Jelica i Zoran Cvetković kisele najbolji kupus

Ove godine je Jelica Cvetković iz sela Ribince, kod Vranja, sa suprugom Zoranom, ranije zasadila kupus potomak na svojoj njivi, tako da su i glavice ovog povrća koje je ukiselila u kaci ranije stigle za spremanje tradicionalnih jela ovog kraja. Na tome su im pogotovo zahvalne domaćice koje su i ove jeseni od njih kupile kupus za kiseljenje, a koji je stigao baš u oči njihovih slava kada od njega za svoje goste spremaju najukusnija tradicionalna jela.

Većina njih i ove godine je kiselila kupus po receptu koji je dobila od porodice Cvetković, a sa kojim na kraju uvek dobiju kiseli kupus odličnog kvaliteta. Toplo ga preporučuju svima zato što je veoma jednostavan i ne zahteva mnogo posla.

Proces kiseljenja kupusa Cvetkovići počinju tako što najpre dobro operu i osuše plastično bure u kome će da ga kisele. Kada to urade onda glavice očiste od suvišnih listova , da bi ih potom uredno složili u buretu.

„Glavice kupusa potomka su veoma pogodne za to zato što su poluokrugle pa tako možemo da ispunimo skoro sav prostor u buretu.“, kaže Jelica i ističe da sa suprugom svake godine kisele kupus u buretu od 100 litara.

Čim ga do vrha nalože ovim povrćem, okrenutog kočanom nadole, u posebnu posudu pomešaju od 2,5 do 3,5 kilograma soli sa 50 do 60 litra vode i mešaju sve dok se ne rastopi.

„Kupus tada prelijemo ovom mešavinom, dobro pritisnemo kamenom, zatvorimo poklopcem i ostavimo da odstoji. S vremena na vreme pogledamo i da li leži u vodi, a ukoliko primetimo da je na vrhu ostao suv ponovo napravimo izvesnu količinu slane vode i njome zalijemo glavice kako bi mogle valjano da sazru“, savetuje Jelica.

Prilikom kiseljenja kupusa ovaj bračni par stavi malo cvekle i to samo kada je imaju u sopstvenoj proizvodnji. Otuda njihov kupus potraje do maja meseca, a tada ova vredna domaćica skine sve lepe listove sa glavica i stavi u zamrzivač kako bi od njih mogla tokom godine da pravi najlepša vranjska jela.

U vreme svinjokolja ona svoje ukućane obavezno počasti i podvarkom sa osušenom svinjskom glavom i rebrima.

Ovo ukusno jelo počinje da sprema tako što prvo izrenda kiseli kupus, a potom na šporetu uprži malo praziluka u koji potom doda kupus i pusti ga da krčka na tihoj vatri sve dok ne omekša.

Nikada ne stavi mnogo masti zbog toga što je svinjska glava i rebra imaju dovoljno na sebi. Zato doda malo više vode kako bi dobila odgovarajuću masu začinjenu vegetom. Na kraju ovako pripremljenu masu začinjenu alevom paprikom sipa u dublji pleh, a preko nje obarenu glavu i rebra i sve zajedno stavi u rernu da se peče.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare