Korona: Vanredno stanje i za medije – informacije pod ključem

Vlada Srbije usvojila je 28. marta zaključak o informisanju u vreme pandemije novog korona virusa, kojim se obaveštavanje javnosti centralizuje, a svima koji objave informacije koje se odnose na lečenje ove bolesti, a koje su saopštila “neovlašćena lica” preti sankcijama koje važe za period vanrednog stanja.

Zaključak nije objavljen na veb- sajtu Vlade, niti je do danas iko zvanično saopštio da je usvojen.

“Obaveštenja o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje bolesti COVID- 19 izazvane virusom SARS- CoV-2, data javnosti od strane neovlašćenih lica, ne mogu se smatrati tačnim i proverenim, uz mogućnost primene propisa koji se odnose na odgovornost i pravne posledice za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja” navodi se u zaključku Vlade.

U zaključku Vlade se, inače, navodi da je za obaveštavanje javnosti o stanju i posledicama zaraze zadužen isključivo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID- 19, na čijem je čelu predsednica Vlade. Sva obaveštenja javnosti daje predsednica Vlade ili lica koja ovlasti Krizni štab, navodi se.

Prema Vladinoj odluci, gradonačelnici, predsednici opština i lokalni štabovi za vanredne situacije zadužuju se da sve informacije u vezi stanja i posledica zarazne bolesti COVID- 19 izazvane virusom SARS- CoV-2 na svojim teritorijama “usmeravaju isključivo” ka Vladinom Kriznom štabu, koji će “obezbediti da se izvrše neophodne provere u preduzmu odgovarajuiće mere na pravovremenom i tačnom  informisanju javnosti”.

Ka Vladinom Kriznom štabu se, takođe, “usmeravaju” i “sve medicinske informacije u delu mera koje sprovode zdravstvene ustanove, zdravstveni radnici ili pravna lica koja obavljaju zdravstvenu delatnost”, i to posredstvom instituta i zavoda za javno zdravlje.

Vlada je u obrazloženju zaključka navela da je njegovo donošenje uslovljeno “rizikom od širenja informacija u vezi sa merama koje se preduzimaju na sprečavanju širenja ove zarazne bolesti i potrebom da građani budu pravovremeno i potpuno informisani o ovoj bolesti, jer je njihova saradnja od neprocenjivog značaja za zaustavljanje širenja zaraze i efikasno postupanje sistema zdravstvene zaštite”.


Zaključak prenosimo u celosti:

Na osnovu člana 6. stav 1. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službeni glasnik RS”, broj 15/16) i člana 43. stav 3. Zakona o Vladi („Službeni glasnik RS”, br. 55/05, 71/05 – ispravka, 101/07, 65/08, 16/11, 68/12 – US, 72/12, 7/14 – US, 44/14 i 30/18 – dr. zakon), na predlog Generalnog sekretarijata Vlade,

Vlada donosi

ZAКLJUČAК

„Službeni glasnik RS“, broj 48 od 31. marta 2020.

  1. Polazeći od toga da informisanje stanovništva o stanju i posledicama zarazne bolesti predstavlja posebnu meru za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, te da mere koje su u funkciji sprečavanja širenja zarazne bolesti, saglasno zakonu, utvrđuje Vlada, Vlada je zaključila sledeće:

1) U uslovima proglašenog vanrednog stanja, apsolutni imperativ je da građani dobiju isključivo proverene i tačne informacije u vezi stanja i posledica zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2;

2) Za obaveštavanje javnosti o stanju i posledicama zaraze zadužen je Кrizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 (u daljem tekstu: Кrizni štab), na čijem je čelu predsednica Vlade. Sva obaveštenja javnosti daje predsednica Vlade ili lica koje ovlasti Кrizni štab;

3) Gradonačelnici, odnosno predsednici opština i štabovi za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave zadužuju se da sve informacije u vezi stanja i posledica zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 u jedinicama lokalne samouprave usmeravaju isključivo ka Кriznom štabu, koji će obezbediti da se izvrše neophodne provere i preduzmu odgovarajuće mere na pravovremenom i tačnom informisanju javnosti;

4) Zdravstvene ustanove, zdravstveni radnici ili pravna lica koje obavljaju zdravstvenu delatnost, medicinske informacije isključivo u delu mera koje sami sprovode dostavljaju nadležnom zavodu, odnosno institutu za javno zdravlje, koje te informacije dalje usmeravaju ka Кriznom štabu;

5) Obaveštenja o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, data javnosti od strane neovlašćenih lica ne mogu se smatrati tačnim i proverenim, uz mogućnost primene propisa koji se odnose na odgovornost i pravne posledice za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja.

  1. Ovaj zaključak objaviti u „Službenom glasniku Republike Srbije”.

05 broj 53-2928/2020

U Beogradu, 28. marta 2020. godine

Vlada

Predsednik,

Ana Brnabić, s.r.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

11 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Maki
31.03.2020. 23:57

Strašno! Stroga centralizacija, diktatura, jednoumlje, cenzura, suspendovanje demokratije i prava na sopstveni stav i mišljenje! Šta li je sledeće?

Sava
01.04.2020. 09:29

Bravo…..A vi predstavnici medija zasto uopste idete na te njihove konferencije kad se sad sve radi na daljinu.Neka se slikaju sami i na pozeljnim medijima plasiraju informacije.Sto bi ste slusali i pratili lokalne komandante da Vam prezvakavaju vesti iz centrale a uz put se izlagali riziku da budete zarazeni.Neka Vam dostavljaju vazna obavestenja.Sto gubiti vreme kad ionako ne moze da se dobije nista jer na lokalu niko nije nadlezan.Stomi mora sve da znamo kad drugi za nas misle.

Z
01.04.2020. 09:59

Znači tek sada nećemo znati šta je istina a šta laž. Prvo su izazvali nenormalnu paniku među stanovništvom, a sada nam sledi i blokada svih informacija, kao što je bila i jučerašnja konferencija za štampu, Državnog kriznog štaba. U potpunosti se slažem sa Makijem, jer drugo čovek ni ne može da zaključi. Bili smo i ostali ovce za šišanje. Čuvajte se i Zdravi i Živi bili svi.

sima strahota
01.04.2020. 12:12

dobrodosli na ispiranje mozga sa trajnim posledicama,,,,
ok zabrana kretanja razumem..ali cemu vanredno? da bi neko sta? imao privilegiju? da bi narod lagali i obmanjivali sa informacijama?
ti sa privilegijama su prvi koji nose klice jer se setkaju ko fukare ispod plavog mosta…

Mirko
02.04.2020. 01:46
Odgovor za  sima strahota

Ti bre sve znaš radiš li još nešto u životu osim što se ne pomeraš sa jugmedie i baljezgaš nebuloze izgleda ti si najugroženiji u ovom delu Srbije ako ne u celoj Srbiji.Potraži brate pomoć od neke razvijene evropske ili američke demokratije tamo je sve pod konac.

Sinan
01.04.2020. 13:42

Lagala si,lagala si zar lagati mozes vise.

Onda
01.04.2020. 13:51

Da gledamo film.
https://www.filmovi.me/contagion-2011
Mozda nekom bude i zanimljiv.

petarleskovac
01.04.2020. 21:48

Ranije su se za vreme vanrednog stanja prekrsioci zatvarali na duge robije,nije to bilo tako davno

Pompeo
01.04.2020. 23:46

Samo lud i neodgovoran covek moze da krije podatke?

Mirko
02.04.2020. 01:38

Ma ko je izazvao paniku to ste se vi samo usrali od straha a ovamo samo jedete go..a da vas neko dezinformise i ugrozava i da se sve preuveličava.Dogovorite se šta ustvari hoćete, Država se ponaša krajnje odgovorno i većina gradjana poštuje preporuke ali ima pojedinaca koji se prave mutavi a ovamo samo preko društvenih mreža i pojedinih portala kao što je jugmedia traže i najmanji razlog da šire paniku,napadaju lekare izmišljaju neke scenarije o pomoru stanovništva.Jeste li ćoravi bre, vidite li šta se dešava u celoj evropi šta glumite što ometate državu da se bori sa epidemijom.Srbija preduzima sve što ozbiljne Države preduzimaju šta vi hoćete svi ste kao neki stručnjaci a u stvari ste obične jajare koje bi da iz ovoga izvuku korist,niste vi normalni.

???
02.04.2020. 18:29

?????????, ?????,????, ,,????,??⛓️??,???,???,bip,bip,bip,bip……..hvala.Ipak ne bih.