KONAČNO Voda za piće iz nezamućene Rastavnice

Radovi na uvođenju reke Rastavnice su završeni i očekujemo da u roku od mesec dana, kroz objedinjenu proceduru, dobijemo sve potrebne dozvole i saglasnosti za korišćenje dela ove reke za vodosnabdevanje Vlasotinca i okoline, kaže direktor JKP Vodovod Zvonko Ilić.

Uvođenjem u sistem ove reke, Vlasotince će skoro 6 meseci imati izvorsku vodu za preradu,  uz vrlo malu potrošnju hemikalija.

Vlasotinčani već više od 20 godina imaju problem sa nedostatkom pijaće vode prilikom obilnih kiša, jer se u tom periodu Vlasina zamuti i fabrika vode ne može da je preradi za upotrebu.

“Recimo, u decembru prošle godine smo imali tri puta prekid u vodosnabdevanju, građani su šest dana bili bez vode, uz cisterne, kasniju proveru higijenske ispravnosti vode i ostale procedure koje prate prekide u snabdevanju vodom”, podseća Ilić.

Što se ostalih mesta tiče, Ilić kaže da je prošle godine prvi put snabdeveno vodom na adekvatan način  visinsko naselje Kamenica i to pomoću kratke intervencije na samoj fabrici vode.

„Trenutno su u toku radovi u MZ Orašje gde ćemo vodu sa hidroforskog postrojenja da prebacimo u rezervoar od 100 metara kubnih, da uredimo vodosnabdevanje i da smanjimo gubitke jer i tamo ima problema, preko dana je manji pritisak, pa i nestašica vode, a uveče veći pritisak“, rekao je Ilić.

Od blizu 30.000 žitelja vlasotinačke opštine, vodom iz JKP Vodovod snabdeva se 21.000 stanovnika, dok su bez nje su i dalje brdsko-planinska mesta, za koja Ilić kaže, da je u planu rešenje koje će im obezbediti trajno vodosnabdevanje.