Leskovačkom pljeskavicom osvajaju Afriku

LESKOVAC – Bojan Ivanović (33), koji se sa roditeljima i sestrom Lidijom (29) pre više od 20 godina odselio u Johanesburg, u porodičnom pokretnom restoranu prodaje isključivo srpsku hranu, a leskovačka pljeskavica je hit.

Južnoafrikanci imaju tradiciju roštiljanja i vole specijalitete spravljene na taj način. Zbog toga su Bojan i Lidija bili sigurni da će im se dopasti srpski roštilj, pa su im vikendom na zakupljenom štandu na pijaci ponudili leskovačku pljeskavicu, kojoj nije trebalo dugo da postane traženi specijalitet.

Polako je pljeskavica zauzimala sve značajnije mesto u ponudi Ivanovića. Prodavali su i gibanicu, proju i druge srpske specijalitete. Od tada su prošle dve godine, Bojan i Lidija su unapredili posao i od starog autobusa napravili pokretni restoran koji sa ponosom nosi ime „Balkan burger bus“.

– Tim autobusom iz 1967. godine, koji smo preuredili u modernu kuhinju, napravili smo totalni haos. Jahanesburg je veliki grad i bilo je potrebno vreme da se čuje za vas, ali, nama je to brzo pošlo za rukom. Svako ko je probao našu pljeskavicu nije prestajao da je hvali – priča Bojan Ivanović.

Leskovačka pljeskavica posebno je popularna među mladima, a televizijsku priču o ovom „kulinarskom čudu“ objavio je čak i CNN.

– Zovu nas na svadbe i razne zabave. Ne postižemo sve. Naša pljeskavica, dobila je epitet najboljeg hamburgera u gradu.

Ali Bojan je želeo da njegova pljeskavica u Johanesburgu bude potpuna ista kao one koje prave leskovački majstori i naravno zaputio se njima na noge. U aprilu ove godine u Srednjoj ugostiteljskoj školi upoznao je profesora Zorana Todorovića, koji mu je pomogao da uđe u sve tajne domaćeg roštilja.

– Primenio sam sve savete u Johanesburgu i evo me opet u Leskovcu na dodatnim časovima – smeje se Bojan.

Profesoru Todoroviću to ne pada teško. Srećan je da se mladi ljudi interesuju za leskovački roštilj, a posebno ako se radi o preduzetnicima sa dalekih meridijana. Kaže da je tajne leskovačkog roštilja delio sa našim ljudima u Americi, Kanadi i u mnogim državama Evrope.

Bojan je po struci softverski inženjer sa desetogodišnjim iskustvom, a njegova sestra je diplomirala međunarodno pravo i radila u nekoliko internacionalnih institucija. Oboje su odlučili da daju otkaz kako bi se u potpunosti posvetili ugostiteljstvu i otvorili porodični restoran u centru Johanesburga.

 (Kraj)NOVOSTI/ena

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

2 komentara

  • Naslovom ste i ovaj put prevazišli same sebe 🙂

    I tekst ne zaostaje
    „Južnoafrikanci imaju tradiciju roštiljanja i vole specijalitete spravljene na taj način“

  • Bravo brate Bojane – daleko si otišao i uspeo – ne vraćaj se bez, ali bez preke potrebe, samo ako je život u pitanju. OVDE JE KALJUGA!

vaš komentar