Korporacija „Jura“ demantuje sve jučerašnje navode sindikalaca sa pres konferencije u Leskovcu

Povodom konferencije za medije Samostalnog sindikata Metalaca Srbije i njenog predsednika Zorana Markovića od dana 8.4.2021. godine, na kojoj je ponovo tendenciozno izneto niz neistina o dešavanjima u Yura Corporation d.o.o Rača – ogranak Leskovac, ista ovim putem želi da demantuje netačne informacije i upozna pre svega javnost sa istinom.

Yura Corporation d.o.o Rača – ogranak Leskovac posvećena je poštovanju Ustava Republike Srbije i svih zakona, te unapređenju prava svojih radnika, o čemu najbolje mogu posvedočiti sami zaposleniYura Corporation d.o.o Rača – ogranak Leskovac.

Tvrdnja da taj isti Savet zaposlenih „diskriminiše zaposlene“, izneta od strane Zorana Markovića na istoj konferenciji, je neistinita i sama po sebi besmislena, jer su članovi Saveta svi zaposleni u Yura Corporation d.o.o Rača – ogranak Leskovac te je logično da ne mogu sami sebe diskriminisati.

Savet zaposlenih je pravo radnika na koje isti imaju po Zakonu o radu, a koje pravo su zaposleni iskoristili i koriste udružujući se radi zaštite svojih interesa.

Tvrdnja da se sprovodi „mobing nad predstavnikom te sindikalne organizacije“, je paušalna, neutemeljena i netačna. Korišćenje reči „mobing“ često se zloupotrebljava zarad senzacionalizma i izazivanje medijske pažnje.

Saglasno odredbama Zakona o radu i Mišljenja Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja broj: 011-00-847/2017-02 od 12.12.2017. godine, poslodavac može vršiti obustavu od zarade samo i isključivo na osnovu pisane izjave zaposlenog da pristaje na obustavu.

Nakon što je obračunskoj službi poslodavca podnet zahtev za obustavu određenog iznosa od zarade zaposlenih, utvrđeno je da je ta dokumentacija formalno neispravna, te se na osnovu takve dokumentacije ne može vršiti obustava bez njene ispravke i dopune od strane samih potpisnika dokumenata (bliže pojašnjenje će po potrebi biti dostavljeno državnim organima).

Sticajem okolnostidošlo se do saznanja da su određeni zaposleni prevarnim radnjama navedeni da potpišu neki dokument za koji nisu znali da predstavlja i saglasnost za obustavu od zarade, te su izrazili negodovanje protiv toga i protivili se obustavi od zarade (u vezi navedenog Yura Corporation d.o.o Rača – ogranak Leskovac će dostaviti dokaze nadležnim državnim organima).

Yura Corporation d.o.o Rača – ogranak Leskovac oštro demantuje da je bilo kada na bilo koji način vršila pritisak na bilo kojeg njenog zaposlenog u vezi sindikalnog ili nekog drugog organizovanja, niti će to bilo kada raditi.

Naprotiv, zarad ličnih interesa pojedinaca njihova medijska aktivnost opravdava se navodnom borbom za veću zaradu od minimalne, a da se pritom namerno prećutkuje činjenica da radnici u Yura Corporation d.o.o Rača – ogranak Leskovac već imaju zaradu znatno veću od minimalne sa svim plaćenim naknadama i bonusima za trud i zalaganje na poslu.

Izveštajima i Zapisnicima više nadležnih Inspekcija, koje po raznim neosnovanim prijavama kontrolišu poslovanje Yura Corporation d.o.o Rača – ogranak Leskovac, utvrđeno je da ne postoje kršenja prava radnika niti zakona.

Takođe, Yura Corporation d.o.o Rača – ogranak Leskovacje posvećena i na poštovanju i sprovođenju pozitivnopravnih propisa Republike Srbije u delu odgovornosti zaposlenih za povrede radnih obaveza i discipline, sa posebnim akcentom na zaštitu svog integriteta i ugleda od iznošenja neistina u medijima.

Yura Corporation d.o.o Rača – ogranak Leskovac, ovim putem obaveštava lokalne medije da se nadalje neće oglašavati u vezi iznetih neistina, već da će koristiti zakonski predviđene sudske postupke protiv pojedinaca koji zarad ličnih interesa iznose neistine u medijima i time narušavaju poslovni ugled kompanije i nanose joj štetu u poslovanju.

Na osnovu odredbe člana 83 Zakona o javnom informisanju i medijima koji glasi: „lice na koje se odnosi informacija, koja može da povredi njegovo pravo ili interes, može od odgovornog urednika zahtevati da, bez naknade, objavi odgovor u kome ono tvrdi da je informacija neistinita, nepotpuna ili netačno preneta“, Yura Corporation d.o.o Rača – ogranak Leskovac traži od pomenute redakcije medija JugMedia da objavi ovaj demanti u celosti.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

5 komentara

  • Biće opet donacija maski.

  • A bilo bi još lepše, da i radnici budu složni i takodje koriste svoje zakonsko pravo o radu, pa i oni počnu da Ista prava primenjuju kad ih poslodavac i oni koji ga zastupaju, predstavljaju te šikaniraju upošljenike i kriju se iza poslodavca! Samo kad bi bili složni imalo bi šta da se čuje sa svih strana!! Iz Jure ne govore istinu! U svojoj zemlji nek rade šta i kako hoće ovde nek poštuju što je savet i za upošljenike! Cenite sebe, život, svoj rad i redom što vam je ustavom zagatantovano!, tada će vas i drugi uvažavati!!!! Samo složno i napred!

  • Ko jos veruje u ove budalaštine što plasiraju ovi predstavnici Jure kad i vrapci na granama znaju kakvo je psihicko zlostavljanje radnika tamo zastupljeno

  • Радници, не дајте се, сложите се, научите да се заједнички штитите и браните од немани које немају савест и којима је неизмерна грамзивост једина врлина.Научите се да заједно можете да пружите отпор свему што је лоше, а да сте разједињени лак плен.Ако ви себе не будете поштовали, они сигурно неће.

  • Verujem da juru bije los glas ne zbog menadzmenta vec zbog bednih lokalnih menadzerčića liderčića šefovčića

vaš komentar