LESKOVAC – Studenti kulinarstva Aleksandar Džikić, Jovana Stanojković i Đorđe Mitrović i mjihov mentor Momčilo Conić osvili su 15 medalja na nedavnom međunarodnom takmičenju u gastronomiji u rumunskom gradu Klužu.
U Klužu je tradicija da se u septembru, u srcu Transilvanije, bude domaćin Međunarodnog prvenstva jugoistočne Evropi u kuvanju na otvorenom.
Četvoročlani leskovački tim je pored 15 medalja, osvojio 15 medalja – četiri zlatne, 7 srebrnih i još četiri 4 bronzane, proglašen je i sveukupnim pobenikom manifestacije kada je u pitanju tradicionalni meni, ponevši laskavi ”Cup Polus in Gastronomie”. U njihovim rukama završio je i pehar u kategoriji tradicionalnog menija tkz. “Hrana za dušu“.
Među 200 takmičara iz 12 zemalja student leskovačke Visoke poslovne škole Aleksandar Džikić, i Leskovčani na studijama u beogradskoj Visokoj hotelijerskoj školi Jovana Stanojković i Đorđe Mitrović, poneli su i laskavi ”Cup Polus in Gastronomie”. Osvojen jue i pehar u kategoriji tradicionalnog menija “Hrana za dušu’”.
“Najveću pažnju privukvli su leskoča mućkalica, pasulj, stara trpeza naših baka: gibanica, proja, kajmak, sir, tatlije, urmašice… Ovo je za našu ekipu veliki uspeh. Užitak koji su pokazali posetioci prilikom degustacije hrane sa juga Srbije je, nama predstavljao veliko zadovoljtvo, jer i po pitanju gastronomje, imamo čime da se predstavimo svetu i privučemo turiste”, kazao je za Jugmediju mentor Momčilo Conić.
Profesionalnog kuvara Momčila Conića, koji je i professor u leskovačkoj Trgovinsko ugostiteljskoj školi i Srednjoj školi “Svetozar Krstić Toza” u Vučju, sa učenicima, inače, očekuje državno tamičenje Hrvatsko kuvarskog saveza, drugi juniorski internacionalni kup u Kragujevcu gde će jedan od gostiju biti i najpoznatiji kuvar sveta Gordon Renzi.
(Kraj) tam/mil
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!
Bravo! Sve čestitke nagrađenima i naravno najvećem entuzijasti prof. Momčilu. Samo napred.
takoje…entuzijazam