Grad podržao prošlogodišnje poskupljenje daljinskog grejanja

Veće grada Niša saglasilo se danas sa odlukom Gradske toplane o poskupljenju daljinskog grejanja sa 5,21 na 5,40 dinara po kilovat času isporučene toplotne energije, odnosno sa 84,7 na 86,76 dinara po kvadratu grejne površine.

Đorđević, medjutim, nije imao odgovor na pitanje zbog čega se Gradsko veće izjašnjavalo o novim cenama grejanja pet meseci pošto ih je Gradska toplana usvojila

Pomoćnik sekretara Sekretarijata za komunalnu delatanost, energetiku i saobraćaj Hranislav Đorđević objasnio je da se ne radi o novom poskupljenju, već se saglasnost odnosi na odluku koju je Toplana donela početkom januara i koja se primenjuje od 1. decembra prošle godine.

Toplana je donela odluku o poskupljenju zbog toga što je cena gasa porasla za 4,16 odsto, a mazuta za 1,54 odsto„, izjavio je.

On je kazao da je Nadzorni odbor Gradske toplane ispoštovao propise prilikom donošenja odluke o poskupljenju, ali u slučaju da se sa time nije saglasilo Gradsko veće, Toplana bi morala za razliku u ceni da obešteti korisnike daljinskog grejanja.

Predsednik Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS) Saša Kostić rekao je da je to udruženje pokušalo da spreči poskupljenje grejanja u Nišu.

Dostavili smo Gradskom veću kalkulaciju iz koje se vidi da je poskupljenje gasa fiktivno. Pokazali smo kako je Toplana matematički podigla cenu, ali Veće to nije prihvatilo„, istakao je Kostić.

On je rekao da je prošlogodišnjom odlukom Skupštine grada Niša Toplani omogućeno da primenjuje nove cene grejanja bez prethodno dobijene saglasnosti Gradskog veća.

Kostić je najavio da će UPSS podneti krivične prijave protiv odgovornih za donošenje odluka na štetu korisnika daljinskog grejanja.

Biljana Ljubisavljević