Počinje 16. „Zimski uspon na Trem“

NIŠ – Tradicionalna masovna akcija „Zimski uspon na Trem“ koju Planinarski klub „Železničar“ iz Niša organizuje 16. put, počinje sutra kada će se nekoliko hiljada planinara okupiti u Donjem Dušniku. Oni će pokušati da vrh Suve planine visok 1810 metara osvoje u subotu, 25. februara.

Iskusni planinari „Železničara“ već su „probili“ stazu dugu 22 kilometra, kako bi poboljšali postojeće oznake i postavili drvene stubove na mestima gde treba skrenuti ili se pripaziti litica i snežnih streha.

Učesnici akcije će biti smešteni u Osnovnoj školi „Vitko i Sveta“ u Donjem Dušniku ili u seoskim domaćinstvima, a po povratku sa akcije dobiće ručak i čaj, posle čega će organizacijama i klubovima biti dodeljene zahvalnice.

Organizatori naglašavaju da penjači moraju da ponesu odgovarajuću zimsku obuću i odeću, kamašne, baterijsku lampu, rezervnu odeću, vodu, vreće za spavanje sa podmetačima, ukoliko će prenoćiti u školi, i overenu zdravstvenu knjižicu. Oni koji ne budu imali kompletnu opremu ili, prema proceni vodiča, ne budu sposobni za napore koji ih pri usponu očekuju, mogu biti izuzeti iz akcije.

U nedelju, 26. februara, biće organizovan izlet do sela Ćelije i rudnika kalcita u podnožju Sokolovog kamena.

 

(kraj)