Do grla u korupciji

NIŠ – Udruženje građana Lider objavilo je danas rezultate istraživanja javnog mnjenja tokom januara ove godine po pitanju mita i korupcije. Ispitanici, njih 1536, iz svih socijalnih grupacija  izjavili su da su im u 84,44 posto slučajeva korupcija onemogućila ostvarivanje ličnih ciljeva. Mito je dobrovoljno dalo 21, 44 anketiranih dok je 37,69 bilo primorano da da mito nekom od uposlenika javnim ili državnim institucijama u Nišu.

 Miloš Simonović, predsednik Udruženja građana Lider  kaže da je ova anketa samo prvi korak i početak borbe koja će se ogledati u formiranju antikorupcijskih komisija u svim preduzećima.  Prva takva komisija biće formirana u Kliničkom centru na inicijativu sindikata Nezavisnost.

„Rezultati ankete pokazuju da 59,44 Nišlija smatra da je moguće ostvariti smanjenje korupcije edukacijom i podizanjem svesti o ovom problemu dok 85,34 pozitivno se izjašnjava o tome da li je potreban CALL centar radi prijave mita i korupcije, kazao je Simonović i dodao da su kao predlog mera za smanjenje korupcije ispitanici navodili „šerijatski zakon, strogo kažnjavanje, giljotinu“, dok je bilo i onih kojima je ovo pitanje izazivalo smeh i nevericu.

 

(kraj)