Ove godine je Jelica Cvetković iz sela Ribince, kod Vranja, sa suprugom Zoranom, ranije zasadila kupus potomak na svojoj njivi, tako da su i glavice ovog povrća koje je ukiselila u kaci ranije stigle za spremanje tradicionalnih jela ovog kraja. Na tome su im pogotovo zahvalne domaćice koje su i ove jeseni od njih kupile kupus za kiseljenje, a koji je stigao baš u oči njihovih slava kada od njega za svoje goste spremaju najukusnija tradicionalna jela.
Većina njih i ove godine je kiselila kupus po receptu koji je dobila od porodice Cvetković, a sa kojim na kraju uvek dobiju kiseli kupus odličnog kvaliteta. Toplo ga preporučuju svima zato što je veoma jednostavan i ne zahteva mnogo posla.
Proces kiseljenja kupusa Cvetkovići počinju tako što najpre dobro operu i osuše plastično bure u kome će da ga kisele. Kada to urade onda glavice očiste od suvišnih listova , da bi ih potom uredno složili u buretu.
„Glavice kupusa potomka su veoma pogodne za to zato što su poluokrugle pa tako možemo da ispunimo skoro sav prostor u buretu.“, kaže Jelica i ističe da sa suprugom svake godine kisele kupus u buretu od 100 litara.
Čim ga do vrha nalože ovim povrćem, okrenutog kočanom nadole, u posebnu posudu pomešaju od 2,5 do 3,5 kilograma soli sa 50 do 60 litra vode i mešaju sve dok se ne rastopi.
„Kupus tada prelijemo ovom mešavinom, dobro pritisnemo kamenom, zatvorimo poklopcem i ostavimo da odstoji. S vremena na vreme pogledamo i da li leži u vodi, a ukoliko primetimo da je na vrhu ostao suv ponovo napravimo izvesnu količinu slane vode i njome zalijemo glavice kako bi mogle valjano da sazru“, savetuje Jelica.
Prilikom kiseljenja kupusa ovaj bračni par stavi malo cvekle i to samo kada je imaju u sopstvenoj proizvodnji. Otuda njihov kupus potraje do maja meseca, a tada ova vredna domaćica skine sve lepe listove sa glavica i stavi u zamrzivač kako bi od njih mogla tokom godine da pravi najlepša vranjska jela.
U vreme svinjokolja ona svoje ukućane obavezno počasti i podvarkom sa osušenom svinjskom glavom i rebrima.
Ovo ukusno jelo počinje da sprema tako što prvo izrenda kiseli kupus, a potom na šporetu uprži malo praziluka u koji potom doda kupus i pusti ga da krčka na tihoj vatri sve dok ne omekša.
Nikada ne stavi mnogo masti zbog toga što je svinjska glava i rebra imaju dovoljno na sebi. Zato doda malo više vode kako bi dobila odgovarajuću masu začinjenu vegetom. Na kraju ovako pripremljenu masu začinjenu alevom paprikom sipa u dublji pleh, a preko nje obarenu glavu i rebra i sve zajedno stavi u rernu da se peče.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!