Januarski kalendar izmirivanja poreskih obaveza

Poreska uprava Srbije objavila je kalendar sa rokovima za izmirenje obaveza tokom januara meseca a prema njemu prvi rok ističe 5. janauara do kada je neophodno dostaviti obaveštenja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu i izveštaje o izmirenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom i uplati sredstava.

Sledeći rok je 10. januar, do kada se podnosi poreska prijava i plaća porez na premije neživotnih osiguranja. kao i porez na dodatu vrednost (PDV) za poreske dužnike iz člana 10. Zakona o PDV, piše Politika.

Ovog 16. januara ističe rok za izmirenje najvećeg broja obaveza i to za plaćanje akontacije poreza na prihode od samostalne delatnosti, plaćanje poreza na prihod od pružanja ugostiteljskih usluga za četvrti kvartal prošle godine, plaćanje doprinosa na prihode od obavljanja samostalne delatnosti za prethodni mesec, te doprinosa za sveštenike i verske službenike, domaće državljane zaposlene u inostranstvu i inostrane penzionere za prethodni mesec.

Takođe i za podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva, poreske prijave i plaćanje PDV za prethodni mesec, podnošenje obrasca PID PDV 1 za decembar ako je tada ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno obavlja promet dobara u inostranstvo, te podnošenje poreske prijave i plaćanje PDV za četvrto tromesečje 2022. godine.

Isti rok važi i za podnošenje obrasca PID PDV 1 za četvrti kvartal ako je obveznik tada ispunio jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno obavlja promet dobara u inostranstvo, kao i za promenu poreskog perioda za koji se predaje poreska prijava i plaća PDV iz kalendarskog tromesečja u kalendarski mesec te za plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec i akcize za drugu polovinu meseca.

Takođe 16. januara ističe rok za podnošenje proizvodnog normativa od strane proizvođača akciznih proizvoda koji se primenjuje za umanjenje obračunate akcize u 2023. godini, zatim poreske prijave za obračun akcize za prethodni mesec, kao i poreske prijave i plaćanje akcize na struju za krajnju potrošnju za prethodni mesec.

Konačno, 31. janaur je krajnji rok za podnošenje poreske prijave za preduzetnike paušalce kod kojih je došlo do izmene u obimu poslovanja odnosno prometa u prošloj godini, za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za decembar 2022. godine, zatim za plaćanje akcize za prvu polovinu meseca te za dostavu popisnih listi zatečenih zaliha akciznih proizvoda sa stanjem na kraju 2022. godine.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare