Karavan sireva juga počeo u kolevci kačkavalja

PIROT –  Projekat Klaster sireva ‘’Jug’’, koji  sa 350 hiljada evra finansira  Evropske Unije, Udruženje „Klaster sireva Jug“ zajedno sa Opštinom Pirot i Upravom za poljoprivredu i razvoj sela Grada Niša predstavilo je danas u Pirotu početak Karavana sireva  koji će obići 10 gradova na jugu Srbije.

Tokom Karavana moći da se bliže upoznaju sa proizvodima al ii da saznaju gde i po kojoj ceni ih mogu da se kupe i da se uvere u njihov kvalitet. Na štandu u Pirotu bilo je izloženo tek nekoliko proizvoda mlekara iz Niša, Leskovca, Pirota, Bele Palanke, Dimitrovgrada, Blaca, Svrljiga i Gadžinog Hana. Klaster sireva ‘’Jug’’ ima 17 članova iz jugoistočne Srbije.

–         Proizvodnja sireva na području jugoistočne Srbije ima dugu tradiciju a pirotski kačkavalja se pre drugiog svetskog rata izvozio u velikim količinama i na tržište Amerike, kazala je samostalni stručni  sarandika za poljoprivredu u Skupštini opštine (SO) Vesna Lazarević – Veoma je važno breniranje i ujednačavanje kvaliteta, kaoi zajednički nastup na tržištu a Evropska unija traži autohtone proizvode- rekla je Lazarevićeva.

Projekat Klaster sireva ’’Jug’’ se realizuje preko EU programa ’’Regionalni društveno-ekonomski program razvoja’’.