Kuća Malog Riste dobija novi krov

Počeli su radovi na rekonstrukciji krova kuće Malog Riste, jednog od simbola Pirota, u kojoj se nalazi Muzej Ponišavlja, zgrade stare 169 godina koja neće više prokišnjavati.

Poslednja rekostrukcija obavljena je pre 38 godina.

Radovi se finansiraju sredstvima koje je Muzej dobio na konkursu Ministarstva kulture i sredstvima lokalne samouprave. Izvođač radova je firma “Forma antika“ iz Niša. Na ovaj način biće rešen problem prokišnjavanja zgrade s kojim se Muzej suočava već neko vreme.

Rok za sanaciju krova je mesec dana i do 25. septembra i za to vreme Muzej neće biti otvoren za posetioce. Pored četiri miliona dinara koje smo za sanaciju krova dobili na konkursu Ministarstva kulture, deo u iznosu oko 250.000 obezbediće lokalna samouprava u Pirotu, a Muzej iznos od 400.000 dinara.. Radićemo sada samo krov zgrade, a u planu je da se zameni krov i na ostalim pomoćnim objektima u dvorištu. Poslednja rekonstrukcija je bila pre 38 godina. Prilikom svake jače kiše smo imali problema jer je krov koji je u jako lošem stanju prokišnjavao. Na ovaj način rešavamo problem i nećemo više strahovati da voda udje u naše stalne postavke”, kaže  direktor Muzeja Saša Jovanović.

Projekat sanacije krova radili su stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša pod čijim nadzorom će se radovi i odvijati. Direktorka Zavoda Elena Vasić Petrović, pbjašnjava da je reč o veoma zahtevnim radovima.

Ova zgrada je važna ne samo za Pirot nego i za celu Srbiju jer je od reč o zgradi od izuzetnog značaja. Pored toga, kuća Hristića je značajna iz zbog svoje arhitekture i istorije. To je jedna od retkih kuća koja je sagradjena kao srpska kuća u vreme vladavine Turaka. U njoj je smešten Muzej i ona je odlika jednog vremena u kome su nastali mnogi objekti ovakvog tipa, ali su retki primeri ovako očuvane kuće Hristića. Posao je veoma zahtevan zbog netipične konstrukcije i krova zgrade. Uradili smo projekat sanacije. Odlučili smo se delimično saniramo krovnu konstrukciju i potpuno zamenimo crep koji je potpuno propao. Nadam se da ćemo uspeti da narednih godina rekonstruišemio i ostale delove kuće”, kaže Vasić Petrović.

Kuća porodice Hristić, inače je jedan je od najvrednijih spomenika starovaroške arhitekture u ovom delu Srbije. Sagrađena je 1848. godine po narudžbini bogatog pirotskog trgovca Hriste Jovanovića – Malog Riste.

Ona pleni pažnju svojom neobičnom fasadom s čudesno rešenim prozorima, doksatima i krovnom konstrukcijom. Primer je spomenika tradicionalne arhitekture sredine 19. veka a muzejska postavka je originalna i autentična srpska kuća 19. veka.

U depoima Muzeja Ponišavlja čuvaju se veoma važni eksponati iz oblasti etnologije, arheologije i istorije. Bogata je i likovna zbirka a i sama zgrada Muzeja je prava dragocenost. U nekoliko navrata zgrada i kompleks Muzeja poslužili su kao autentična scenografija za snimanje filmova, pout Zone Zanfirove, Ivkove slave, Vrati se zone.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!