Gradska organizacija Dveri Niš

Ignorisanje stručnjaka: Ponovo odbijene sve primedbe građana na Nacrt plana za Staru Ciglanu – gradi se betonsko solitersko naselje

I pored jučerašnjih  jasnih upozorenja struke, pre svega prof. dr Ratka Ristića, prorektora i predsednika Komisije za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu, profesora na predmetu Bujične poplave Šumarskog fakulteta, da će Plan detaljne regulacije (PDR Palilula) za područje koje je smatra „ekološkom vrednošću i biserom centra Niša“ između Mokranjčeve, Zetske i SRC Čair, sve primedbe su odbijene od strane Komisije za planove grada Niša, navode se u saopštenju Dveri.

Na tom mstu predviđena je, naime, izgradnja betonskog naselja sa soliterima od 30 metara, kao i betoniranje 3,5 hektara zelenila.

“To će dovesti do još višeg nivoa aerozagađenja, do još većih poplava u Zetskoj ulici i moguće opasnosti od erozije i stvaranja klizišta zbog glinene podloge zemljišta, Zavod za urbanizam kao obrađivač  ovog Nacrta plana odbacio je gotovo sve brojne primedbe koje su podnete do 5.decembra kada je bio rok za njihovo podnošenje”, komentarišu Dveri.

Navode da je u javnom oglasu Javna sednica Komisije za planove najavljena za 20.decmbar u Oficirskom domu, nastavljena je praksa da se bez javnog i unapred datog obaveštenja sednica održala na drugom mestu, u zgradi Zavoda za urbanizam , “što je po sebi kršenje načela transparentnosti i participativnosti u postupku.

“Da niška vlast uopšte poštuje akta  koje je sama donela, bio bi i samo to dovoljan razlog za povlačenje ovog dokumenta”.

U ime Gradske organizacije Dveri Niš i u svoje lično ime 16 primedaba podneli su Palilulci, prof. dr Tamara Milenković Kerković i dr Andrej Mitić, ukazujući na brojne nezakonitosti u samom postupku donošenja ovog i urbanističkih planova koje su PDR-u prethodile, ali i na ozbiljne i suštinske probleme koje će stvoriti izgradnja u poslednjoj velikoj zelenoj površini na Paliluli.

“Ni jedna od ozbiljnih primedaba za  „Teking d.o.o.“ i JP Zavod za urbanizam nisu bile prihvatljive ili su bile „van obuhvata Plana“ . Proceduralne primedbe podnosilaca bile su brojne. Prof. Milenković Kerković je istakla  da je plan rađen izvan Odluke o izradi , da je neregularno promenjena namena „Sport i fizička kultura-sportski teren“ u „zonu mešovite namene „ (građevinsko zemljište), da su

prethodni planovi (GUP i PGR) donošeni na veliki pritisak investitora, bez Elaborata o uticaju na životnu sredinu, da je zakonitost kršena ili fingirana, da je Javna sednica Komisije za planove   februara ove godine držana bez kvoruma, da je Gradsko veće brzinski i na tajnoj sednici stavilo plan višeg reda za Palilulu (PGR) na sednicu Skupštine Grada bez statutarnih uslova, i da su odbornici glasasali na sednici Skupštine 22.6. ove godine a da dokumenta PGR nisu ni videli, bili su za Zavod za urbanizam neosnovane i odbačene su. Odbačene su i primedbe dr Mitića o participativnosti i neophodnom uključenju stanovnika Palilule u proces donošenja Plana”.

Ni suštinske primedbe na PDR nisu za Zavod za urbanizam bile prihvatljive, navodi se.

“U primedbama je istaknuto da je ovo područje zbog svojih specifičnosti u svim usvojenim planovima sve do 2021.god. nije bio predviđen za gradnju zbog izuzetne strmine, postojanja gline (pozajmište Stare Ciglane)  što je preduslov za nastanak klizišta, a da je ovim planovima prekršen višedecenijski urbanistički kontinuitet”.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare