Kremna, najintrigantnije srpsko selo

U dvorištu Tarabića sve je onako kako je izgledalo i u vremenu kada su braća pripovedala: nekoliko drvenih kućica – jedna gde su spavali, i tri pomoćnih. Izgledaju verno, staro i krhko. Jurim za decom da ne skaču po drvenim stepenicama, deluju trulo, suvo, krto. Pući će, bojim se.

Tajanstvena lepota između Tare, Zlatibora i Šargana, mesto gde Ruža vetrova  leči i odmara umorne ljude, šarena bašta u kojoj sve sija i treperi – to je selo Kremna, čudnovato i najintrigantnije selo Srbije. Selo koje je opkoljeno bogatim četinarima i prostranim livadama, kraj bogat planinskim  izvorima, bojom, zvukom, mirisom i životom, prosto mami i pleni.

U želji da pronađem savršen smeštaj za porodicu sa dva nestašna dečaka, posegla sam kao i svaka, kako volimo sebi da laskamao, moderna mama, za smeštajem sa polupansionom, jako laskavim uslugama a, bogami i papremnim cenama, u poznatom hotelu na planini Tari. U svom neznanju zaobišla sam prelepi zaselak na zapadnom obronku Tare. Naravno, etno-kuće, domaća hrana, ljubazni meštani i prednosti odmora bez wifi nisu mi pale na pamet.

Sasvim slučajno put nas je naneo na kuću Tarabića. Na insistiranje supruga, zaustavili smo se ispred blagog uzvišenja sa velikom tablom i prekinuli dobro isplaniranu rutu prema Pešterskoj visoravni. Daleko je od Leskovca, pomislih, ko zna kada ćemo imati ponovo prilike da vidimo kraj Tarabića.

Autorka teksta

U dvorištu Tarabića sve je onako kako je izgledalo i u vremenu kada su braća pripovedala: nekoliko drvenih kućica – jedna gde su spavali, i tri pomoćnih. Izgledaju verno, staro i krhko. Jurim za decom da ne skaču po drvenim stepenicama, deluju trulo, suvo, krto. Pući će, bojim se.

U ovaj skroman dom napravljen krajem 19. veka, sjatili se turisti sa svih kraja sveta. Dolaze željni seoskog turizma, seoskog vazduha i hrane, ali se nađu i turisti sa velikim problemima i željama u očekivanju da kremen- kamen isceli i zaleči.

Predanja

Prema porodičnom usmenom predanju, Spasoje Tarabić sa svoja četiri sina – Milošem, Savom, Lazarom i Milanom, terajući stoku u Bosnu ugledao je u jednoj dolini zmiju sa dukatom u ustima. Na tom mestu su počeli da kopaju, da bi na kraju iskopali ćup pun dukata. Onde izgradiše svoje kuće, današnji Spomen dom Trabića.  I upravo na ovom magičnom tlu, krenula je njihova večnost, njihova predviđanja, i legenda o kremen – kamenu.

Srpski seljaci Mitar i Miloš Tarabić, sa ogromnom preciznošću su predvideli neke od ključnih događaja 19. i 20. veka.  Predvideli su pronalazak televizora, telefona, aviona i ostalih modernih izuma dvadestog veka. Pošto su bili nepismeni, njihova predskazanja beležio je njihov kum, prota Zaharije Zaharić. Prota je verovao da taj glas „dolazi od Boga“, pa je u svoju beležnicu verno zapisivao šta je Mitar besedio, a šta mu je s kolena preneo njegov stric Miloš. Nakon protine smrti, beležnica se čuvala u njegovoj porodici. Kada je bugarska vojska okupirala i zapalila selo, beležnica je umalo uništena. Danas se čuva kao kulturno nasleđe u rukama Zaharijevog unuka. Pre nekoliko decenija objavljena je knjiga u recenziji  vladike Nikolajevića.

Proročanstva

U ovom Spomen- domu dočekuje nas ljubazni turistički vodič koji godinama pripoveda o poznatim Tarabićima i čudima Kremna. Slušam sa velikom dozom skepse, jer ne verujem u proročanstva. Setih  se antičke proročice iz Delfa i njenih dvosmislenih predskazanja. Uvek su mi reči i sklop rečenica ovih mudraca bile dvosmislene. Tumačenje je, dakle, uvek lični doživljaj. Međutim, ipak se zamislih pred  rečima našeg domaćina i pričom koja potrkrepljenom istorijskim činjenicama.

Jedno od najpoznatijih proročanstava odigralo se početkom 20. Veka – Majski prevrat, ubistvo kralja  Aleksandra Obrenovića  i kraljice Drage Mašin, a sa njim i smena dinastije Obrenović i dolazak nove dinastije Karađorđević.

Lično sam fascinirana najvernijim predviđanjem da će u Srbiji doći čovek  „plavih očiju na belom konju i da će okupiti sve Srbe. Zvezda će sijati na njegovom čelu;  neprijatelj će ga hvatati širom zemlje… Narod će jesti beli hleb, živeće u slozi i blagostanju…Njegovo će trajati mnogo leta, živeće dugo, povrediće nogu na konju….’’

Jedno od najintrigantnijih predviđanja je prekid saveza sa Rusima. Raskol Josipa Broza i Staljina predviđen je sledećim rečima:  „Čovek sa plavim očima i zvezdom na čelu će prekinuti našu dugogodišnju ljubav sa pravoslavnom hrišćanskom braćom, Rusima… Neće im biti zahvalan za činjenicu da je on na tronu… Izbiće velika mržnja… krv će se proliti… ali ove rane će brzo zaceliti… i bićemo sa njima ponovo prijatelji… ali nikada onako iskreno, već formalno…’’

Korona i Tarabići?

Ukoliko pogledamo dešavanja u savremenoj istoriji Srba, i tu ćemo naći reči proroka ili možemo da verujemo da su se njegove reči upravo odnosile na nama poznatu sadašnjost.  „Srbi će se vraćati u kolonama u Srbiju iz belog sveta… Mnogi će bežаti iz grаdovа i trаžiće tri plаnine sа tri krstа. I tаmo, u nedrimа svoje voljene držаve oni će piti vodu. Oni koji budu pobjegli oni će se spаsiti i spаsiće svoje nаjbliže, аli ne zаdugo … novа nаpаst će nаići. Biće mnogo hrаne u grаdovimа i selimа, аli će biti otrovаnа“. Ovako je, pretpostavljam, Mitar video Koronu.

Da li očekujemo raspad Nato-a? Procenite sami, Tarabići su predvideli…Možda je ovo predskazanje i njemu slična, upravo razlog osporavanja knjige i verodostojnosti proročanstva.

Kremen – kamen

Radoznalim putnicima namernicima koji u ovaj dom dolaze da bi čuli priču o Kremanskom proročanstvu, pažnju privuče jedinstvena priča o Kosmičkoj kugli. Ljubazni domaćini i vodiči kažu da je to deo kamene kugle na koji je dobro staviti ruku i zamisliti želju, a na papir napisati jednu ili njih nekoliko i staviti između dasaka od kojih je napravljen zaklon. Većina to čini rado i s velikom verom u ispunjenje. Kažu da ostaci kugle koja je eksplodirala u podmetnutom požaru osamdesetih godina prošlog veka, isceljuju i izvlače negativnu energiju u organizmu, pomažu postizanju balansa u organizmu.

Slika na kojoj je uslikana Kosmička kugla služi isključivo u turističke svrhe da potkrepi legendu o nastanku Kremanske kotline, za koju se kaže da je nastala prilikom stvaranja Zemlje kad je u njenu utrobu palo milionima takvih kugli.

Poznato je da se Kremanska kotlina teško snima iz satelita i aviona, da taj kremanski kamen ima blagotvorno zračenje na živa bića, pogotovu na ljudski organizam.

Pored kugle nalazi se i velika drvena skulptura proroka Mitra i njegovog kuma Zaharija Zaharića koji je zapisivao predskazanja.

Kremanska kosmička kamena kugla koja je imala prečnik od jednog metra i, kako se to vidi na slici, bila savršeno okruglog oblika, je fenomen, ali ne jedinstveni.

Zastali smo  da bismo smo ispisali na papiru naše želje. Suprug  je u međuvremenu držao ruku 2 minuta na Kremen –kamenu. Kaže da je osetio neko trnjenje u prstima. Odbijala sam da probam pretpostavljajući da ću biti autosugestivna.

Kugla

Nasmejala sam se priči,  ali sam ipak stavila svoju sliku na 2 minuta pored čuvene statue ’’Kralj u buretu’’ kako bi malo delovalo i na mene. Kažu da je ovo bure spasilo kralja Petra I Karađorđevića od Austrougara, jer se u njemu skrivao tri dana i tako spasio dinastiju Karađorđević. Danas se kaže, ko god da stavi svoju sliku u ovo bure, biće uspešan, berićetan i izvojevaće silne pobede. Kako je kazao naš vodič, čak je, navodno, i Donald Tramp na izborima pobedio Hiltonovu jer je neko od njegovih pristalica u ovom buretu „podmetnuo“ njegovu fotografiju da prenoći.

U kući Tarabića svuda su izlepljeni novinski članci koji su objavljivani o njima, ali i mudre reči koje su braća upućivala narodu. Možete kupiti i knjigu, dva izdanja su u prodaji po skromnoj ceni od 650 dinara a i osvešteni krstići kao i kremen-kamen na krstiću ili na magnetima u simboličnim cenama od 150 do 250 dinara.

Iz kuće Tarabića izašli smo malo zbunjeni i iznenađeni jer smo se susreli sa masom turista.

Ipak smo putem nastavili da diskutujemo o istini i zabludama predskazanja braće Tarabić.

U kolima smo okačili deo kamena, nadajući se da ćemo mi kao putnici namernici biti blagosloveni i zaštićeni, lepo dočekani u avanturama koje nam slede.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

2 komentara

vaš komentar