Kako teku pripreme za sedmi Sajam pirotske peglane kobasice

Pirot se veoma ozbiljno priprema za predstojeći sedmi Sajam pirotske peglane kobasice koji će se održati 26. i 27. januara ove godine u hali Kej.

Prema rečima direktora Turističke organizacije Pirota Bratislava Zlatkova, za Sedmi Sajam pirotske peglane kobasice prijavila su se 44 proizvođača ovog delikatesnog proizvoda koji se proizvodi jedino u Pirotu.

“Svi ovi proizvodi prolaze nekoliko komicija i analiza i na Sajmu će biti samo oni proizvodi koji zadovoljavaju sve kriterijume i imaju markicu sa QR kodom, odnosno imaće jasno obeležje da su prošli svemirobiološke analize. Samo takvi proizvodi će se naći na Sajmu”, kaže Zlatkov, dodajući će stručni žiri i ove godine ocenjivatii i dodeliti tri nagrade za najbolje peglane kobasice.

Dosadašnji promoteri Sajma bili su svetski putnik Slobodan Mićić, popularni glumac Milan Lane Gutović, TV lice satiričar Zoran Kesić, muzičari Rambo Amadeus i Inspektor Blaža, poznati pisac Dejan Sotiljković

Za ovu gastronomsko-turističku manifestaciju, po kojoj je Pirot prepoznatljiv i van granica zemlje, kao i ranijih godina vlada veliko interesovanje turista iz Srbije i inostranstva. Ovaj specijalitet pravi se samo u pirotskom kraju i pored kačkavalja i ćilima, je još jedan brend Pirota.

“Posetioce Sajma očekuje i bogat kulturno- umetnički program, igre, pesme, folkor i običaji pirotskog kraja”, kaže Zlatkov.

Na Sajmu će učestvovati i oko trideset vinarija i oko trideset mlekara i proizvođača sira i kačkavalja. Ispred Hale “Kej“ biće izloženi i prodavani proizvodi domaće radinosti i suveniri.


PRAVI SE SAMO U PIROSTSKOM KRAJU

Peglana kobasica pravi se jedino u pirotskom kraju tokom zime i to od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez ikakve termičke obrade. Suše se na promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice. Mnogi ih smatraju i afrodizijakom pa je zovu i “pirotskom vijagrom“.Potkovice ovog specijaliteta se peglaju flašom kako bi se isterao sav kiseonik i sprečilo kvarenje mesa.