SAMOSTALNI SINDIKAT METALACA SRBIJE

Lažni saveti radniika i vera da će se i u Srbiji omogućiti njihovo funkcionisanje

Sprovođenje projekta Start and GO ukazalo je na potrebu da se objedine kriterijumi i zauzmu stavovi unutar evropskih saveta zaposlenih, naročito u ovom trenutku kada se suočavamo sa ekonomskom krizom i pandemijom virusa KOVID-19.

Mnoge preporuke o kojima se razgovaralo tokom obuka imale su za cilj da pruže smernice o načinu anticipiranja i upravljanja krizom izazvanom Kovidom-19 koja je uticala na zapošljavanje i kompanije, te o tome kako prilagoditi funkcionisanje saveta zaposlenih pomenutim vanrednim okolnostima.

S vremenom je postalo jasno da će vanredne okolnosti potrajati i da će socijalna distanca i ograničenja putovanja nastaviti da sprečavaju sastanke uživo. Ne treba zaboraviti da je, uprkos svemu, pravo na informisanje, konsultovanje i učešće važnije nego ikad. Iz tog razloga se ovaj projekat, koji je okupio dvanaest organizacija radnika i poslodavaca iz sedam evropskih zemalja, odlučio za poštovanje preporuka u vezi sa formatom sastanaka, jer demokratija ne sme prestati zbog krize usled pandemije Kovida-19.

Evropska unija je na rastuće integrisanje poslovanja multinacionalnih kompanija u različitim zemljama odgovorila direktivom o evropskim savetima zasposlenih koja je usvojena 1994. godine i revidirana 2009. godine.

Ova direktiva odnosi se na sve kompanije sa više od 1000 zaposlenih koje zapošljavaju 150 ili više radnika u najmanje dve države članice Evropske unije. Osim poboljšanja njene implementacije, revidirana verzija direktive imala je za cilj da unapredi funkcionisanje evropskih saveta zaposlenih kroz uspešniji dijalog između menadžmenta kompanije i predstavnika radnika.

Jedna od jačih strana ovog projekta bila je omogućavanje konstruktivnog dijaloga između udruženja poslodavaca i sindikata.

Prakse upravljanja kompanijama, kada je reč o informisanju i konsultovanju, kreću se od onih koje podrazumevaju ispunjavanje minimalnih zahteva, pa sve do odlučnog preuzimanja većih obaveza, kao što je primećeno na različitim sastancima koji su se održali tokom ovog projekta.

S jedne strane, ponekad i rukovodioci i predstavnici radnika vide prednosti u konstituisanju evropskih saveta zaposlenih, dok u određenim slučajevima ni jedni ni drugi ne primećuju u tome nikakvu dodatu vrednost.

Različiti faktori utiču na uspostavljanje evropskih saveta zaposlenih i njihov rad. Podjednako je važna i kadrovska organizacija i stepen međunarodne integracije u pogledu upravljanja i poslovanja.

U svakom slučaju, projekat Start and GO pokazao je da je internacionalizacija menadžmenta ljudskih resursa najpresudniji faktor.

To sugeriše da je uspostavljanje evropskih saveta zaposlenih više uslovljeno načinom upravljanja ljudskim resursima nego odlukama koje se odnose na integraciju poslovanja i organizacione strukture.

Diskusija koja je vođena tokom šest međunarodnih susreta, pored sprovedenih studija, potvrđuje da se značajan broj kompanija ograničava na ispunjavanje minimuma koji je neophodan da bi se formalno ispunili zahtevi direktive. Srećom, u onoj meri u kojoj se povećava broj kompanija sa organizacijom ljudskih resursa na međunarodnom nivou, pomenuta loša navika u pogledu načina upravljanja sve je ređa.

Međutim, u Srbiji sprovođenje člana 205. Zakona o radu za obrazovanje Saveta zaposlenih još uvek nije moguće organizovati jer podzakonska akta nisu doneta, tako da je zakonski nemoguće formirati ista.

Lažne savete u Srbiji imamo u Yura korporaciji koji je loš i protivzakonit oblik delovanja. Verujemo i nadamo se da će u narednom periodu mogućnosti funkcionisanja saveta zaposlenih u interesu radnika naći pozitivne primene i u Republici Srbij.

Zajednički projekat Start and GO približio je Samostalnom sindikatu metalaca Srbije predpreduzetim merama oko normalizacije i upravljanja krizom izazvanom Kovidom – 19.

(Promo)

Pratite juGmediu na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

  • Ledis and džentlmen. Vi ste debelo pogrešili državu gde će nam prodajete ovi vaši bubrezi.Ovde ne važe čak i naši zakoni a kamoli vaše prazne priče.

vaš komentar