Kako teku pripreme za sedmi Sajam pirotske peglane kobasice

Pirot se veoma ozbiljno priprema za predstojeći sedmi Sajam pirotske peglane kobasice koji će se održati 26. i 27. januara ove godine u hali Kej.

Prema rečima direktora Turističke organizacije Pirota Bratislava Zlatkova, za Sedmi Sajam pirotske peglane kobasice prijavila su se 44 proizvođača ovog delikatesnog proizvoda koji se proizvodi jedino u Pirotu.

“Svi ovi proizvodi prolaze nekoliko komicija i analiza i na Sajmu će biti samo oni proizvodi koji zadovoljavaju sve kriterijume i imaju markicu sa QR kodom, odnosno imaće jasno obeležje da su prošli svemirobiološke analize. Samo takvi proizvodi će se naći na Sajmu”, kaže Zlatkov, dodajući će stručni žiri i ove godine ocenjivatii i dodeliti tri nagrade za najbolje peglane kobasice.

Dosadašnji promoteri Sajma bili su svetski putnik Slobodan Mićić, popularni glumac Milan Lane Gutović, TV lice satiričar Zoran Kesić, muzičari Rambo Amadeus i Inspektor Blaža, poznati pisac Dejan Sotiljković

Za ovu gastronomsko-turističku manifestaciju, po kojoj je Pirot prepoznatljiv i van granica zemlje, kao i ranijih godina vlada veliko interesovanje turista iz Srbije i inostranstva. Ovaj specijalitet pravi se samo u pirotskom kraju i pored kačkavalja i ćilima, je još jedan brend Pirota.

“Posetioce Sajma očekuje i bogat kulturno- umetnički program, igre, pesme, folkor i običaji pirotskog kraja”, kaže Zlatkov.

Na Sajmu će učestvovati i oko trideset vinarija i oko trideset mlekara i proizvođača sira i kačkavalja. Ispred Hale “Kej“ biće izloženi i prodavani proizvodi domaće radinosti i suveniri.


PRAVI SE SAMO U PIROSTSKOM KRAJU

Peglana kobasica pravi se jedino u pirotskom kraju tokom zime i to od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez ikakve termičke obrade. Suše se na promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice. Mnogi ih smatraju i afrodizijakom pa je zovu i “pirotskom vijagrom“.Potkovice ovog specijaliteta se peglaju flašom kako bi se isterao sav kiseonik i sprečilo kvarenje mesa.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar