Inspekcija rada u Jablaničkom okrugu prošle godine obavila 1.611 kontrola

Većina ovih nadzora bili su vanredni, a bilo je i nenajavljenih, sve u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom. Najveći broj, oko 1.000, urađen je u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, s tim u vezi i nakon donošenja „Pravilnika o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad u vezi sa zaraznom bolešću Kovid 19“, rekla je u izjavi za juGmediju Milica Ljujić, načelnica Odeljenja inspekcije rada za JO.

“ Novi pravilnik koji je stupio na snagu 11.jula,a počeo da se primenjuje 11.avgusta prošle godine,podrazumevao je donošenje plana preventivnih mera i to je bila obaveza svakog poslodavca.Uglavnom smo zadovoljni kako su poslodavci ispoštovali primenu pravilnika i osmislili planove mera zaštite od korona virusa. U ovim slučajevima nakon kontrola, nije bilo prekršajnih postupaka, već samo nalaganja mera“, naglašava Milica Ljujić.

U oblasti bezbednosti i zdravlja na radu doneto je 200 rešenja i pokrenuto oko 80 prekršajnih postupaka.

„Radili smo koordinisane inspekcijske nadzore zajedno sa sanitarnom inspekcijom.Oko 40 tih nadzora je uradjeno, pokrenuta su 3 prekršajna postupka i to za ugostiteljsku delatnost“.

Milica Ljujić

Manje je i povreda na radu ali su se dogodila dva smrtna slučaja i to ne kao što je to najčešće u gradjevinarstvu, već u šumi. Poginuli su sami poslodavci i to jedan je iz Crne Trave,a drugi iz Vlasotinca.

MANJI BROJ RADNIKA NA CRNO

„U prošloj godini, broj radnika „na crno“,prema podacima nakon obavljenih inspekcijskih nadzora,u odnosu na ranije godine,  znatno je smanjen. Tako je na faktičkom radu u prošloj godini zatečeno preko 100 radnika. Uglavnom se radi o oblastima gde se i inače najčešće dogadja rad na crno u ugostiteljstvu, trgovini i gradjevinarstvu“, kaže Ljujić.

To što je u prošloj godini manje rada na crno samo je rezultat toga da se upravo u ovim oblastima smanjeno radilo,pre svega u ugostiteljstvu i trgovini. Pozitivan uticaj imala je i finansijska podrška države i ovim delatnostima.

„U ovoj godini međutim, posebna pažnja biće posvećena upravo radu na crno“, najavljuje naša sagovornica.

Ona podseća da su ugovor i prijava na obavezno socijalno osiguranje obavezni i to najmanje jedan dan pre stupanja na rad radnika.U suprotnom se pokreće prekršajni postupak.

Kazne za rad na crno za preduzetnike iznose od 300 do 500 hiljada dinara, za pravna lica od 800 hiljada  do 2 miliona i za odgovorno lice u pravnom licu od 50 do 150 hiljada dinara

Kada su u pitanju neregistrovani subjekti,u prošloj godini je zatečeno 8 takvih firmi na području Jablaničkog okruga,  koje su bile bez registracije u Agenciji za privredne registre.

“ U ovim slučajevima,doneta su rešenja i pokrenuti postupci za njihovu registraciju. Ovaj broj prekršaja je gotovo isti kao i u 2019.godini“, naglašava naša sagovornica.

U prošlo godini na području Jablaničkog okruga inspekcija rada nije registrovala kršenje prava zaposlenih trudnica i porodilja. Takodje, nije bilo ni zloupotrebe dečjeg rada.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar