Leskovac jedno od sedišta Akademije strukovnih studija

Sve visoko strukovne škole Srbije biće grupisane u 14 akademija, a prema odluci Vlade koja je doneta 30. maja, Leskovac će biti sedište jedne od njih, Akademije strukovnih studija Južna Srbija.

U sklopu ove Akademije, koja će biti stacionirana u bivšem Centru za ekonomiku i domaćinstvo, kako je danas najavio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, funkcionisaće sledeće ustanove: Visoka poslovna škola strukovnih studija Leskovac, Visoka tehnološko-umetnička škola strukovnih studija Leskovac, Visoka poljoprivredna-prehrambena škola strukovnih studija Prokuplje i Visoka škola za vaspitače strukovnih studija Gnjilane sa privremenim sedištem u Bujanovcu.

“Velika je privilegija što je Leskovac izabran kao jedan od gradova u kojima će biti sedište novootvorene Akademije. Nije slučajno što je baš naš grad izabran, imajući u vidu tradiciju i istoriju obrazovanja na ovom prostoru gde neke od škola postoje više od veka, kao i sumu koju mi kao grad izdvajamo za prosvetu, od nekih 200 miliona da bi ove godine došli do 640 miliona dinara”, istakao je Cvetanović.

O budućim koracima koje treba sprovesti do formiranja Akademije, gradonačelnik je danas razgovarao sa predsednikom Saveta za reformu visokih strukovnih škola profesorom Branislavom Jeremićem, a ti koraci su formiranje komisije za izradu statuta Akademije kao jednog posebnog akta, vršenje popisa kojim će se utvrditi kakvim resursima raspolažu škole koje ulaze u sastav Akademije i poslednji korak usvajanje statuta i izbor Saveta Akademije koji raspisuje konkurs i bira predsednika akademije.

“Sve ove škole uglavnom ostaju tamo gde jesu, ali prostor koji treba da bude sedište akademije, moj predlog je bivši Centar za ekonomiku i domaćinstvo. Leskovac će opravdati poverenje Ministarstva prosvete i Vlade. Akademija Južne Srbije će biti akademija za ponos iz koje će izlaziti kadrovi spremni da svojim radom doprinesu svojoj, ali i budućnosti čitave zemlje”, poručio je Cvetanović.

Jeremić je naglasio da na današnji dan Leskovac postaje jedan prepoznatljiv centar visokog obrazovanja u Srbiji i dao objašnjenje šta promena znači za zaposlene u visokim školama.

“Obišao sam svih 47 visokih škola u Srbiji sam obišao i video njihove osnovne pokazatelje, i finansijske i kadrovske. Većina direktora smatra da su to privatne škole, a tako se i ponašaju, međutim država daje novac za sve i zaboravljaju svi koji tamo rukovode da je država iznad nas, o kadrovima da i ne pričam. Pri tome treba reći da nikoga nećemo otpuštati, svi će ostati i dalje da rade ali će to biti na sasvim drugi način grupisano”, kaže Jeremić.

Dakle, kako je istakao, ono što vredi od kadra iz svih ovih navedenih škola biće grupisano i da  neće biti neočekivano da nastavnik iz Prokuplja drži nastavu u svim centrima.

“Moramo doći do kvaliteta, da racionalnije trošimo novac, i zato je država morala da uđe u ove reforme, jer je kadrovska politika loše vođena. Kada budu izabrani članovi Saveta, tada će biti formirana akademija, kada Vlada da svoje predstavnike, kada odseci daju predloge, nadam se da se vidimo tada ponovo”, dodao je profesor Jeremić.

Do izbora i konstituisanja Saveta Akademije u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, statutom i opštim aktima Akademije, njegove poslove obavljaće Privremeni savet u sastavu: doktor nauka predsednik Slobodan Glišić, diplomirani ekonomista Ana Radojević, docent doctor član Dejan D. Antić, magistar Brankica Stamenković, diplomirani inženjer Ivica Stanimirović.

Za vršioca dužnosti predsednika Akademije imenovan je profesor doktor Dušan Trajković.

Studenti koji su upisani na studijske programe u ove četiri škole zaključno sa školskom 2018/2019. godinom nastavljaju studije na upisanim studijskim programima prema započetom nastavnom planu i programu, uslovima i pravilima studija, u skladu sa zakonom.

 

Pratite juGmediu na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

8 komentara

  • Da vam pojasnim ljudi. Sve je krenulo sa Visokom poslovnom ovde u Bg prosle jeseni. Cilj je da sve pare idu u jedan dzep, da sva nepokretnost bude njihova. Da svo snabdevanje osnovni sredstava skola ide iz jednog mesta, da se jedna firma bogati. Pogadjate ciji! Ovo je kraj visokih strukovnih scola. Sledeci su fakulteti.

    • Nije baš tako. Obrazovne ustanove tog ranga su autonomne i to im garantuje zakon. Ovo je lepa vest za naš grad.

  • Izuzetno dobra stvar za Leskovac.

  • a šta se postaje kad se završe te strukovne škole ?

  • Leskovac postaje akademski grad, zahvaljujuci lokalnoj samoupravi i drzavi konacno smo dobili i mi sediste jedne drzavne visokoskolske ustanove.

vaš komentar