Leskovčani bi mogli da dobiju kombinovani teren za male sportove, postoji i mogućnost gradnje akva parka

Foto: Arhiva juGmedie

Vlada Srbije utvrdila je javni interes za eksproprijaciju nepokretnosti u cilju izgradnje kombinovanog terena za male sportove sa prostorom sa parkovskim sadržajima za igru dece, parkovskim zelenilom i urbanim mobilijarom, u skladu sa Planom generalne regulacije 14 na građevinskom području GUP-a Leskovca – blokovi 81, 82 i 83 (PGR 14 – Čifluk Mira).

Prema Planu, rejonski park projektovan je kao tampon zona – zaštitno zelenilo između zone stanovanja i specijalnih namena. Uređuje se kao prostor sa parkovskim sadržajima za igru dece, parkovsko zelenilo, urbani mobilijar. Površina rejonskog parka iznosi 0,22ha, piše eKapija.

Zadržavaju se postojeći sportski objekti u okviru kompleksa srednje škole, uz mogućnost rekonstrukcije i povećanja
tehničke i prostorne opremljenosti.

Planskim rešenjem daje se mogućnost formiranje mreža sportsko-rekreativnih objekta i centara na gradskom nivou koja treba da ravnomerno pokrije teritoriju grada i omogući omasovljavanje rekreativnog, takmičarskog i školskog sporta.

Za sve škole, dečije ustanove i stambene zone imperativ je zadržavanje postojećih, uz formiranje novih objekata gde god postoje potrebe i mogućnosti.

Planirani sportsko-rekreativni centri na nivou grada normiraju se sa minimum ukupne površine 4 -6 m2 po stanovniku, za nove površine u okviru određenih zona teži se optimumu, i 12 m2 po stanovniku korisne površine, a preporučuje se i više.

U prvom periodu treba se usmeriti ka rekonstrukciji postojećih kapaciteta tako da pruže mogućnost kvalitetnih treninga, lokalnih takmičenja i različitih sportskih i rekreativnih aktivnosti. Prenamenom „napuštenih“ ili neaktivnih objekata dobili bi se prostori za gimnastičke sale i sale za stoni tenis, borilačke sportove, kuglanje i drugo.

U prvom planskom periodu treba usmeriti ka rekonstrukciji postojećih kapaciteta i to tako da objekti koji već imaju za to preduslove dovedu do standarda propisanih za takmičenja, a ostali da pruže mogućnost kvalitetnih treninga, lokalnih takmičenja i različitih sportskih i rekreativnih aktivnosti.

U istom periodu treba stvoriti planske preduslove za izgradnju novih sportsko-rekreativnih centara i kapitalnih sportskih objekata. Mogu biti polivalentni sa višenamenskim sportskim objektima ili specijalizovani za pojedine grane sporta, (atletski kompleks, nova ledena dvorana, dvorane za male sportove i drugo).

Nedostatak sportsko-rekreativnih centara u gradskom prostoru nadoknadiće se aktiviranjem priobalja reke Veternice različitim vidovima rekreacije.

Sportsko-rekreativne centre mogu osnivati pravna ili fizička lica, a imaju javni ili selektivni (klupski) režim korišćenja. Ove jedinice mogu se kombinovati sa svim vrstama namena i objekata.

Postojeće sportsko-rekreativne površine i dečija igrališta u okviru uređenja stambenih blokova se zadržavaju i ne dozvoljava se njihova prenamena u druge namene.

Kood izgradnje novih sportskih objekata težiti otvorenom tipu, sa minimalnim zahtevima u pogledu održavanja: rukomet, mali fudbal, košarka, odbojka, tenis, trim staze, biciklističke staze, plaže i sl.

U zavisnosti od potreba potencijalnih korisnika, a moguće je sportske terene ralizovati u okviru drugih namena – najčešće u okviru zelenih površina, zatim komercijalnih zona, radnih zona, stanovanja.

Sportski centri mogu se formirati revitalizacijom postojećih uz dogradnju novih sadržaja; ukoliko se ukaže potreba, mogu se graditi i kao potpuno novi sadržaji u javnom ili privatnom vlasništvu (fitnes klubovi, teniski tereni, kuglane, bazeni i dr).

Na postojećim sportsko-rekreativnim površinama dozvoljava se izgradnja: pratećih sadržaja (svlačionice, sanitarni čvorovi, klupske prostorije, itd.), tribina, ugostiteljskih objekata, objekata za obavljanje srodnih delatnosti, uz obavezu prethodne izgradnje sportskih terena.

U cilju oplemenjivanja mreže sportskih objekata, daje se i mogućnost formiranja kompleksa akva parka, gde je obavezna razrada kompleksa Urbanističkim projektom ili Planom detaljne regulacije ako je potrebna eksproprijacija.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Miki
06.07.2022. 20:05

Cifluk Mira?! Sto ne u Bunuski Cifluk? Mislim, kad je bogu iza nogu bar neka bude bas daleko. Ako vec rusite taj nadvoznjak kod Anciki tamo i pravite, gde imate puteve sa cetiri trake, blizu gradu. Gde ljudi mogu pesaka da dodju, a ne u Vinarce.