Kod Bojnika pronađena brojna arheološka nalazišta

Na teritoriji opštine Bojnik pronađeni su novi arheološki lokaliteti, a u okviru projekta ,, Mapiranje arheoloških nalazišta” koji je leskovački Narodni muzej radio u saradnji sa Ministarstvom kulture Vlade Srbije.

U 36 sela bojničkog kraja evidentirano je 135 lokaliteta , a od tog broja čak 66 su novootkrivena nalazišta

Od tog broja je 66 lokaliteta su novo evidentirani.  Zabeleženo je 25 praistorijskih lokaliteta i to: 20 naselja; jedna nekropola; jedno utvrđenje; dva megalitska spomenika. Od ukupnog broja lokaliteta rimskom periodu pripada 31 lokalitet. Od toga se može pretpostaviti  postojanje 14 naselja; dva utvrđenja; dva lokaliteta na kojima se uočava trasa akvadukta; po tri sa tragovima vodovoda i radionica, jedne terme i jedna vila, dva lokaliteta  sa ostacima kultnih objekata i tri koja se ne mogu bliže opredeliti. Najveći broj lokaliteta  – 69 potiču iz vremena srednjeg veka: 18 na kojima se pretpostavljaju  tragovi naselja; 26 kultnih objekata;  19 nekropola; dva lokaliteta sa  ostacima puta; Evidentirane su i: jedna putna stanica, jedno utvrđenje i dve radionice. Takođe, na osam lokaliteta je zabeleženo, na osnovu nalaza fragmenata keramike, postojanje više horizonata življenja Za  osam lokaliteta se  ne može  precizno odrediti kom vremenu pripadaju.

Samo za dva lokaliteta možemo konstatovati da su u boljem stanju nego što su evidentirani u arheološkoj literaturi. To je crkva posvećena Sv. Spiridonu  u Granici gde je  na temeljima starije građevine obnovljena nova crkva, kao i crkva u selu Crkvici, gde je, takođe, pod okriljem Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, na temeljima stare podignuta nova crkva.  Evidentirani lokaliteti su veoma ugroženi neovlašćenim kopanjem, najvećim delom lokaliteti na kojima ima rimskih ostataka, ali tragovi divljeg kopanja uočeni su  i u srednjovekovnim crkvama. Takođe, zbog  malog broja ljudi, sve manje zemlje se obrađuje, pa je veliki broj lokaliteta urastao u drveće, šiblje i rastinje, koji oštećuju ostatke zidova i narušavaju kulturne slojeve.

Ovim istraživanjem koje je rađeno od septembra do polovine decembra ove godine, kako je rekla arheolog kustos Julijana Pešić,  zabeleženo je 25 lokaliteta iz praistorijskog doba,trideset i jedan iz rimskog i 69 lokaliteta iz srednjeg veka.Prilikom istraživanja arheolozi su naišli na veliku pomoć meštana.

Kako je naglasio arheolog Vladimir Stevanović lokaliteti na području Bojnika su u veoma lošem stanju zbog divljeg kopanja i on je uputio apel da stanovnici koji naiđu na tragove naselja to i prijave Narodnom muzeju u Leskovcu.

“Za opštinu Bojnik je veoma bitno postojanje arheoloških nalazišta koja mogu privući veliki broj naučnika i turista, pa se njihovo postojanje može dovesti u vezu i sa razvojem turističke ponude”, istakli su predsednik Skupštine opštine Bojnik Dejan Stojanović i direktor Turističke organizacije Danilo Krivokapić.

Ovaj projekat biće nastavljen i naredne godine, a kako je rečeno njegov cilj je sveobuhvatno istraživanje arheološkog nasleđa čitavog bojničkog kraja.

 

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar