Jedite dudinje ako želite da poboljšate imuni sistem

Dudinje su u ovom trenutku zrele i sočne i dudovi su ove godine bogato rodili. Samo drvo duda i plod duda, dudinje, crne, crvene ili bele, imaju neverovatan broj lekovitih svojstva, a sva se svode na to da se njima jača kompletan imuni sistem ljudi.

U kineskoj medicini dud smatraju prirodnim tonikom za krv, jer čisti i jača celi kardiovaskularni sistem. Bogat je antioksidantima, nutrijentima, vitaminima, dud je cenjen u celom svetu kao superhrana i jedan od najboljih lekova iz prirode. Možete koristiti i koru, listove, sveže, ali i sušene plodove.

Pored toga što je cela biljka bogata antioksidantima, sadrži alkaloide zahvaljujući kojima naš imunitet jača, balansira šećer u krvi, a sušeni plodovi važe za jednu od najzdravijih prirodnih “grickalica”.

Da bi ste poboljšali vid najbolje bi bilo da pijete dnevno bar jednu čašu soka od duda, jer sadrže vitamin A. Ovo je posebno preporučljivo za ljude koji provode mnogo vremena za računarom.

Ovaj sok, takođe, je vrlo koristan za oporavak posle operacije ili bolesti, jer ubrzava zacelenje, poboljšava cirkulaciju i sprečava infekcije. Preporučuje se i majkama posle poroda.

Zanimljivo je da dud podstiče proizvodnju melanina u kosi, što pomaže da zadržite i osvežite svoju prirodnu boju. Možete ga naneti direktno na kosu (samo čist sok) da bi ste poboljšali koren kose i ubrzali zdrav rast.

Čaj za kardiovaskularni sistem se pravi tako što se lisnati pupoljci duda beru i suše, a od njih se pravi napitak, koji je dobar i za mršavljenje.

Smrvljena kora duda pretvorena u prah služi kao melem za brže zarastanje rana.

Dijabetičarima se preporučuje čaj od listova crnog duda. Potrebno je 50 gr ovog usitnjenog lista preliti sa pola litre ključale vode i ostaviti 10 sati poklopljeno da odstoji uz povremno mešanje. Napitak se nakon toga procedi i pije preko dana.

Uz to džem od duda je fenomenalana i zdrava slastica uz doručak. Da li ste ga pravili? Imate li neki svoj recept?

Lekovita svojstva duda

Dud je odličan izvor hranljivih materija kao što su gvožđe, riboflavini, fosfor, kalijum, vitamin C, kalcijum i vitamin K.

Pored toga, dud sadrži dijetska vlakna, kao i organska jedinjenja poput antocijanina, fitonutrijente, zeaksantin, resveratol i druga polifenolska jedinjenja.

Dud je dobar izbor za sve osobe koje žele da smršaju, smanje holesterol, poboljšaju zdravlje digestivnog sistema, ojačaju imunitet, uspore proces starenja, smanje pritisak, izgrade koštano tkivo, poboljšaju cirkulaciju, spreče određene vrste raka, poboljšaju metabolizam i vid.

  1. Štiti od raka

Dud je pun antioksidanata koji predstavljaju prvu liniju odbrane od slobodnih radikala, koji nastaju kao štetan nusproizvod ćelijskog metabolizma i koji mogu oštetiti zdrave ćelije tako da one mutiraju u kancerogene. Dud ima širok spektar antioksidanata koji neutrališu slobodne radikale pre nego što naprave preveliku štetu.

  1. Zdravlje oka

Dud doprinosi očnom zdravlju i poboljšava vid. Pošto sadrži zeaksantin koji je karotenoid, direktno utiče na sve ćelije u oku, uključujući mrežnjaču. To znači da deluje direktno, smanjuje oksidativni stres, sprečava oštećenja koja nanose slobodni radikali i na taj način, štiti od katarakte i makularne degeneracije.

  1. Jača imunitet

Dud je dobar za opšte zdravlje. C vitamin štiti od bolesti i stranih patogena u telu, za koje se antioksidanti ne pobrinu. Ubacite dudinje u ishranu i osetićete pravo poboljšanje zdravstevnog stanja.

  1. Jača kosti

Dud sadrži magnezijum, fosfor, gvožđe, kalcijum i vitamin K koji izgrađuje koštano tkivo. Ubrzanje oporavka, održavanje jakih kostiju i zaustavljanje degradacije kostiju su esencijalni elementi koji su vam s godinama sve potrebniji, kako biste sprečili osteoporozu i druga oboljenja kostiju. Redovno konzumirajte dudinje kako bi vam kosti ostale jake.

  1. Poboljšava varenje

Dud sadrži dijetska vlakna koja poboljšavaju varenje, tako što dodaju volumen stolici i ubrzavaju prolazak hrane kroz digestivni trakt, zahvaljujući čemu se smanjuje učestalost grčeva, zatvora i nadimanja. Pored toga, vlakna su dobra za zdravlje srca i regulaciju nivoa holesterola.

  1. Prevencija kardiovaskularnih problema

Dud je koristan za zdravlje srca i regulaciju pritiska. Ovo voće sadrži resveratol, važan flavonoid antioksidanat, koji direktno utiče na mehanizme u krvnim sudovima, čineći ih manje podložnim oštećenjima izazvanim angiotensinima koji mogu izazvati suženje krvnih sudova. Resveratol podstiče proizvodnju azotne kiseline, koja deluje kao vazodilator i smanjuje šanse za neželjeno formiranje krvnih ugrušak, tao što opušta krvne sudove i sprečava zdravstvene probleme poput moždanog i srčanog udara.

  1. Podstiče cirkulaciju

Dud sadrži puno gvožđa, što je dobro za osobe sa slabom cirkulacijum, jer se podizanjem gvožđa u krvi, povećava i mogućnost dopremanja kiseonika putem krvi do svih tkiva i ćelija, što samim tim pozitivno utiče na imunitet, metabolizam i doprinosi funkcionisanju svih organa u telu.

  1. Zdravlje kože

Dud je pun vitamina E i A, koji sadrže karotenoide poput zeaksantina, luteina, alfa karotena i beta karotena. Ova jedinjenja deluju kao antioksidanti koji pozitivno utiču na zdravlje kose, kože, tkiva i svih organa koje mogu oštetiti slobodni radikali. Unos dudinja pomoći će koži da izgleda bolje, smanjiće se primetnost staračkih pega, a kosa će biti zdrava i sjajna.

  1. Efektan u borbi protiv raka prostate

Na različitim vrstama ekstrakta dudinja, vršena su razna istraživanja na temu njihove anti proliferativne aktivnosti. U ispitivanjima se evaluirao fenolski sastav i antioksidantska aktivnost dimetil sulfoksid ekstrakta biljke Morus nigra. Studija je ispitivala kakva su desjtva ekstrakta Morus nigra na ćelije raka prostate. Uz vidljivu biološku aktivnost i pozitivne rezultate, ipak je potrebno uraditi još istraživanja na ovu temu, kako bi se utvrdila tačna medicinska primena duda u lečenju raka prostate.

  1. Sprečava sedenje kose

Neka tradicionalna lekovita bilja iz kineske medicine, u kombinaciji sa dudom sprečavaju prevremeno sedenje kose. Dud sadrži nutrijente kao što su gvožđe, kalcijum, vitamin B i C, koji su ključni za zadržavanje što većeg broja pigmenata u kosi.

Vrste dudinja

Crni dud

Crni dud se koristi za lečenje bolesti usne duplje i grla, epilepsije, nesanice, dijabetesa, infekcija urinarnog trakta, depresije i vrtoglavice. Svež i još uvek zelen plod duda se koristi za lečenje dijareje, a zrelo voće se koristi ukoliko imate zatvor. Listovi crnog duda se koriste za regulisanje šećera u krvi, pa se od njih pravi čaj koji piju dijabetičari.

Beli dud

Beli dud je odličan za skidanje fleka sa odeće, posvetljivanje kože, pošto sadrži inhibitore koji smanjuju sintezu melanina. Često se može naći kao sastojak kozmetičkih proizvoda za čišćenje lica i u tretmanima protiv starenja kože. Pomaže kod bolesti oka, artritisa, slabosti i nervoze. Autor knjige „Biljkama protiv raka“ smatra da sok od belog duda može da se koristi u lečenju raka grla.

Kako odabrati i čuvati dudinje

Na kraju leta, sazreva crni dud. Kupite samo krupne plodove, koji imaju bogatu boju. Blede dudinje treba izbegavati, pošto boja upozorava na to da nisu zrele. Kada ih kupite, čuvajte ih u posudi sa poklopcem, ali ih prethodno operite. Nakon toga, možete ih držati u frižideru tri dana, a u zamrzivaču tri meseca.

Dud kao lek tradicionalna upotreba

Listovi duda se koriste za lečenje gripa, prehlade, krvarenja nosa i infekcija oka.

Tinktura koja se pravi od kore drveta duda koristi se za zubobolju.

Dudinje se koriste za lečenje tinitusa, inkontinencije, zatvora i prevremeno sedenje kose.

Koren duda se može konzumirati ako kašljete, imate astmu, edem pluća, bronhitis, dijabetes i povišen pritisak.

Kora od duda se koristi ako imate pantljičaru u stomaku.

Ekstrakt duda ima antigljivična i antibakterijska svojstva.

Koristi se za lečenje dijabetesa.

Ukoliko vas boli grlo, grgoćite ekstrakt duda.

Kako se jede ?

Pošto ima oštar ili sladak ukus, koristi se za pravljenje džema, pekmeza, pita, voćnih torti, čajeva, vina i rakija.

Od listova duda se pravi i čaj.

Sa dudinjama se može napraviti lepa pita.

Dodajte dud u svaki dezert koji pravite.

Koristite ga u smutijima, sladoledu i jogurtu.

Trudnice i dojilje treba da izbegavaju dud

Kod žena koje doje, kao i kod onih koje su u drugom stanju, dud može izazvati neželjena dejstva. Da biste bili sigurni, pre konzumiranja se posavetujte sa svojim lekarom ili ginekologom.

 

Izvori: Prirodnoizdravo.com, Receptoor.com, Jugmedia

 

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare