Komisija precrtala najbolju

NIŠ – Odluka Komisije za izbor saradnika u zvanje asistenta, za užu naučnu oblast na Departmanu za hemiju niškog PMF, da od osam kandidata koji ispunjavaju opšte uslove izabere onog koji ima „najtanje rezultate i kvalifikacije“ srušila je svet istraživaču pripravniku Mariji Denić (26). Jedina nada je da će nepravda biti ispravljena 29. februara na Izbornom veću, koje može da ne prihvati predlog Komisije o izboru asistenta.

 Marija je svesna da je još mlada i da je naučna karijera tek pred njom, ali je, kaže, i pitanje principa da li neko zaslužuje da postane naučni radnik mimo kriterijuma.

Kao najbolja učenica, student i mladi doktorand, dobitnik je mnogih priznanja za naučnoistraživački rad. Fakulet je u roku završila sa prosečnom ocenom 9,96, a pri kraju je doktorskih studija. Već tri godine radi na projektima Ministarstva prosvete i nauke. Međutim, sve ovo nije bilo dovoljno da bi bila kandidovana za mesto asistenta.

 RANKO Šelmić, sekretar na PMF, kaže da su bilo kakve ocene o ispravnosti odluke Komisije preuranjene jer tek treba da je verifikuje Izborno veće koje čini 80 profesora. – Ne treba praviti tenzije pre Veća, jer se može desiti da ne prihvati predlog Komisije – kaže Šelmić i dodaje da je nedavno Veće odbacilo predlog za izbor asistenta za biologiju.

– Ne mogu da razumem kako su profesori, koji su članovi ove Komisije i od kojih sam dobijala desetke, mogli da donesu takvu odluku. Grad mi je dodelio nagradu za najboljeg studenta 2007. i 2009. godine, rektor Univerziteta u Nišu, odlikovao Srebrnim znakom Univerziteta. Apelujem na Ministarstvo prosvete, da ne dozvole ovu nepravdu. Ne zbog mene.

Bila bi to poruka najtalentovanijim mladim ljudima da se u zemlji Srbiji stvari menjaju i da ne treba bežati – ne može da sakrije razočaranje Marija. Kaže, boli je što su joj ovim potezom srušena sva načela na kojima je vaspitana. –

Marija i ostali kandidati su podneli prigovor na odluku Komisije da za asistenta predloži Snežanu Jovanović uz obrazloženje da je „ove godine upisala doktorske studije, najmlađa je i usavršava se kod jednog od nastavnika pomenutih predmeta…

Izvor Večernje Novosti

 

(kraj)