Zašto u Leskovcu ne treba praviti novi državni vrtić

Stalno u medijima imamo izjave kako treba napraviti novi državni vrtić u Leskovcu. Puno dece ne može da se upiše u državni vrtić jer su kapaciteti preopterećeni. Ono što nema u medijima, a verovatno znate da ne možete upisati dete u državni vrtić ako nemate vezu.

Kako lokalna samouprava može da reši ovaj problem? Postoje dva načina: da napravi novi državni vrtić ili da uvede subvencije za boravak dece i u privatnim vrtićima.

Predstaviću zašto nije dobro praviti novi državni vrtić:

U tabeli je prikazano da lokalna samouprava subvencioniše do 80% troškova boravka dece u  vrtićima. Zašto da pravimo novi državni vrtić, ako možemo da uključimo privatne vrtiće u sistem predškolskog obrazovanja? Na ovaj način podiže se kvalitet boravka dece u privatnim vrtićima i dovode u ravnopravni položaj sva deca. Subvencionisanje ne mora da bude samo u novcu, može da bude i u hrani za privatne vrtiće koju bi proizvodila kuhinja iz predškolske ustanove „Vukica Mitrović“. Ovo nije nikakva novost u Srbiji. Subvencionisanje privatnih vrtića kao meru za povećanje broja dece u predškolskim ustanovama već imaju: Beograd, Novi Sad, Pančevo, Niš i dr.

Jesen je pravo vreme kada grad Leskovac treba da odluči da li će u budžetu za narednu godinu odvojiti novac za podršku boravka dece u privatnim vrtićima? Čak i ako se napravi novi državni vrtić i tada lokalna samouprava mora da se izdvoji novac u budžetu za subvencionisanje boravka dece u javnoj predškolskoj ustanovi.

I na kraju, za povećanje stope nataliteta važno je pomoći roditeljima da usklade privatni i poslovni život. U tabeli ispod prikazana je stopa nataliteta u Nemačkoj iz 2011. koja je sa 1,36 povećana na 1,59 u 2016.g. (izvor @srecko_matic, novinar DW). Ako hoćemo da pomognemo roditeljima u Srbiji treba da omogućimo svima koji žele da upišu decu u predškolske ustanove pod istim uslovima.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

8 komentara

 • Tako je, ali onda se razbija piramidalna struktura moći i uslovljavanja učinjenom uslugom upisa deteta u vrtić… kako onda?

 • Шта си ти представио … каква је ово анализа, на основу једног графикона … да ли знаш да си рекао да ће уколико ЛС субвенционише приватне вртиће квалитет боравке деце у истим бити већи. Ја се питам КАКО? И молим да ми се одговори. На који начин ће бити квалитетнији боравак деце у приватном вртићу тако што ће ЛС субвенционисати. Да ли можете да сликате како изгледа државни вртић, а како изгледа приватни вртић… на колико простору бораве деца у државном, а на коликом у приватном… Морате да схватите, да није увек новац у питању, и да неки ресурси морају бити „неисплатљиви“ уколико желимо да створимо боље животно окружење …. Не може нико да ме убеди да је боље не градити државни вртић, већ тај новац дати на субвенције. Треба Лесковац да има и приватне вртиће, јер се у њима не уписују само деца за коју нема места у државним вртићима већ и деца којима више одговара боравак деце у таквим вртићима. Мора и ова демократска владавина да има елементе социјализма, не може се све претворити и дати у приватне руке.

  • „Predstaviću zašto nije dobro praviti novi državni vrtić“. Zašto jugmedija dozvoljava širenje publike za priglupe prezentacije nvo-a? Nek naprave svoj skup, tribinu pa kad im dođu dva čoveka neka mlate praznu slamu do mile volje. Ovde ne mislim ništa lično, pa neka se gospodin Grujić ne nađe uvređen.

   • Ako nekome (Sandra) nije bio jasan grafik, onda možda tabela objasni. Umesto što će da nalepe pare za izgradnju državnog vrtića (čitaj jasno: nova politička zapošljavanja, ucenjivanja i 357 tehnikalija) u milionima dinara GRAĐANA, ovde se te iste pare preusmerene u privatne vrtiće i već postojeće programe.
    Pored izgradnje (koja može da traje X godina sa svim dozvolama, itd.) privatni vrtići bi za taj isti novac mogli da kandiduju za sredstva za obnovu, povećanje kvaliteta usluga čuvanja dece, itd.
    Treba imati samo kreativne ideje i pogledati oko sebe. Najlakše je trošiti tuđi novac, jel da?

   • Vidim ja odakle wind duva. Izgleda da se Vi i gospodin Grujić baš razumete u trošenje tuđih, čitaj nezarađenih para. “ 357 tehnikalija“?!
    „Privatni vrtići bi za taj isti novac mogli da kandiduju za sredstva za obnovu“? Ček, ček, pa i privatni će isto kao i državni trošiti „milione dinara GRAĐANA“. U čemu je onda razllika?
    A vi iz nvo ste tu da državi i gradjanima pokažete kako se troši, zar ne?

   • Da Milena, to je taj „wind“ – ako misliš da sam strani plaćenik i domaći izdajnik.
    357 tehnikalija jeste udomaćeni sistem korupcije po kojem za određeno radno mesto moraš da keširaš od 3 do 7 hiljada EUR na pravo mesto (cena zavisi od toga gde se zapošljavaš i kome daješ).
    Ček, ček – da baš to. To su te pare koje ne idu u zidove, nego idu za podršku privatnom sektoru, za unapređenje kvaliteta usluga… Da li svi političari zvocaju kako podržavaju lokalnu privredu. ETO NAČINA!! Problem leži u mom nicku – populizam, bombastične izjave: 2000, 3000, 58000 radnika će da budu zapošljeni. I šta posle? Zaposliće u prvom krugu 120 radnika (puta 7 hiljada odozgo pa Vi vidite), kad na vrbi rodi grožđe će ostatak.da bude zapošljen.
    I tišina!
    I još jedna stvar: NVO su u dosta primera pokazali kako se pametno troše sredstva. Ukoliko to urade nenamenski, vraćaju ih onima koji su im dali. Ukoliko lokalna samouprava nenamenski potroši sredstva?? Videli smo pre par meseci (znači ništa!!)
    Svi lopovi, svi pokrali kase, niko u zatvoru..
    Pa ko god da je – crveni, žuti, narandžasti, crni, tuturundžasti, nebitno.
    Sve u svemu, jedan savet: poslušajte svoj zdrav razum (nadam se da ga još uvek imate), a ne predvodnika kome se zahvaljujete što postoji

  • Odgovor KAKO nađite u mom komentaru Mileni, za kandidaturu projekata podizanja kvaliteta dečjih programa u privatnim vrtićima.
   Najopasnija izjava je „ne može niko da me ubedi da…“ jer to načelno pokazuje da u startu ne prihvatate bilo kakvo objašnjenje koje je drugačije od Vašeg. A državno nije dobro, zato jer otvara prostor za korupciju, manipulaciju, špekulaciju, itd. Samo jedno pitanje: ako je državno toliko dobro, zašto silna državna preduzeća propadoše i ljudi ostadoše na ulici?
   Odgovor: jer je državno svačije i ničije. Vaš odgovor: jer su lopovi (iz ove, tadašnje, prethodne, komunističke vlasti – sami izaberite odgovor) pokrali.
   Dalje onda pitam: zar tih lopova nema uvek i svuda?
   Odgovor: Da, ima ih, nevezano za politiku i boje. Vaš odgovor: sada nema (što je samo početni stadium slepila)
   Zadnje pitanje: kad takvih lopova ima uvek i svuda, zašto im onda dalje omogućavati da kradu? Vaš odgovor: ponavljate odgovor koji ste dali na prethodno pitanje, a koji je u skladu sa „mene niko ne može da ubedi…“ rečenicom iz komentara.
   I dolazimo do zaključka: da, bolje je dati u privatni vrtić – uz određene uslove, naravno. Kontrola mora da postoji. A niko ne brine za sopstveni kapital bolje od privatnika. Njemu / njoj je u interesu razvoj posla, zato su i počeli sa radom. Za privatni kapital politiku nisu bitne veze, oni će izaći u susret svakom kome mogu da proizvedu / pruže uslugu, po redovnoj i/ili subvecionisanoj ceni.
   Vidim da favorizujete socijaldemokratiju, a to ne valja. Zato što zavisi od Vaše subjektivne procene čega (kapitalizma – socijalizma) koliko treba uzeti. A to se uglavnom završi fijaskom. Analogija bi bila „ja želim promene u ovom društvu, ali ne želim da se menjam. Neka počne neko drugi, a ja ću da vidim kako ide, pa ako valja priključiću se“.

 • Bolje je da se subvencionisu privatni vrtici, da bi i oni koji nemaju politicku ili rodbinsku vezu u lokalnoj samoupravi takodje mogli da upisu dete u vrtic.

vaš komentar