama, uvažavajući pluralitet pružalaca usluga, njihovu kompetentnost i kapacitete za pružanje istih, te dužinu delovanja u oblasti uz poštovanje međunarodnih standarda u ovoj oblasti (posebno Istanbulske Konvencije koju je i Srbija potpisnica)?

Obrazloženje:

Nakon što je pomenuto udruženje „Mame i Tate“ dobilo sredstva za pružanje usluge „SOS telefon za žrtve nasilja“, došle smo do saznanja da je zakonski zastupnik istog pravosnažno osuđen za nasilje u porodici, a potom i do informacije da je bio član radne grupe za izradu Nacionalne strategiju za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima. Mediji pozvani na otvaranje novog SOS telefona su pokrenuli i pitanje o tome da li zaposleni koji će pružati ovu uslugu poseduju potrebne sertifikate za pružanje podrške žrtvama nasilja, a kada se ispostavilo da nemaju, Stanković je pokušao da zloupotrebi dve lokalne ekspertkinje da sarađuju sa njim, što su one demantovale. U vezi sa tim reagovale smo saopštenjem, a predstavnice organizacije članice Žene za mir iz Leskovca (koja je jedna od članica Mreže Žene protiv naslja) davale su izjave za lokalne medije.

Nakon objavljenih novinskih članaka, Stanković je u desetak dopisa, ali i komentarima na društvenim mrežama, vređao novinare; članice udruženja Žene za mir iz Leskovca (pri kome već dugi niz godina funkcioniše SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja); i direktora Centra za socijalni rad u Leskovcu, Predraga Momčilovića, nazivajući ga neznalicom. Potom se oglasio i šef službe za društvene delatnosti Grada Leskovca, Saša Mladenović, informišući da je konkurs legalno sproveden i da će se nadležni postarati da se sredstva dodeljena udruženju „Mame i Tate“ potroše u skladu sa predloženim budžetom (koji kako je istakao ne pokriva angažovanje radnika već kancelarijske i troškove kampanje). Potpuno ignorisanje i nerazumevanje problema na koji smo ukazale, upućuje na to da ne samo da na lokalnom nivou ne postoji politička volja da se problem reši, već i tendencija da se on u potpunosti zataška.

Na ovaj način suzbijanje i sprečavanje nasilja u porodici u Srbiji su obesmišljeni i dovedeni do apsurda, a žene koje preživljavaju nasilje su izneverene i dovedene u situaciju da podršku traže od nasilnika. Država nezavisno od nespojivosti vršenja takve funkcije i nekompetentnosti za pružanje usluga poverava njihovo pružanje udruženju osuđenog nasilnika, dok predstavnici lokalnih vlasti daju izjave da u tome ne vide ništa sporno. Sve ovo navodi nas na zaključak da je nasilje pod okriljem države u potpunosti legitimizovano, normalizovano i da se moć odlučivanja i državna budžetska sredstva dodeljuju nasilnicima.

Duboko smo zabrinute zbog ovog slučaja koji je obelodanio kako se država (i pojedini njeni predstavnici) odnose prema problemu nasilja prema ženama; uznemirane i šokirane zbog poruke koja se na ovaj način šalje žrtvama nasilja; ljute zbog toga što se marginalizuje, minimizuje i preuzima višedecenijski rad ženskih organizacija (koje su prve uspostavile ove usluge, kreirale edukacije i standarde za njihovo pružanje) a sve navedeno započelo je formiranjem Nacionalnog SOS telefona [2].

Tražimo od vas da bez odlaganja reagujete profesionalno i odgovorno, kako bi se što pre zaustavila i što je moguće više umanjila već naneta šteta žrtvama nasilja i ženskim organizacijama koje im pružaju specijalizovanu podršku.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

9 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zrtva
15.07.2022. 14:43

Tukao me je tri godine unazad, a te noći petka na subotu doživela sam pravi pakao. Prestajao je da batina samo kako bi popušio cigaretu i otišao u ve-ce. Meni nije dao. Nakon toga ceo vikend nisam mogla da ustanem, ni gutljaj vode da progutam od bola, koliko me je davio.
Kunem se da je jedini njegov problem bio moj fiziki izgled. Kako je strsna ta neopravdana ljubomora. Fala bogu daleko sam od njega. Cak i nezna gde sam. Borim se polako i za mene i za dete.

Smrad
15.07.2022. 15:13

Faraon brejanovacki bese dva puta sudski osudjivan pravosnazno za nasilje u porodici i govor mrznje i gle cuda postade gradonacelnik _###$$### da li je ovo suprotno zakonu gde se prilaze dokumentacija da nisi sudski kaznjavan ili moze sve u Leskovac??????. Zalosno je sto ovde leskovackoj turskoj kasabi o svemu odlucuje mesko kao i ovo sa ovim stankovicem..Riba smrdi od glave .on je ovo odobrio iz nekih svojih interesa..sramota.

Pomenuti
15.07.2022. 15:46

Pomenuti g-din Miodrag je bio aktivista SPS-a, a onda, kada je ova partija počela da gubi rejting, „preleteo“ u PUPS, gde je bio, kao penzioner (!?), na funkciji predsednika podmlatka PUPS-a. Već duži vremenski period ova partija penzionera se „šlepa“ pod patronatom vladajuće partije. I vrapci na grani već znaju ko i kako dobija novac za nazovi projekte koji se finansiraju iz budžeta grada. Pametnim dosta, a ostale bih podsetio na onu narodnu “ ne smrdi riba od repa, već od glave“!

Haha
15.07.2022. 22:09

Koliko ste neupuceni i evo ova zrtva koliko je neobrazovana, ni pravopis ne zna. Svi ti konkursi su javni pocev od kulture, medija pa do socijalnih. Ako ste pismeni makar mozete da citate. A tek onda se upustite u komentarisanje. Ove zene se po meni ocigledno plase konkurencije i zato predlazem da se i one sve izvrnu na rukav od koga i sta sve dobijaju.

Građanin
16.07.2022. 08:01
Odgovor za  Haha

Koje konkurencije? Ovaj Miodrag ne može sa svojim znanjem nikome da bude konkurencija pogotovu kada su ovako ozbiljne teme u pitanju. On je samo „umislio“ da može da bude konkurentan kao i njegov …. koji je na …. komunalne policije. U stvarnosti, pored članske karte“ potrebna je i stručnost koju ni jedan ni drugi nemaju.

Dragoslav
15.07.2022. 22:58

Ako je dotični Miodrag Stanković osuđen znači da je sankcionisan za delo koje je počinio po zakonu.Pošto je izdržao kaznu za delo koje je počinio on je sada građanin koji je čist pred zakonom sa svim pravima kao i svaki slobodan građanin i ima pravo da bude u bilo kojem udruženju.Za delo koje je bio zakonski sankcionisan ne bi smeo niko da ga proziva ili osuđuje pošto je to protivzakonito.

Ma nemoj
16.07.2022. 08:03
Odgovor za  Dragoslav

To nije istina. Da li ti hoćeš da kažeš Dragoslave da je zdrava i trula jabuka isto? Koju bi ti izabrao da pojedeš?

Čisto i (ne)čisto
16.07.2022. 14:30
Odgovor za  Dragoslav

Dragoslave neko ko ima „dosije“ ne može biti čist. Takođe neko ko laže i krivotvori nemože biti čist. Obmanjivati narod i nekog zloupotrebljavati nije ispravno. Ili možda, po tebi, sve što je nekad bilo ispravno, časno i pošteno sada više ne važi?

Bumbula
16.07.2022. 11:46

Moze svako da pogresi, a sudeci po komentaru zrtve moze se slobodno zakljuciti da ima i njenog doprinosa postupku ovog coveka.