Hronični bolesnik ne može da overi zdravstvenu knjižicu jer mesecima čeka na odgovor iz RFZO

Četrdesetdevetogodišnji Zoran Mijalković iz Vučja već nekoliko meseci pokušava da povrati pravo na zdravstveno osiguranje kao nezaposleno lice, a kao hronični šećerni bolesnik prinuđen je da plaća sve lekove i da se leči privatno jer više od dva meseca čeka samo na odgovor leskovačke Filijale RFZO da li može da overi knjižicu ili ne.

Zoran je nezaposlen od 2004. godine, od kada se ugasio leskovački “Jugekspres”. Do prošle godine je bio na birou za zapošljavanje, koji ga je zdravstveno i osiguravao, sve dok nije dobio sezonski posao u gradksom Vodovodu na četiri meseca. Nakon toga mu je rečeno da će morati da se prijavi kao poljoprivredni proizvođač, iako to nije, samo zato što se na njegovo ime vodi nekih 50 ara obradive površine.

Inače, po zakonu, na ovakve zahteve RFZO je dužan da odgovori u roku od 15 dana od podnošenja istog

“Problem je u tome što poljoprivrednici koji imaju na svoje imovinu ne mogu da overe zdravstvene knjižice, bez obzira na to što su prijavljeni na evidenciju Službe za zapošljavanje kao nezaposlena lica. Barem su mi tako rekli. Verujte, ja nisam jedini slučaj. Rekli su mi da ja, zato što nemam poljoprivredno penzijsko osiguranje, onemogućen sam da imam zdravstveno osiguranje kao nezaposleno lice, nego mi traže u RFZO da plaćam po 30.000 dinara na godišnjem nivou”, kaže za juGmediu ovaj čovek.

Zbog toga je on podneo zahtev leskovačkom RFZO-u da se utvrdi njegovo svojstvo osiguranika kao nezaposlenog lica.

“Sve sam im dostavio: da sam bio na birou rada  15 godina, da nemam penzijsko osiguranje preko poljoprivrede, da se ne bavim poljoprivrednom proizvodnjom i da ne ostvarujem prihod od toga koji je na nivou najnižeg ličnog dohotka. Zavod za zdravstvemno osiguranje mi ne odgovara puna dva meseca. Meni samo treba odgovor da li imam pravo na zdravstveno osiguranje preko biora rada, kao što sam ga imao do pre nekoliko meseci, ili ne. Da bih znao koje korake dalje da preduzimam. I ne pitajte me kako sve ovo vreme plaćam lekove i preglede kod privatnih lekara jer nemam zdravstveno osiguranje. Zbog nečijeg (ne)rada ja ne mogu da se lečim”, tvrdi Mijalković.

On dodaje da su mu u jednoj od kancelarija, službenici RFZO, koji nisu želeli ni da mu se predstave, samo kazali da čekaju “nekakav odgovor od nekave filijale”.

“Nisu mi kazali ni da li je to filijala PIO ili filijala NSZ. Ja ne znam kome da se obratim da ostvarim svoje pravo na lečenje”, žali se ovaj čovek.

Pokušali smo danas da stupimo u kontakt sa nadležnima u leskovačkoj filijali RSZO u Leskovcu, ali njihov registrovani telefon više nije u funkciji. Na poziv u centrali RFZO preko broja 0700 333443 niko nije odgovarao na naše uporne pozive.


PRAVO NA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE NEZAPOSLENIH LICA

Prava iz zdravstvenog osiguranja, po osnovu nezaposlenosti, mogu ostvariti:

– lica koja imaju pravo na novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti, prema propisima o zapošljavanju (član 17. stav 1. tačka 12. Zakona o zdravstvenom osiguranju) i

– nezaposlena lica i druge kategorije socijalno ugroženih lica čiji su mesečni prihodi ispod prihoda utvrđenih u skladu sa ovim zakonom (član 22. stav 1. tačka 9. Zakona o zdravstvenom osiguranju).

Nezaposlena lica imaju pravo na zdravstvenu zaštitu i pravo na naknadu troškova prevoza u vezi sa korišćenjem zdravstvene zaštite.

Za vreme ostvarivanja prava na novčanu naknadu, korisnik novčane naknade ima pravo na zdravstveno osiguranje. Tokom korišćenja prava na novčanu naknadu, Nacionalna služba za zapošljavanje ima obavezu da vrši obračun i uplatu doprinosa za zdravstveno osiguranje za sva lica koja su korisnici prava na novčanu naknadu. Članovi porodice korisnika prava na novčanu naknadu mogu se preko njega osigurati, ukoliko nemaju drugi osnov osiguranja, u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

Korisnici novčane naknade imaju pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na naknadu za vreme privremene sprečenosti za rad i pravo na naknadu troškova prevoza u vezi sa korišćenjem zdravstvene zaštite, pod uslovima predviđenim Zakonom o zdravstvenom osiguranju. To znači da je tim licima obezbeđeno korišćenje punog obima prava iz zdravstvenog osiguranja.

U slučaju nastanka privremene sprečenosti za rad nezaposlenog lica koje prima novčanu naknadu, tom licu se isplaćuje naknada u skladu sa propisima iz zdravstvenog osiguranja. Međutim, u slučaju prestanka prava na korišćenje novčane naknade, isplata novčane naknade se nastavlja, u skladu sa propisima o zdravstvenom osiguranju, ali ne duže do 30 dana od dana nastanka privremene sprečenosti.

Nezaposlena lica, koja spadaju u kategoriju socijalno ugroženog stanovništva, koja se nalaze u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, iako nisu korisnici novčane naknade, imaju pravo na zdravstveno osiguranje, samo pod uslovom da njihov mesečni prihod, po članu porodice nezaposlenog lica, ne prelazi iznos minimalne zarade u neto iznosu, utvrđene u skladu sa propisima o radu, u mesecu podnošenja prijave.

Prava iz zdravstvenog osiguranja lica ostvaruju na području filijale na kojoj imaju prijavljeno prebivalište, a zdravstvenu knjižicu im izdaje i overava nadležna ispostava, odnosno filijala Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, prema prebivalištu.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

4 komentara

  • Da li postoji neko ko je zadovoljan radom ove i drugih ustanova kod nas?

  • Po zakonu, lice ne mora biti na evidenciji NSZ da bi ostvarilo pravo na zz i u tom smislu NSZ ne izdaje nikakve potvrde i uverenja radi regulisanja prava na zz. Prava adresa je lokalna filijala RFZO. Po ustavu, pravo na zz u Rep.Srbiji imaju svi njeni građani pod određenim uslovima. Gospodin je zrtva tudje nesposobnosti i neznanja. On nema registrovano poljoprivredno gazdinstvo i po tom osnovu ne ostvaruje nikakve prihode. Jer da ga ima, ne bi ni mogao biti na evidenciji NSZ. Jedini validni dokaz njegovog radnog a samim time i socijalnog statusa je listing iz PIO fonda.

vaš komentar