Tek što se nebo nad Leskovcem razbistrilo od roštiljskog dima, centar grada ponovo je obavijen njime, ali sa drugačijim mirisima, mirisima pečene paprike, koja će za nekoliko sati postati ajvar, onaj ukusni leskovački specijalitet po kome je grad na Veternici takođe nadaleko poznat.
Reč je o jednodnevnoj i šestoj po redu manifestaciji „Izađi mi na teglu“, koju, nažalost, nisu osmislili kompetentni Leskovčani, već Beograđani i to ne samo za Leskovčane nego za mnoge gradove i varoši širom Srbije. Da li su se setili pre Leskovca ili im je Leskovac prepustio ovaj biznis, sada je nevažno. U svakom slučaju, manifestacija je lepa i ima podršku Turističke organizacije i same lokalne samouprave.
Takmiči se, po propozicijama, 15 ekipa, a pobednička će kao nagradu dobiti šporet na drva „smederevac“ i steći pravo za finalno takmičnje 20.oktobra u Beogradu, kada će prvoplasirani takođe dobiti „smederevac“, ali moderniji i veći.
Najbolji ajvar odabrao je stručni žiri koga su činili lokalni gastronomi koji su pratili tehnološki i proizvodni proces u toku celodnevne pripreme ajvara.
Nagrađeni učesnici ovogodišnjeg takmičenja su sledeće ekipe 1. „TESBOJNIK“ – Tehniška škola „Boško Krstić“ iz Bojnika, 2. „JELENDOL“ 3. „HIPOKRAT“.
Inače, manifestaciju je danas ispred grada Leskovca otvorila Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra, rekavši da je Leskovac jedan od najvećih proizvođača ajvara.
„Svake godine put tržišta u Srbiji, ali i inostranstvu preko 100.000 tegli krene iz ovog kraja. To je odličan, dodatni biznis za mnoge porodice u Leskovcu, a Leskovac je prvi grad u Srbiji koji ima tri brenda, jedan od njih je ajvar“, kazala je Conićeva.
Na manifestaciji su svoje numere izvele nezaobilazne mažoretkinje, a stigli su i trubači.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!
Hvala Jug mediji na divnim fotografijama i komentarima.