Gradski štab u Vranju uveo nove mere, još uvek bez vanredne situacije

Na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije kojom je predsedavao gradonačelnik Slobodan Milenković, usvojena je informacija ZZJZ o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na teritoriji grada Vranja.

Imajući u vidu naglo povećanje broja obolelih lica, kao posledica zarazne bolesti Covid 19, Gradski štab za vanredne situacije uputio je zahtev Kriznom štabu Vlade RS za suzbijanje zarazne bolesti Covid 19, za uvođenje restriktivnijih mera na teritoriji grada Vranja, a u cilju zaštite stanovništva i sprečavanja širenja virusa.

Jedan od zaključaka je da se nalaže stručno-operativnim timovima za praćenje stanja u okviru privrednih subjekata, kao i javnih i komunalnih preduzeća, pravnih lica i preduzetnika koji obavljaju prevoz putnika, za praćenje stanja u okviru pravnih lica i preduzetnika koji obavljaju delatnost u oblasti trgovine na malo, usluge u oblasti ugostiteljstva, usluge u trgovinskim centrima i sličnim objektima, kao i timu za praćenje stanja u okviru školskih i predškolskih ustanova i ustanova čiji je osnivač grad Vranje, da intenziviraju kontrolu poštovanja preventivnih mera zaštite od virusa Covid 19, o tome sačine službenu belešku i o eventualno uočenim nepravilnostima istu proslede nadležnoj inspekciji na dalje postupanje.

Još jedan od zaključaka Gradskog štaba je da javna preduzeća „Komrad“ i „Vodovod“ u saradnji sa ZZJZ Vranje nastave sa preduzimanjem mera i aktivnosti na dezinfekciji saobraćajnica u gradu, šetališta, klupa, pijačnih prostora, dvorišnih vrtića, fabričkih i krugova u okviru objekata ZC.

Takođe, neophodno je da ZZJZ u saradnji sa ZC intenzivira zdravstveno-edukativni rad redovnim gostovanjima u medijima na području grada, kako bi se podigla svest građana o značaju prevencije, očuvanju zdravlja, značaju odgovornog ponašanja, a u cilju suzbijanja epidemije izazvane koronavirusom.

Preporučuje se Ministarstvu zdravlja – Odseku sanitarne inspekcije u Vranju, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Inspektoratu za rad – Odseku inspekcije rada u Vranju da intenziviraju preduzimanje mera i aktivnosti iz delokruga svoje nadležnosti, kako bi se pojačala kontrola poštovanja Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Sl. glasnik RS“, br. 15/2016 i 68/2020), Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu („Sl. glasnik RS“, br. 101/2005, 91/2015 i 113/2017-dr. zakon), Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Covid 19 („Sl. glasnik RS“, br. 66/2020), kao i drugih pozitivno-pravnih prospisa u cilju sprečavanja širenja virusa.

Sa sastanka Gradskog štaba za vanredne situacije još jednom je upućen apel svim poslodavcima koji posluju na teritoriji grada Vranja, da redovno preduzimaju sve neophodne preventivne mere u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Sl. glasnik RS“, br.15/2016 i 68/2020), Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Covid 19 („Sl. glasnik RS“, br. 66/2020), kao i preporukama i uputstvima nadležnih ministarstava u cilju sprečavanja širenja infekcije.

Poslodavac je dužan da u cilju osiguranja zaštite i zdravlja zaposlenih, radno angažovanih i stranaka obezbedi sve, opšte, posebne i vanredne mere koje se odnose na higijensku sigurnost objekata i lica, a posebno popunjavanje epidemiološkog upitnika. Gradski štab za vanredne situacije apeluje na sve građane da poštuju sve preventivne mere zaštite od virusa Covid 19, a posebno da poštuju fizičku distancu, kao i nošenje maske u zatvorenom prostoru.

Pratite juGmediu na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar