HRVATI NAM U ZAMENU NUDE NAŠE BANJE I JEZERA

Leskovačke vile na hrvatskom primorju zarobljene čekaju neke bolje dane

Vile u vlasništvu grada Leskovca koje se nalaze između Omiša i Splita u Hrvatskoj procenjene su na nešto manje od dva miliona evra
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Imovina grada Leskovca, zavedena na teritoriji Republike Hrvatske meri se na stotine hiljada kvadratnih metara, a njena vrednost procenjuje se u milionima evra.

Grad Leskovac najpre je odlučio da pokrene spor protiv države Hrvatske za povraćaj imovine, ali se od toga odustalo jer se čeka na ubrzano usvajanje bilateralnog sporazuma između Srbije i Hrvatske o pitanjima sukcesije

Uglavnom je reč o letovalištima koja su iz svog đžepa gradile i kupovale sindikalne organizacije i radnici mnogih preduzeća u vreme bivše SFRJ. 

LESKOVAČKO BOGATSTVO OD 2 MILIONA EVRA NA HRVATSKOM PRIMORJU

Samo imovina leskovačkog Ferijalnog saveza koja se nalazi u katastarskoj opštini Duće, između Omiša i Splita u Hrvatskoj, procenjena je na nešto manje od dva miliona evra.

Ovo letovalište kupio je  Ferijalni saveza još 1968. godine, imovina je zavedena na tadašnju opštinu Leskovac, da bi 1992. godine, početkom rata na prostorima bivše Jugoslavije, ova imovina bila otuđena Leskovcu, a nešto kasnije je država Hrvatska prodala svom lokalnom preduzetniku za 340.000 evra. Danas je ovaj objekat vidno oštećen i devastiran.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Čim smo sa­zna­li za bes­prav­nu pro­da­ju od­ma­ra­li­šta, obra­ti­li smo se nad­ležnim or­ga­ni­ma Re­pu­bli­ke Sr­bi­je, ra­di evi­den­ti­ra­nja ove ne­le­gal­ne tr­go­vi­ne. Oba­ve­sti­li smo i nad­le­žno ko­or­di­na­ci­o­no te­lo Mi­ni­star­stva fi­nan­si­ja u Vla­di Sr­bi­je po pi­ta­nji­ma suk­ce­si­je, za zah­te­vom da se od­ma­ra­li­šte od­mah vra­ti vla­sni­ku – gra­du Le­skov­cu”, priseća se bivši jav­ni pra­vo­bra­ni­lac Le­skov­ca Ni­no­slav Cvet­ko­vić.

Još 2011. godine, od­mah po­sle pr­ve pro­da­je, Le­skov­ča­ni su an­ga­žo­va­li kan­ce­la­ri­ju za gra­đe­vin­sko-fi­nan­sij­sko ve­šta­če­nje Imre Ra­di­ća, in­že­nje­ra iz Kar­lov­ca. Ova ne­za­vi­sna fir­ma u mo­men­tu pro­ce­ne ze­mlji­šta od­ma­ra­li­šta i de­va­sti­ra­nog objek­ta utvr­đu­je vred­nost od 652.720 evra. U slu­ča­ju da obje­kat ni­je ošte­ćen u rat­nim ra­za­ra­nji­ma, vre­deo bi 1.280.040 evra.

Kako saznaje Jugmedia, velikom broju sindikalnih organizacija u našem gradu, koje postoje i danas, a imaju svoju imovinu u Hrvatskoj, sada, uglavnom, privatne agencije iz Srbije koje se bave nekretninama nude nove vile na atraktivnim banjskim područjima ili pored jezera u našoj zemlji na račun povraćaja imovine koju bi trebalo da dobiju u Hrvatskoj nakon usvajanja bilateralnog sporazuma.

Zaštita srpske nacionalne manjine, rešavanje pitanja nestalih, sukcesija, granica na Dunavu, samo su neka od nerešenih sporova koji opterećuju odnose Srbije i Hrvatske više od 20 godina.

A klikom na ovu rečenicu pročitajte ceo Zakon o potvrđivanju sporazuma o pitanjima sukcesije.

Dragan Marinković / FOTO: Lupiga.com

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

7 komentara

 • Hrvate ne volim ni malo, bolje je reći da ih mrzim, ali „ne trčite ko ždrebe pred rudu“… Šta je sa imovinom hrvatskih firmi u Leskovcu – Kraš, Varteks, Borovo, Jugoplastika. Svi su oni imali lokal(e) na glavnoj ulici u našem gradu, a da ne pominjem njihovu imovinu po Srbiji. Visoka je to politika za vas i ne rešava se na nivou lokalnih samouprava ili što bi rekla jedna izreka „rani svinje i ne prčkaj po elektroniku“…

  • За два милона евра можеш да купиш 20 хотела у северној Грчкој.

   • @@@ smanji kume malo pretera ga bar 20 puta…

   • Kakvo ti je ime, takav ti je i komentar…

   • Kume i DS-ovac do 2003, svojim nikom čudim se tvojoj gluposti. Hotel ne mora uvek da podrazumeva 500 soba. Može da ima i 20, ali ako ima sve elemente hotela onda je – hotel. DS-ovac do 2003, ništa te nije naučio taj tvoj DS, samo te je unazadio pa ne može čovek da te razlikuje od naprednjaka/radikala.

  • Koji si ti meni žuti car! Pa ne vole ni oni tebe, a tvoji su do 2003 imali šane+se da se izdogovaraju barem za komšijsku toleranciju i nediram te nediraj me uvažavanje. Ako ti od Vučića i Tome očekuješ da izgrade odnose sa njima onda si bratac težak „licimur“.

   • To što sam ja napustio DS ne znači da sam se priklonio bilo kojoj drugoj stranci. A što se normalizacije odnosa tiče, nije problem u nama, već u njima, jer oni ne žele normalne odnose sa nama i to nema veze sa tim ko je kod nas na vlasti.

vaš komentar