Kiša odložila žetvu pšenice, prinosi manji od očekivanih

Česte i obilne padavine odložile su početak žetve u Jablaničkom okrugu čak za dve nedelje, a očekivani rekordni prinosi spali su na prosečne od 4,5 tona po hektaru.

Jelena Stojiljković, savetnik za ratarstvo i povrtarstvo u Poljoprivredno savetodavnoj stručnoj službi (PSS) Leskovac, kaže da je žetva trebalo da počne 25. juna.

Zbog obilnih padavina žetva je odložena jer je pšenica polegla, a tlo je mokro. Ukoliko padavine prestanu, početak žetve se očekuje tek za 5 do 7 dana, dok se vlaga zrna ne spusti na 14 procenata“, kaže Stojiljkovićeva.

Povrtari su u prvoj polovii juna iskoristili lepo vreme pa su žetvu ječma završili na vreme

Pšenica je u Jablaničkom okrugu posejana na površini od 22,5 hiljada hektara. Početkom ove godine očekivao se rekordni prinos, međutim, grad, vetar i kiše su pokvarila ta očekivanja, pa će ovogodišnji prinosi biti na nivou prosečnih. Sreća je što kvalitet zrna nije ugrožen.

Za sada nije ugrožen tehnološki kvalitet zrna pšenice, ali ako potraju ovakve vremenske prilike biće alarmantno jer će hektolitar pasti ispod dozvoljenog minimuma, što znači da pšenica ne bi bila pogodna za ishranu ljudi“, objašnjava naša sagovornica.

Inače, Stojiljkovićeva apeluje na poljoprivrednike da posle žetve ne spaljuju strnjišta već da ih zaoru.

Paljenje biljnih ostataka je zakonom zabranjeno, a pored toga, njime se kvari struktura zemljišta i uništavaju mikroorganizmi“, ističe Jelena Stojiljković.