Istrani u Leskovcu uče roštiljski zanat

LESKOVAC –  Učenici i profesori Trgovinsko ugostiteljske škole u Leskovcu domaćini su kolega iz Puja i Umaga, u okviru manifestacije Dani prijateljstva istarske kuhinje.

rostilj

Hrvati će tokom petodnevnog boravka u kuhinji leskovačke škole demonstrirati kulinarske veštine u spremanju specijaliteta od morskih plodova, a domaćini će Istrane učiti tajnama zanata u spravljanju leskovačkog roštilja i specijliteta sa juga Srbije.

„Roštilj i leskovačka kuhinja su iz naše percepcije, sinonim srpske kuhinje“, ocenjuje Zoran Janković, predsednik Udruženja kuvara Hrvatske.

istrani u leskovcu-specijalieti

Razmena iskustava i znanja završava se 31. januara. Neki od leskovačkih profesora priznaju da se prvi put uče kako se spremaju morski specijaliteti.

(Kraj) mil

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

3 komentara

  • Bivsi sam ucenik ugostiteljske skole.Od ugostiteljstva zivim vec 25 gidina i mogu da kazem da sam iz skole odneo osnovne elemente znanja.Strucne predmete mi je predavao sadasnji direktor skole Grade koga smo mi jos kao djaci ispravljali u nekim stvarima.I tada mu je lova bila bitnija od svega pa mu je najbitnije bilo da smo brzi u usluzivanju.Za kvalitet usluge i nasu edukaciju nije brinuo.Onda je TUŠ Vojislav Nikolajevic bila korisnik restorana i baste Pionir u parku Devet Jugovica gde su gostovali uglavnom pevaci a manje knjizevne veceri ili besede nekih nasih pisaca.Uvek.smo biki bez slobodnog stola i osim brzine koju smo stekli,mi nista drugo nismo naucili.Pratim njegove akcije od kad je postao direktor i sve su mu zagonetne.Od predloga da se u skoli uvede grcki jezik pa do ove gde on,kroz ovaj program besplatno poducava istrane i slovence kako se prave specijaliteti koji hrane puno glava u Leskovcu.Umesto da to ostane tajna,on transparentno,a to ce se osetiti u budicnosti,koci naredne angazmane nasih majstora po ovim zemljama.Ako vec nezna sa morskim plodovima (a nezna nista vise od rostilja a i to je pitanje da li zna),moze da angazuje nekog svog bivseg ucenika da honorarno drzi praksu mladim kuvarima.I ne samo to jer na meniima restorana gde god krenete su i italijanske paste i pizze,argentinski steakovi,arapska kuhinja,razne supe i corbe,ruski boršč….sve ovo ište znanje koje treba da pruzi skola.Samo svojim talentom i dovitljivošću su leskovacki kuvari (mislim na mladje)postigli nesto u svetu.I to velika vecina po bivsim republikama i Bugarskoj a zaista mali broj u USA i zapadnoj Evropi.

  • Brate i ja sam bivši učenik ugostiteljske škole i rado pratim (koliko mogu) sve aktivnosti koje se tamo dešavaju. Za razliku od tebe nisam imao sreću da mi takav „stručnjak“ predaje, pa zato mi mnogo krivo što nisam mogao da naučim osnovne ugostiteljske veštine (brgo odenje, pare mandanje, gosti laganje i kolege pod……nje). Njegove akcije ni meni nisu jasne, vidim učiv španski, italijanski, grčki, samo onoj što treba, izgleda nema koj da gi nauči. Al on cepi treći mandat a ja i ti će tapkamo pljeskavičke po bel svet, kad drugo ne umemo.

    • Majstore, kao sto ti lepo rece on cepi treci mandat. A ja da dodam, i petu ili sestu partijsku knjizicu. Sad ima najnoviju, naprednu. Naso je i novog politickog patrona koji nije mnogo skup i zahtevan. Insistira samo na slikanje. Jedino moze da postane opasno po ovog vaseg cevabdziju, ako neka eks supruga eventualno pozeli da malo direktoruje u skolu u koju je glavni predmet ckara. 🙂
      Veliki pozdrav za tebe i kolegu iz prvog komentara.

vaš komentar